Lönen toppar vid 46 år

(Henrik Senestad) Vid 45-47 års ålder toppar lönerna i Sverige. Vid samma ålder kan det vara värt att på allvar se över sin pension. Här finns det några verktyg att ta till.26 000 kronor i månadslön, är den vanligaste lönen i Sverige.

Bäst lön har svensken mellan 45-50 års ålder. För män är det vid 45 års ålder och 33 500 kr per månad, och för kvinnor lite senare eller vid 47 års ålder och 27 000 kr per månad. Sedan faller lönerna.

Att de faller beror inte på att lönerna därefter sänks utan att att människor av olika anledningar slutar jobbar. Vi blir sjuka, jobbar mindre och får förtidspension mm.

Vid 45-50 års ålder brukar även barnen flytta ut. Så vid den här åldern har du ett gyllene tillfälle att säkra din pension. Minpension.se är ett enkelt verktyg att både se din totala pension och att göra prognoser. Börja där.

-> Löneväxling kan vara värt det. Vid 42 000 kr per månad och uppåt kan det vara värt att titta på löneväxling. Annars är ett månadssparande via ISK att föredra. Läsa gärna vår tidigare blogg om löneväxling.

-> Utan kollektivavtal. Om du jobbar på en arbetsplats som inte har kollektivavtal, kan det även vara värt lägga undan en slant privat, oavsett ålder. Vi går igenom hur du kan spara utan kollektivavtal.

Mitt råd: Vid 45-50 års ålder är det läge att på allvar börja se över sin pension. Man kan självklart börja även tidigare, men det är vid den här ålder som du verkligen behöver ta ställning hur du vill att din ålderdom ska se ut. Vill du ha 10% mer än den allmänna pensionen? Kan du tänka dig att jobba ett år extra? Det finns många olika vägar till pension.

Hur tänker du pengar till pension? / henrik senestad

Vi talar om medianlönen, enligt SCB, eller förenklat betyder det ”mittenlönen”. Så om du har 100 personer, tar du person nr 50 och tittar var hen har för lön, det är medianlönen.

Det ska sägas att den inkluderar alla som av någon anledning inte kan eller vill jobba. Så om du väl har ett jobb ligger siffrorna högre. Här kan du söka lön efter yrke. Exempelvis tjänar jobbade sjuksköterskor mellan 33 100 – 38 000 i månaden beroende på inriktning.

Relaterade inlägg

Kommentarer