Bitcoinägaren -11 000 kr

En månad efter toppnoteringen i bitcoin är kursen ned 53% och snittägaren har tappat 43 000 kr. Totalt rör det sig om över 1 miljard i värdetapp. Endast 1 av 20 ägare har sålt allt. Snittägaren är -11 000 kronor på kontot sedan köp. Ägarna i bitcoin svarar med att byta fot och köper en annan så kallad kryptovaluta: Ethereum. Det är ett märkligt val när lagstiftningen som påverkat bitcoin även lär slå mot det nya valet.

En månad efter toppnoteringen på 19 800 dollar, den 17 december, är kursen ned 53%. Ny lagstiftning, centralbanks- och politikerkritik och börsnotering på Chicagobörsen i samma skede har dämpa intresset.

Snittägaren i Sverige har senaste månaden sett ett värdetapp från 84 000 kr per konto i mitten av december till endast 41 000 kr idag, visar Avanzasiffror.

Snittköparen kom däremot in relativt sent, först i början på december och köpte för 12 000 usd. Det gör att snittägaren nu är minus 22% eller -11 000 kr i bitcoin.

Bitcoinägarnas reaktion på kursfallet är samtidigt relativt lugnt. Ägarna har i snitt sålt 10 procent av sina innehav, men antalet ägare är närmast oförändrat. Endast 1 000 personer har sålt alla bitcoins, visar siffror från Avanza. 95% av ägarna i bitcoin är kvar i värdepappret.

De mer aktiva bitcoinägarna har istället köpt en annan så kallad kryptovaluta, Ethereum, för flera 100 miljoner kronor. Antalet ägare där är istället upp från 13 000 vid årsskiftet till 16 000 idag.

Mitt råd: Det är ofta lämpligt att sälja ett värdepapper när det inte motsvarar förväntningarna. Att däremot sälja för att köpa ett liknande värdepapper som lyder under samma lagstiftning och marknadskrafter, är knappast en förbättring. Då går ägaren från en kokande kittel till en annan.

SVT Fakta 3 min om bitcoin            Bitcoin: frågor & svar

Vad säger du till de som äger sk kryptovalutor?/claes hemberg

Relaterade inlägg

Kommentarer