Börsoro naturligt ibland

Helst vill vi ha en lugn stabil ekonomi som tickar på lite grann varje dag och år. Men så fungerar det inte i praktiken, utan ibland är det fest och efteråt bli det lite bakslag. Och börsen är inte själva ekonomin, utan ett skyltfönster och en inblick i ekonomi. Just nu är det några stökiga dagar efter en lång och härlig räntefest.

Börsen dök i USA under måndagen några 4-5%. Att börsen plötsligt tappar ett halvårs normal uppgång känns förstås förvånande och irriterande. Men ibland är det också naturligt. Titta på bilden över d

e ljusgröna uppåthacken. Orostiderna är korta…

Det är inte så att halva årsproduktionen av USAs ekonomi är utraderad, utan det vi ser är bara börsen. Det vi ser är bilden eller förväntan som plötsligt har förändrats.

Vi måste komma ihåg att börsen är inte den verkliga ekonomin, utan ett skyltfönster. Ibland visar skyltfönstret bara glitter och glamour för att något senare vara ovanligt dystert och mörkt. Det senare tycks råda nu.

 

Det var efter att räntorna börjat ticka uppåt, vilket avskräckte många som lånat pengar för att köpa aktier. Bara i år hade USA-börsen stigit 6-7%, vilket i sig var ett rekord, men uppåt. Under måndagen raderades i stort sett hela uppgången.

 

Nu var det räntan som spökar. Den länge låga räntan ser nu ut att börja stiga på allvar. Det fick aktieköpare att rygga.

Börsen faller av dyrare pengar             Obligationsfonder oroar
Boräntar stiger långsamt                    Nedgångsfällor att undvika

Vad väntar du dig av stigande räntor?/claes hemberg

Relaterade inlägg

Kommentarer