Politiker svaga på börsen

Våra främsta politiker är bara ljumma till börsen och privatekonomi. Jag hittar bara fyra riktigt börs- och aktieintresserade. Hur ska våra uppenbart ointresserade politiker i riksdagen kunna fatta beslut som påverkar svenskarnas ekonomi årtionden framöver, undrar jag. 

2,1 miljoner av alla svenskar äger aktier. Det är 28% av den vuxna befolkningen. Men i landets högsta politiska organ – riksdagen – är intresset knapert. Eller bara hälften: 14% äger aktier. Siffrorna är inte fullt jämförbara, eftersom ledamöternas mindre innehav (under 89 000 kr) behöver inte rapporteras. Stora pengar kan en vanlig sparare tycka, men vi talar också om högavlönade, med dubbelt så höga löner som snittsvensken. Här SVT.se om riksdagens innehav.

För mig är ändå riksdagsmännens ointresse en gåta. Är du intresserad av hur vanligt folk har det, så följer du ekonomin på nära håll. Det räcker inte med att läsa utredningar. Ekonomi handlar om svett, idéer och mycket arbete. Det gäller på jobbet och det gäller i högsta grad för att inte konsumera alla pengar. Då förstår du också att bankkonto är rena döden för sparpengar.

Vissa politiker i riskdagen säger öppet att sparpengar är närmast misstänksamt. Som att det tyder på överflöd. Istället för att förstå att några av oss vill ha lite marginal i tillvaron och att vi är beredda att offra något för det. Jag tänker själv på valet att leva utan bil, som en av mina största besparingar…

Istället har vi topp-politiker som bestämmer vår privata ekonomi i årtionden framöver. Men sin egen ekonomi tycks de strunta i. Jag kanske borde hjälpa till att starta en aktieklubb eller en sparklubb i riksdagen. Sämre än så här kan det inte bli. Några politiker skyller på att de vill vara oberoende. Men nej, det håller inte. 10 aktier i ABB eller SKF gör varken till eller ifrån som påtryckare…

Centern bäst på privatekonomi

Mellan partierna märks också stora skillnader. Centerna vinner med hästlängder. 32% sparar på börsen. Kanske beror det just på att många är egenföretagare och bönder – ute i landet. De förstår värdet av ekonomi och ta hand om sina egna sparpengar. Men att en av tre sparar på börsen är ändå klent. Vi talar ju om makteliten.

Liberalerna är näst främst. Men de är redan sämre en snittsvenskarna, med sina 26%. Det är inget gott betyg för ett parti som ska leda förändring och skapa jobb. De talar gärna om kunskap, men hos dem själva tycks den saknas. Åtminstone uttrycker de den knappt.

Moderater, Sverigedemokrater och Kristdemokrater tillhör mellanmjölken. Här är det ungefär 1 av 6 som sparar på börsen. Om de ska utmana regeringen så är det en bra start om de själva prövar på att ta hand om sina sparpengar, prata pengar vid köksbordet hemma och tänka budget…

Regeringen med S och Mp når däremot inte högt i trovärdighet när vi talar om privatekonomi och intresse för näringsliv, börs och ekonomi. För mig är detta obegripligt. Hur kan vi ha en högsta ledning som visar noll intresse för den verkliga ekonomin, företagen, tillväxten och där jobb skapas. Nej, jag begriper inte. Inte kan de tro att en ism ska lösa världens gåtor…

Att Vänsterpartiet har noll intresse, kanske vi kunnat ana när vi läser de andra partiernas svaga nyfikenhet, men även här skulle jag önska mer av exempelvis Ulla Andersson. Deras ekonomiske talesperson. Hade hon några fonder och någon aktie, så skulle åtminstone jag ha lättare att lyssna på henne när hon talar upp skatten ISK-konto. Även om jag aldrig skulle hålla med.

Ps. Eftersom endast belopp över 89 000 kronor noteras i riksdagens luntor kan det vara så att alla vänsterpartister mfl sparar strax under, säga 80 000 kronor, i en drös aktier, bara för att ligga under strålkastarljuset… Men det antar jag är en mindre fråga.

Bara fyra börshajare

Endast fyra personer i riksdagen visar på ett genuint intresse. Deras aktier tyder på en förståelse och ett engagemang. Ja, bara dessa fyra får verkligen godkänt av mig. Ni politiker som vill lära er om aktier kan prata med de här:

Eskil Erlandsson (C) 25-talet aktier: har ett genuint intresse för aktier. Detta gör honom till riksdagens börshaj. Han har ABB, Alfa Laval, Astra, Billerud, Kinnevik, Peab, Skanska Boliden, SKF, SSAB…

Lena Emilsson (S) 13 aktier: Alfa Laval, Atlas Copco Billerud, Industrivärden, Kinnevik, Peab, Probi, Sandvik, Essity, Handelsbanken, SKF, Sweco…

Johan Forssell (M) 11 aktier: H&M, Telia, Investor, SEB, Swedbank, Intrum…

Roland Utbult (KD) 10-talet aktier. som Axfood, Castellum, Balder, THQ, Oriflame, Sas pref…

Och vinnaren på riksdags-börsen blir ändå Lena Emilsson (s) som vinner min korta topplista bland riksdagens sanna sparare. Hon har en bakgrund som tulltjänsteman, har 13 aktier, sparar brett och fokus stora bolag. De andra tre börshajarna har en mer skolad bakgrund i sammanhanget. Därför tar Lena hem börsvinsten i riksdagen. Kan tulltjänstemannen Lena bygga en aktieportfölj ska väl partiledare, regeringen kunna ta tag i sin plånbok och lära sig privatekonomi i praktiken.

Enkla fondval            Bra nybörjaraktier

Vad säger du om våra politikers intresse för privatekonomi?/claes hemberg

Relaterade inlägg

Kommentarer