Pengakoll: Breddat sparande, snitträntor och bitcoins

Några veckor in på det nya året är ett utmärkt tillfälle att börja prata sparande igen. Jag har breddat mitt, vi går igenom löneväxling och presenterar nya snitträntor för bolån. Investmentbolag har blivit de nya folkaktierna. Omdebatterade bitcoin har senaste månaden tappat halva värdet. Detta och mycket mer har vi diskuterat i veckan:

Börsen är fortsatt glad trots några överraskande vinstvarningar. Analytiker väntar sig starka siffror från börsbolagen framöver. Jag har passat på att bredda mitt sparande. I samma anda diskuterar vi högrisksparare och det nya barnbidraget. ETF-handeln har även förändras efter nyår, vi går igenom hur svenskarna breddat sitt sparande även där.

Januari är bra månad att prata om pension. Vi går igenom hur du kan pensionsspara utan kollektivavtal och går igenom löneväxling, som kan vara smart.

Inom boende kom snitträntorna för december. Största nyheten där är väl att Nordea småsänker listräntor. Även nya siffror från bopriserna kom under veckan. Det är ingen bopanik, men väl en oro. Om det fortsätter ner i februari finns det risk för påverkan på både börs och ekonomin i stort.

Bitcoin fortsatte nedåt och över 11 000 personer är nu på minus i bitcoin. Oljan däremot går mot 70 dollar fatet. Vi avråder från investeringar i bägge.

Andra spännande trender är att folkaktier dumpas och investmentbolag gillas, elbrist bromsar Afrika och att chaufförer kanske förbjuds i framtiden.

Vad vill du läsa om nästa vecka? / henrik senestad

Relaterade inlägg

Kommentarer