Fondträsk – att ha för många fonder

Många fondsparare har både 15 och 20 fonder på 3-4 konton. Ungefär som att köpa nya tröjor varje vår, men aldrig slänga de gamla slitna. På fondkontot får fondsamlaren oanade följder. Vi betalar dyrt och får inget särskilt. Jag utlyser en tävling. Den som har flest fonder får min bok ”Spara mindre – få ut mer”, som en bantningskur och inspiration.

När spararen Miranda frågar mig om synpunkter på sina fonder har hon 17 stycken. Leif har 22 olika fonder. De har 4-5 globalfonder, 4 Sverige, 1 Norden, 3 USA, 2 Asien, 2 hedgefonder osv. Hur de skaffar sig rimliga förväntningar av sitt sparande förstår jag inte. Istället anar jag dyra avgifter och därför en medioker tillväxt.

Många fonder blir lätt dåligt. För i kontakten med olika banker kan vi ofta få tipset att starta ett månadssparande. Till slut har vi ett spretigt obegripligt sparande utan tanke eller överblick.

Att ha många fonder kan kännas som ett smörgåsbord. Alltid är det något gott. Problemet är att du inte märker när några blir skämda, dåliga och rent usla. Enkät: Hur många fonder har du?

Effekten blir att du får ett fondträsk på kontot. Det blir dyrt och du tappar överblicken. Många sparare jag träffar betalar ett snitt på 1,5% i avgift, men får inte ut bättre än en blandfond.

Mitt förstaval: De flesta sparare ska nöja sig med 1 globalfond och 1 Sverigefond och 1 räntefond/sparkonto. Sedan blir uppgiften att hitta rätt balans mellan de tre fonderna. Räntefonden/sparkontot är till pengarna du ska använda inom 2-3 år. Globalfonden är till pengarna vi sparar minst 3 år och Sverigefonderna till längre än 5 år. Titta på enkla fondportföljerna.

 

För aktiva fondsparare eller lågprissparare finns i 10-20 fonder lite olika falluckor och vägval:

Du som har många aktiva fonder: Med många fonder på kontot får du ändå ett utfall som är nära börssnittet. Eftersom olika aktiva fonder tar ut varandra. Mitt råd: välj väg: få aktiva fonder så väljer du väg. Eller några få billiga fonder, så får du åtminstone ned avgiften ordentligt.

Du som har många lågprisfonder: Priset är ju då inget problem, men överblicken. Renodla heller, så att du vet vad du har. Annars är jag rädd att du tappar intresset. Mitt råd: Skaffa en fondbas: viktigast är en globalfond och en Sverigefond. Extra är USA, Europa och Asien. En av varje ska räcka, för de flesta. Titta gärna på mina enkla fondportföljer.

Sedan finns förstås överkursen vad gäller olika branscher, småbolag och tillväxtländer. Men det är verkligen överkurs. De är bara värda ytterst lite pengar och bara lite tid. Så det inte välter helheten över ända.

Jo, jag utlyser en tävling som inspiration: Den som har flest fonder får min startbok, som bot och inspiration till att fond-banta:  Spara mindre – få ut mer. Skriv om dina alla fonder, i bloggkommentaren nedan. Vinnaren ber jag sedan skicka in en bild på kontoutdraget och då skickar jag boken.

Hur många fonder har du?/claes hemberg

 

Relaterade inlägg

Kommentarer