Breddar mitt sparande

Nu breddar jag återigen portföljen. Jag säljer lite Avanza-aktier för att spara i fler aktier, fonder och amortera lite. För att leva som jag lär, men också inspirera fler att självkritiskt titta på kontot och även blicka framåt. Så får vi jämnare tillväxt på pengarna.

När börsen rusat häftigt under många år så är det vettigt att städa på kontot. Stabila aktier och fonder ger lugn. Rallyaktier är kul, men antagligen sover vi bättre om natten, om vi sparar bredare. Därför tittar jag själv var 2-3 år genom kontot mer på allvar. Här vad jag kom fram till vid 2017 års städning:

Utgångspunkten är att börsen stigit kraftigt under många år och det vore inte konstigt om vi får en börssättning på 10-15% i år. Då vill jag ha lite mindre aktieandel och även spara bredare. Enkät: Har du breddat ditt sparande senaste tiden?

FONDER

I fonder har jag haft mest lågprisfonder. Basen är SPP Sverige, SPP topp 100, Avanza Zero och Spiltan globala investmentbolag. Det senaste tillägget är just investmentbolagen när jag sålde USA-fonder. Här alla lågprisfonder

Jag har också några aktivt förvaltade fonder på kontot. I vår närhet sparar jag i Didner & Gerge Sverige och Lannebo småbolag Europa. Särskilt väntar jag mig bättre tillväxt på nya marknader som i DNB Tech, Carnegie Asien och Evli Frontier. Det senaste tillägget är Handelsbanken USA småbolag. Här sålde jag Indien och breda tillväxtfonder som gått som tåget. Här några förslag på den enkla fondbalansen.

Räntor undviker jag att spara i. Då amorterar jag hellre på bolånet. Eftersom jag ägt bostaden länge har jag mycket små bolån, men min princip är ändå hellre att amortera än att spara i räntor, särskilt när räntor ger så lite. Så kan jag öka på bolånet igen om jag ser ett köptillfälle på börsen.

AKTIER

I aktievärlden har jag 20-tal aktier. Här på bloggen har jag nämnt några som Trelleborg, Nibe, Volvo, Autoliv, Novo Nordisk, Google…  Aktier jag kan tänka passar vanliga nyfikna aktiesparare. Här annars riktiga nybörjaraktier.

Jag har också några mer medelstora aktier på kontot Svedol, Storytel, Cellavision, Thule, Paradox… men de är förstås mer känsliga för tillfälliga överraskningar och kräver mer intresse för att spara i. Därför är det inget jag rekommenderar till vanligt folk. Jag nämner de bara för att visa på att jag har ett bredare intresse.

En av dessa medelstora aktier som jag själv sparat i länge stavas Avanza. Efter många år som anställd på tillväxtbolaget Avanza så har den aktien fått en väldigt stor andel av hela mitt sparande. Jag har sålt av flera gånger längs de 20 åren jag jobbat här. Det kan tyckas märkligt när aktien stiger, men jag vill ju spara i annat utanför jobb-aktien. Det är återigen en fråga om att hitta en bredare stablitet i helheten. Nu före årsskiftet sålde jag senast.

Den här gången breddar ömsom ökar jag i Trelleborg, Kinnevik, Investor och Autoliv. Och så amorterade jag, eftersom vi mycket väl kan få en sättning på 10-15% i år. Och då vill jag ha lite torrt krut… Av mina nya val är det hittills Kinnevik som givit mest. Men jag räknar inte veckor eller månader i mitt sparande. Jag räknar i 2-3-årscykler.

Så breddar och breddar jag mitt sparande. Både vad gäller fonder och aktier. Det blir en form av nyttig självkritik. Det blir också en plan för framtiden. Många år framöver.

Hur breddar du ditt sparande?/claes hemberg

Relaterade inlägg

Kommentarer