Exceed – sunkiga råd

Exceed, Allra, Oak Capital, Svenska Garantiprodukter, Falcon eller Lundstedt. Samma typ av skumraska råd om du frågar mig. I vissa bolag verkar det ha begåtts rena brottsliga handlingar, som i Allra och Oak Capital. I andra fall lockas spararna till märkligt komplicerade produkter, mörkade fonder, dålig avkastning och höga avgifter som i Exceed. Dessutom har de fått dyra böter.

Först en allmän varning: Alla som erbjuder något annat än ett brett urval av billiga fonder är de i 99 fall av 100 att anses som oseriösa. Alla kluriga produkter som en rad skumma bolag pådyvlar folk, är oftast inte värda namnet.

Professionell rådgivning och förvaltning är vad Exceed säger sig erbjuda med ett ”ansvar för ditt kapital som om det vore vårt eget”. Nej, jag tror inte ett ögonblick att de lagt sina sparpengar i de fonder de säljer till vanligt folk. Fonderna har 1) för svag tillväxt och 2) alldeles för dyra.

Deras fonder heter Exceed Select A och Exceed Select C. Fonder som har avgifter långt över snittet borde höja spararnas förväntningar rejält. Men utfallet är avgifter och svag tillväxt. Även andras fonder som de tagit in i sortimentet har mest samma fokus; höga avgifter och svag tillväxt.

Fakta om deras fonders avkastning eller avgifter hittar du förstås inte på deras hemsida, som du borde. Utan bolaget mörkar och hänvisar till ett telefonnummer. Skamlöst dåligt i min värld. Vi kan också notera att vd Henrik Sundin kommer från Max Mathiessen och Movestic. Två bolag som är kända för bristande öppenhet och dyra avgifter.

Du som vill ha fakta måste istället leta på en oberoende sajt, som Morningstar. Exceed Select A och Exceed Select C. Där är svaret tveklöst: Exceeds fonder är klart sämre och klart dyrare om vi jämföra mot deras egen kategori, blandfonder.

Exceedfonderna gav i fjol 2017 endast 4% och 5%. Det är hemskt mycket sämre än jämföra bara fonder, som enligt Morningstar givit 6%. Nu kan någon tycka att 1-2% spelar mindre roll. Men här talar vi ju om som mest 30% skillnad i utfall. Det är inte småpotatis.

Lägg till att Exeed-fonderna kostar hemska 2,1% och 1,52% i fondavgift, plus 15% av resultatet i C-fonden. Detta är antagligen boven i dramat. Tar vi bort avgifterna kanske de kan närma sig snittet. Så frågan är ska spararen eller säljaren ha avkastningen. Det borde Exceed-sparare verkligen fråga sig.

Av utfallet att döma så har fonderna lagt sig tungt i räntor. Då kan vi tycka det känns tryggt. Men inte ska vi betala 2% för att spara i räntefonder som uppenbarligen givit nära noll senaste året. Nej, något feltänk är det i erbjudandet.

Att föreslå en dyr räntetung fond är också märkligt basråd. Svenskarnas stora fonder (global- och Sverigefonder) gav dubbelt mer eller 11-12%.

Exceed bryter även mot en branschöverenskommelse. När staten tillät ISK-konto för 6 år sedan var det mot löftet från branschen att kontot aldrig skulle ha någon avgift. Här har Exceed saftat på ordentligt: 2 000 kr  per år.

Exceed säger sig vara fristående och att de på så sätt kan ”välja de produkt- och tjänsteleverantörer vi anser vara bäst för tillfället”, samtidigt tar de ut 0,5% eller minimum 500 kr vid köp av andra fonder än deras egna utvalda fonder.

Vid köp av strukturerade produkter, exempelvis kredithybriden Twin-win Sverige Bonus 1709A, som de marknadsför på förstasidan och som nog istället borde heta Double-lose, tar de ut upp till 8% i avgifter. Certifikatprospektet är helt obegripligt att för stå för gemene sparare. Du kan få avkastning, eller inte, men du blir garanterat rånad, är budskapet jag tar med mig.

Se upp för rådgivare      Att möta en rådgivare       Många dåliga spar-robotar

När jag tittar på Exceed, som 2013 slogs ihop med Svenska Garantiprodukter och Oak Capital, lyser samma varningssignaler som i Allra. Komplicerat språk och vackra löften. Skillnaden är att Exceed som namn ännu inte har någon historik att tala om. Exempelvis finns endast fondstatistik sedan 2017 på deras fonder. Men redan har Finansinspektionen har givit Exceed kraftiga böter.

Hittills har bolaget enligt egen utsago 20 000 kunder. Antalet kronor är okänt. Men vi kan anta att de har 5 miljarder av spararnas pengar om vi ser på andra liknande aktörer. Nej, jag begriper inte hur vanligt folk kan lockas av deras telefonförsäljning och löften om rådgivning. Jag hittar inget som kan motivera det.

Vilken erfarenhet har du av Exceed?/ claes hemberg

Relaterade inlägg

Kommentarer