Spararna storsatsar i vinstvarnare

(Henrik Senestad) Vinstvarningarna har duggat tätt den senaste tiden. I 10 av 14 fall har spararna ökat upp efter vinstvarningen. Totalt rör det sig om 10 000 sparare som kanske borde se en varning som just en varning och inte som en reaskylt. Det här kan stå spararna dyrt. Titta bara på Fingerprint.

Det är ingen särskild bransch som har drabbats av vinstvarningar utan det är ett potpurri av vitt spridda bolag. Om detta är början på en fallande konjunktur är för tidigt att säga, men det är oroväckande att så vitt skilda bolag som Nordea, NetEnt och NCC vinstvarnar inom loppet av en månad.

Spararna har av allt att döma inte skrämts av varningarna. I 10 av 14 fall har antalet ägare istället ökat efter vinstfallen.

I Kappahl ökade antalet ägare mest. Efter vinstraset steg antalet ägare med 55%. Även i efter vinstvarningarna NetEnt, Edgeware och Munters ser vi att antalet ägare ökat med höga 10-20%.

Men att inte reagera på vinstvarningar kostar ibland väldigt dyrt. Vi minns Ericsson, Telia mfl. Men det finns fler i närtid:

De två aktierna som spararna sålt av senaste tiden är Fingerprint och Doro. I gamla raketaktien Fingerprint har köparna till slut börjat att sansa sig. Men under bolagets första två vinstvarningar för ett år sedan fortsatte spararna att köpa. Först efter tredje och fjärde vinstvarningen så kom säljarna igång. Nu efter fjärde gången gillt så har nu endast 1 %.

Även Doro:s vinstvarning gjorde spararna besvikna och nu har de valt att minska ner något.

Ett bolag vinstvarnar för att det går sämre än väntat. Det är vad som gör att kursen går ner. Visst kan det vara tillfälliga problem, men en vinstvarning är en varning, inte en lockrop. Själv är jag vanligtvis försiktig, dels för att ett problem sällan kommer ensam och dels för att kursen brukar ta stryk även dagarna efter en vinstvarning.

Med det sagt. Det går att göra fynd, men statistiken borde snarare vara att spararna ökat upp i 3 av 14 bolag, istället för nästan alla.

Mitt råd: Snabba kursreaktioner både upp och ner får känslorna att svalla. Agera inte spontant utan håll dig ifrån är min rekommendation. Bättre att köpa aktier utan uppmärksamhet och kom ihåg; en varning är en varning, inte en reaskylt!

Har du ökat upp i bolagen i listan? / henrik senestad

Relaterade inlägg

Kommentarer