Bäst med KF för utlandsaktier

(Henrik Senestad) Under veckan kommer vissa av Avanzas 160 000 utlandsägare få återbetald källskatt. Men, bara vissa. Det är nämligen bara i en kapitalförsäkring som du får tillbaka pengar. I ISK och aktiedepå går du bet. Vi går igenom varför, och varför kapitalförsäkring är det bästa sättet att äga utländska aktier.

Intresset för att äga utländska aktier har ökat kraftigt den senaste tiden. Exempelvis har antalet USA-ägare ökat med nästan 50% sedan i fjol. Och även i Tyskland ser vi ökat ägande. Det är kanske inte så konstigt då det idag inte är svårare att köpa en aktie i Tyskland eller USA än i Sverige. Det är därför naturligt att vi söker oss ut mot de varumärken vi känner igen.

Totalt finns det ungefär 160 000 ägare av utländska aktier hos Avanza, varav 34 000 ägs genom kapitalförsäkring. Endast 1/5 av de utländska aktier ägs idag alltså via en kapitalförsäkring. Detta trots att kontot är överlägset de andra alternativen: ISK och aktiedepå.

För en väsentlig skillnad mellan utländska och svenska aktier är att det dras utdelningsskatt för utländska aktier, oavsett kontotyp. Vanligtvis handlar det om 15-27% beroende per land. Men, endast på en kontotyp får du tillbaka (alla) pengar.

Så här fungerar det: 

Kapitalförsäkring – Då försäkringsbolaget står som ägare av aktierna kan de begära avräkning för den utländska källskatten. Försäkringsbolaget (om de är bra) begär alltså avräkning åt dig och du får tillbaka källskatten inom ett par år. Du betalar med andra ord ingen skatt på utdelningen.

ISK – Att begära avräkning i ett ISK är lite knepigare. Har du underskott av kapital får du nämligen inte göra större avdrag än 500 kr. Ett tak som många slår i p.g.a. bolån. Skatten på utdelningen landar alltså, i de flesta fall, på 15 %. Mindre än på aktiekontot, men mer än på kapitalförsäkringen.

Aktiekonto – Du betalar som vanligt 30 % skatt på utdelningar. Skillnaden mot svenska aktier på aktiedepå är att nu går 15 % till svenska skatteverket och 15 % till USA. Men i din plånbok märks ingen skillnad, du betalar 30 %.

Mitt råd: En kapitalförsäkring är överlägset om du äger utländska aktier. Kontrollera bara så att kapitalförsäkringen är avgiftsfri och inlåsningsfri.

Hur gör du? Har du utländska aktier och ligger de redan i en kapitalförsäkring? / henrik senestad

Återbetalningsprocent från kapitalförsäkring hos Avanza:
2005-2012 återbetalades 100%.
2013 återbetalades ca 92 %
2014 återbetalades ca 91 %
2015 beslutas inom kort

Relaterade inlägg

Kommentarer