Pengakoll: Skojare och globalfonder

Starka globalfonder, H&M och vinstvarningar är några heta ämnen. Omdebatterade Fingerprint föll skarpt liksom vi varnar för en rådgivare. Även säljare av binära superprodukter fått öppen kritik.

Flera av svenskarnas populära globalfonder har ökat 4 gånger sedan 2010. Vi hittar några som passar mer försiktiga sparare och några som passar de mer engagerade. Folkaktieportföljen fyller fem år. 

Arv och att få en klumpsumma från någon leder lätt till en tankevurpa. Bäst att börja om är vårt råd. Inom privatekonomi har vi granskat 4%-regeln och tidigt pension, som det visar sig fungerar oftast.

Viss oro för konjunkturen går att sköna mellan börsraderna. Tillväxten i västvärlden är på paus och kvalitén på nynoterade småbolag har börjat gå ner. Fingerprint faller efter 4:e vinstvarningen på ett år, det har lett till en fondsmäll i Sverigefonder och snittfondspararen har förlorat 900 kr på aktien senaste två åren. Vi går igenom tips och råd hur du säljer en surkart.

Två andra surkartar är Ericsson och H&M. Ericsson har missat tåget i telekomspåret. Och, valutan kan bli en livlina för H&M nästa veckan. Klart är att H&M är nära ett avgörande.

För utländska aktier rekommenderar vi sparande i en kapitalförsäkring.

Till svarta listan adderar vi Exceed och säljare av ”binära superprodukter”.

Vad vill du läsa om nästa vecka? / henrik senestad

 

Relaterade inlägg

Kommentarer