Bygg din egen globalfond

(Henrik Senestad) Globalfonder har gått bra för att dollarn har stärkts. Då kan det vara läge att bygga sig en ny egen globalfond med mindre dollar. Vi går igenom hur du gör och diskuterar för- och nackdelar.

Globalfonder har ökar kraftigt i popularitet det senaste åren, och det har gått bra. På fem år har globalfonden gett 105%, mot Sverigefonden på 88%.

Framöver väntas det gå något sämre. Anledningen stavas dollarn. Globalfonder innehåller närmare 50% dollaraktier och om någon minns var den rekordsvag runt 2014. Därefter har den gått upp och har gjort att även globalfonder gått upp. Men, nu är det stopp enligt många bedömare.

Förenklat gäller semesterprincipen: Om utlandssemestern blir dyrare för var år som går, går din globalfond upp och vise versa.

Ett sätt att komma runt dollarberoendet är att bygga en egen globalfond med lite mindre dollar. Detta ska påpekas är bara för de mer intresserade fondspararna. Om du tycker det är dötråkigt med fonder och pensionssparande så behåll globalfonderna som de är. Kontrollera bara vart annat år eller nått i den stilen så inte avgiften är för hög…

Till bygget; en standard globalfond innehåller i regel:
– 55% USA/Nordamerika
– 20% Europa
– 10% Asien (exkl Japan)
– 8% Japan
– 6% Australien, Latinamerika, Afrika.
– 1% Sverige

Ett alternativ skulle kunna se ut så här:
– 30% USA
– 30% Europa
– 20% Asien (inkl Japan)
– 20% Sverige

Ett ännu enklare alternativ är att köra 33/33/33 mellan USA, Europa och Sverige. Då missar vi dock Asien där en stor del av världens tillväxt ska komma ifrån. Men, det är en smaksak, vi har ju samtidigt en hel del företag som säljer till Asien.

Till valet av fonder:
För USA, Europa och Sverige erbjuder Länsförsäkringar, SPP och Handelsbanken alla tre billiga och bra indexfonder. Här betalar du 0,2% i avgift. Se till att välja de fonder med vanligtvis Index i namnet.

För Asien finns Swedbank Robur Access Asien och Access Japan. Pär Ståhl på Placera tipsar även om den aktiva fonden MS INVF Asia Opportunity A.

Sammantaget får du då en portfölj med mindre dollar, fast ändå bra tillväxtmöjligheter samt låga avgifter.

Mitt råd: Att bygga en egen globalfond är inget för nybörjaren, men det kan vara ett bra sätt att både förstå globalfonden och att välja lite annorlunda än standardvalet. Själv mixar jag och kör en del med egna val och en del med globalfonder.

Hur gör du? Har du byggt en egen globalfond eller håller du dig till standard? / henrik senestad

 

Relaterade inlägg

Kommentarer