Ta hand om arv på 4,6 miljoner

Att utan erfarenhet av pengar ta hand om ett miljonarv, är en fråga som rör allt fler. ”Den helt vanlige arbetaren Kjell” hör av sig. Han har ett arv på 4,6 miljoner och funderar på sina vuxna barn och sin pension. Här mitt svar:

För Kjell som bor i hyresrätt, utan bil och utan skulder, så ger pengarna en oanad möjlighet att välja helt fritt.

Om jag stod i dina skor Kjell, skulle jag tänka enligt två spår: 1) dels pengarna till dig själv och 2) dels pengar till barnen.

Eftersom du inte är van att själv ta hand om sparpengarna tänker jag en mycket enkel billig och stabil modell.

Eftersom du själv närmar dig pensionen kan du inte dramatiskt bygga eller förändra din ekonomi på så kort tid så kan en pott pengarna få stor positiv effekt för dig. Däremot kan du bli duktig på att ta hand om pengarna under alla år du är pensionär.

Pengarna till dig själv:

  1. Eftersom du nu ska börja ta hand om pengarna själv finns det en självklar start. Den stabilaste av alla aktiefonder: Skaffa en bas i en billig globalfond; som Länsförsäkringar global index
  2. Eftersom vår ekonomi rör sig upp och ned; så spara 1/10 per kvartal. De pengar som fortfarande står på vänt skulle jag spara i stabila Spiltan räntefond.
  3. Allt sparar du på ett ISK-konto. Det är gratis och ger låg skatt.
  4. Den dagen du ska använda pengarna gör du tvärt om. 2-3 år före användningsdatum

När det gäller Kjells barn så har de lång tid på sig att bygga upp sin egen ekonomi. Därför kan en mindre peng här göra stor verkan på sikt. Berätta redan idag för dem vilka pengar det rör sig om. Så tar de större ansvar den dagen de själva tar över förvaltningen.

Pengarna till barnen:

  1. Använd samma modell som ovan. Lägg till att barnen ska ju spara längre tid och därför kan sikta på mer tillväxt kan du komplettera med billiga breda SPP Sverige. Den väljer du vart fjärde kvartal. Annars globalfonden.
  2. Involvera barnen eller barnbarnen tidigt. Diskutera mål med sparandet. Jag föreslår att pengar kan bli en del insatsen till första boendet, eftersom det är dyr och viktig tröskel i livet.

Naturligtvis finns många fler alternativ. Men en nybörjare ska börja enkelt. Allt för att få kontroll och kunna förutse händelseutvecklingen. Att pröva Kina- eller småbolagsfonder kan låta spännande, men det kräver en mer engagerad och erfaren sparare. Istället börja enkelt. Prova det 2-3 år.

Sedan kan vi diskutera vidare om sparande i andra graden. De flesta spararna borde stanna vid första steget. Det ger ett billigt bra och förutsägbart sparande.

Vill du läsa mer om pensioner så finns min bok ”Spara klokare 55+” på flera bibliotek. Här talar jag även om blandfonder som en variant, men för många är det lite för komplicerat.

Här Filmad föreläsning Spara klokare 55+ (Utbildningsradion)

Hur sparar du till pension?/claes hemberg

Relaterade inlägg

Kommentarer