4%-regeln fungerar oftast

(Henrik Senestad) Om du kan leva på 15 000 kr i månaden räcker det 3 miljoner på kontot för att bli ekonomisk fri, eller att gå i pension lite tidigare, om nu det är ett ideal. Men den fungerar inte alla år. Och här finns fler falluckor. Vi testar den omdiskuterade ”4%-regeln” och skruvar även upp den till ”6%”.

I sparvärlden drömmer en del om att bli ”ekonomiskt fria”. En vanlig förekommande måttstock är den så kallade 4%-regeln. Den säger att lev upp 4% av ditt sparkapital per år utan att långsiktigt få mindre pengar på kontot.

Vi stoppar HELA potten pengar i en billig Sverigefond som följer börssnittet och så mäter vi utfallet:

Om du siktar på 4% tillväxt varje år kan du leva på 10 000 kr i månaden om du har samlat ihop 3 miljoner på kontot, och 20 000 kr i månaden betyder 6 miljoner.

Ja, att samla ihop de där stora pengarna är förstås det som ofta diskuteras mer bland frihetsjägare och tidiga pensionärer. Här talar de ofta om att spara 50% av lönen osv, vilket är svårt för de flesta av oss.

Men låt oss nu analysera 4%-regeln. I 9 av 10 fall stämmer 4%-regeln, visar vår historiska simulering. Ifall du gått i pension under 2000-2016 med 3 miljoner i fickan hade du i 15 av 17 år haft mer pengar över 2017 än vad du gick i pension med.

För nära hälften av åren hade du haft mer än 5 miljoner kvar, dvs väsentligt mer än vid pensionstillfället. Endast vid en pensionering under 2000 och 2001 hade du haft mindre pengar kvar än vad du startade med. Och, då hade du ändå haft 2 miljoner kvar.

Även vid 6% uttag, 15 000 kr per månad, har det gått bra de flesta åren. Men en pensioneringen under år 2000 hade då slutat på minus och 2001 på nära minus. Även 2007 hade slutat under pensionsnivån.

Resultaten är fascinerade men också något förblindande. För 2003 fanns exempelvis inte ISK-konto och bara för att det historiskt har gått bra finns det ingen garanti för att det lyckas i framtiden. Den enkla förklaringen varför regeln fungerat är ju för att börsen gått väldigt bra under perioden 2000-2017, i snitt 8% per år. Så länge uttagen är under den nivån blir det mer pengar i sparportföljen varje år.

Värt att komma ihåg är också att kapitalvinster inte ger någon pension. Så om saker och ting går snett finns det ingen pension att falla tillbaka.

Sedan ska vi komma ihåg att tillväxten vi haft i ekonomin senaste årtiondena inte behöva upprepas. Här finns både skeptiker och optimister. Så gift dig inte med 4%-regeln. Den kan vi behöva skruva på en del, även framöver.

Mitt råd: I längden är det mer lönsamt att jobba med något du tycker om och tjäna mindre än att sluta arbeta helt. Men ett sparande kan ge dig mer frihet att välja.

Så mycket ska vi spara                   Kvinnor och män sparar olika                Lågprisfonder fortsatt bäst

Drömmer du om att bli ekonomisk fri? / henrik senestad

 

Hur har beräkningen gått till? I början av respektive år har jag valt att pensionera mig med 3 miljoner kronor och med ett uttag på 120 000 kr per år. Alla pengarna placerades i SPP Aktiefond Sverige A som är en billig indexfond. 

Relaterade inlägg

Kommentarer