Fulsäljare kan jagas

Fula finanssäljare av ”binära superprodukter” har sålt snabba förluster till tusentals svenskar senaste åren. Nu är EU på väg att ta dem i örat ordentligt. Det var på tiden. En av säljarna ringde mig senast i veckan och på nätet möter jag dem varje dag.

Säljaren lovar kurser och analysverktyg som ska göra dig till mästare på oljepriset, valutakurser eller varför inte guld och bitcoin.

I telefon lovar säljaren rekordsnabba vinster. Stoppa in en tusenlapp och den kan snart vara 50 000 kronor. Den som ringde mig senast satt i Hongkong.  Andra stora falska vinstlöften möter jag ofta på nätet och de flörtar på svenska. Just att de är på svenska är jag rädd för lockar många oskyldiga. Men mörkertalet är förstås enormt. För vem vill erkänna att den spelat bort 10 000-lappar på något okänt…

Dessa fulsäljare talar något om något underfundigt som ”binära optioner”. För dig om inte nöjer dig med att det låter häftigt så är sanningen snarare lotter. Du har en chans på kanske 30 att vinna. Problemet är att du måste delta i ofta 20 ”lotterier” vilket gör att dina chanser att behålla pengarna snabbt är försumbara.

Nu ser det äntligen ut som att europeiska myndigheten Esma tar tag i frågan och ska förbjuda dem. Det är en fördel att EU agerar. Men det lär ta mycket längre tid än om svenska myndigheter bet ifrån.

Vi får därför inte sänka garden mot fula säljare. Nya EU-lagar kan ta flera år. Det gör att vi kan bli bombarderade och snärjda många gånger om innan lagens långa arm verkligen börjar agera.

Mitt råd: Många fula säljare går redan idag ofta under radarn och kring lagarna. Titta bara på säljbolagen i PPM. Eller aktie-säljare på telefon.

Och låt oss fortsätta samla in fakta och kritik kring säljare och rådgivare. Vi har genom åren hjälpts åt för att bringa klarhet kring en rad säljare…. Allra, Falcon, Lundstedts, Pensionskraft, Söderberg & Partners, Max Mathiessen… Ceberus Izave var den senaste att tvingas lägga ned. Mycket tack vare era fakta och kritik.

Så här möter er jag fula säljare.

Hur möter du fulsäljare?/claes hemberg

Relaterade inlägg

Kommentarer