Gröna börsval svåra

Solenergi, batterier och vindkraft är naturliga vinnare i racet om framtidens energi. Men övergången från oljan tar mycket längre tid än de flesta inser. Politikerna är än så länge inte tillräckligt vakna och biltillverkare och oljebolag är knappast medgörliga. Här både gröna fonder och gröna aktier.

Vindkraft och solenergi fick ett häftigt uppsving för tio år sedan. Då var tidigare vicepresidenten Al Gore ute och höjde rösten kring klimatfrågan och många bolag med ny energiteknik såg sina kurser fara upp i skyn. Men det var för tidigt och flera aktiekurser återvände snart till lägre breddgrader. Orsaken är det långsamma skiftet. Fortfarande idag väntas vind och sol först växa förbi exempelvis vattenkraft efter 2025…

 Grön-energi-fonder               Aktier inom förnybart

För fossila bränslen leder fortfarande stort. Även om dessa svarta smutsfabrikerna kol och olja är i tydlig utförsbacke tar det fler årtionden innan den gröna energin tar över. Den som reser i USA ser snart varför. Amerikanarna lever i sina bilar. USA:s ekonomiska raketfart på 1900-talet byggde mycket på bilen, som andra länder var mycket segare i att tillämpa. Det som var framgång då bromsar idag förändringen.

Mest olja konsumerar världen genom transporter och uppvärmning. Bägge går att ersätta med el och det kommer märkas närmaste tio åren. Kina är mest ihärdiga. De förbjuder fossilbilar år 2030. Europa är mer sega och tänker sig ett stopp först 2040. Ändå är det europeiska bilar som nu tryckt på gasen för att utveckla elbilar. 100-tals miljarder kronor investeras närmaste åren för att få fram elbilar.

Redan nu tävlar el-bils-vd:arna om att just deras elbil snart ska gå både 100 och 200 mil utan ny laddning. Även här finns utrymme för hopp och besvikelser. Vilket bilmärke och vilken teknik som vinner lär vi inte få klart för oss förrän om många år. 

En sak är tydligt; oljan, kolet och även gasen är på väg ut. Det går säkert att spekulera rätt här även framöver. Men för en vanlig sparare är skiftena svåra att förutse. Det visar med all tydligt senaste årens hopp  och kast i oljepriset. Från toppen 146 dollar föll det över 80% till botten 27 dollar och har nu har det återvänt till 70 dollar.

Det är återigen amerikanarna som spökar i oljepriset. De har börjat konkurrera med gammel-olja och producerar skifferolja på ett nytt imponerande sätt. Skifferrevolutionen har pressat ned oljepriserna senaste åren. Att oljan nu är på 70 dollar igen är bara en tillfällig uppgång säger skifferentusiasterna som snabbt kan öka produktionen. De stora kasten lär fortsätta.

Mitt råd: Visst kan det kännas kul att spara i framtidens energi som sol-, vind och elbilar men det är så oerhört svårt och veta vilken teknik som blir vinnaren och när. Här är breda grön-energi-fonder ett alternativ. Men även de är känsligare än vanliga fonder. Så 5-7 år ska vi nog minst ha som perspektiv om vi ska hänga med i svängarna. Att spara direkt i aktier inom förnybart är väldigt svårt. Eftersom lovande teknik snabbt kan hamna ute i kylan. Det är som är lovvärt är ju inte alltid köpvärt…

Hur sparar du i energijakten?/claes hemberg

Relaterade inlägg

Kommentarer