Nedgångsfällor att undvika

(Henrik Senestad) Börsen lyser mest rött idag. En oro för stigande räntor i USA drar ner även Stockholmsbörsen. Några aktier verkar falla mer än andra. Här hur du ska tänka när det stormar.Många nyblivna sparare blir nog tagna på sängen idag. Vi är vana med kursuppgångar på 1-2% och en ständigt stigande börs.

När börsen tvärt om faller 1-2%, finns det många aktier som faller mycket mer. Säg 5-6%. Vi listar de vanligaste fällorna som triggar nedgångarna:

  • Småbolagsfällan
  • Drömfällan
  • Raketfällan

Småbolagsfällan: När börsen känns osäker tillkommer det fler säljare på börsen och några köpare försvinner. Få aktier handlas och kursen faller lätt. Då är det lätt att småbolagsfällan slår igen. I mindre bolag blir handeln extra känslig. Ett extremt exempel är Absolent Group där 200 000 kr har fått bolaget att gå ner -4% eller 60 miljoner i värde.

Drömfällan: Dyra aktier, höga p/e-tal eller bolag där värdet ligger långt ifrån vinsten idag, drabbas också lätt av kursfall. Ett exempel är Ericsson som går ner -4% idag. Ericsson går inte med vinst idag, utan vinsten är än så länge i drömmarnas värd. Fram tills drömmen slår in finns det osäkerhet. Ett exempel på motsatsen, säkrare vinster idag, har vi ICA som endast går ner 0,5% idag.

Raketfällan: Mest tydligast faktorn är nog tidigare kursuppgångar. Psykologiskt känns det skönt att hämta hem vinster vi gjort. När något hotar det vi vunnit, drar vi snabbt in det och säkrar vinsten. Bland storbolagen märks Kindred som gått upp 67% på ett år, men idag går ner 4%.

Mitt råd: Det gäller att löpande städa i sin portfölj och aldrig ligga för tungt i bolag med ”hög fallrisk” som dåliga likviditet, höga p/e-tal eller tidigare kursuppgångar. 1/3 av portföljen kan vara rimligt att ha som max.

Samtidigt är det viktigt att komma ihåg. Bara för en aktie går ner behöver det inte betyda att bolaget blivit mindre värt.

Har du agerar i nedgången? / henrik senestad

Relaterade inlägg

Kommentarer