Kanske lågkonjunktur 2019

Västvärldens ekonomier fortsätter att stärkas. Den goda börsen kan fortsätta någon månad till. Men det kan vara sista sucken vi ser, innan en lågkonjunktur tar vid. Det är min bild efter att ha träffat Olav Chen chefsförvaltare på SPP Storebrand. Här också min personliga börstaktik vid dyr börs:

 

Världens ekonomi fortsätter i ett högt tempo. I Sverige är ekonomin lite lugnare med mer avvaktande börs sedan i somras. Men i omvärlden har börserna ångat på. Det märks i såväl USA, Kina som Europa. Nu stiger dessutom förväntningarna på lokomotivet USA för helåret 2018. Sänkta skatter är det som får ekonomer att skruva upp prognoserna. Men de goda effekterna kan bli kortvariga, bara närmaste året.

USA eldar på ekonomin trots att landet är inne i en mycket stark högkonjunktur. Skattesänkningen kan bli den sista stimulansen. Trump kan bli ihågkommen för att han bjöd på sista groggen innan den 10-åriga börsfesten tog slut. Under 2017 rusade de amerikanska börserna 25-28%. Det skulle vi i många lägen beskriva som en bubbelvarning. Vi i Sverige har knappt insett det, för dollarn föll samtidigt, så våra vanliga USA-fonder gav bara 9%, vilket är den siffra vi minns.

”Amerikanska skattesänkningen får bara stor effekt på USAs tillväxt närmaste året, sedan avtar den fort. Den förändrar inte ekonomin i grunden”, säger Olav Chen.

Det är som att politiker och centralbanker inte ser att vi lever i en högkonjunktur. Trots alla rader av statistik talar om rekord.

”Centralbanker i västvärlden styr efter fel mått. Inflationen som de följer bygger på teorier från 70-talet. Att samhället styrs av prisökningar. Det gör att de stimulerar när de i själva verket borde bromsa.”

Samma centralbanker skulle få helt andra bilder av ekonomin om de istället styrde efter arbetslöshet, bostadspriser, industriproduktion eller råvarupriser. Alla dessa är alla på höga nivåer. Då hade centralbankerna för länge sedan höjt räntorna. Då hade vi haft höga räntor idagläget. Och möjlighet att sänka räntan vid en långkonjunktur. Det har vi inte nu.

”Oljan kraschade 2014 och har i år återvänt på ett övertygande sätt. Samtidigt är arbetslösheten i USA rekordlåga 4%. Snart är den på 3%, för centralbankerna fortsätter att stimulera. Trots att vi har kokande högkonjunktur.”

Politikerna tycks förväxla siffror och siffror. Bara för att lönerna inte stigit nämnvärt senaste tio åren så har inte köpkraften stått stilla. Tvärt om ser tillväxten senaste 10 åren annorlunda ut. Konsumenten har idag mobiltelefoner och ny teknik som sänkt många vardagliga utgifter. Många upplever en större tillgång till medier, musik, film och annan underhållning. Trots att de inte köpt en fysisk skiva, köpt en fysisk film, spelat ett fysiskt instrument, utan allting går idag att hitta på nätet. Det gör att köpet inte registreras i vanlig konsumtion.

Politikerna eldar på ekonomin som redan går på högvarv. Det gör att investerare som ser att aktier är dyra ändå väljer att köpa aktier ett tag till. Det märks i stigande börs i Asien, tillväxtländer och Europa. Men samtidigt är värderingarna hårt uppskruvade. I USA talas de om rekorddyra värderingar på aktier.

”Tillväxtländer och Europa har gynnats av svagare dollar. Får vi en sättning på börsen kommer pengarna att snabbt att strömma tillbaka till USA igen.”

I sådana här situationer brukar börsen rida vidare uppåt ett antal kvartal till. För vem vill komma med det trista beskedet om sämre efterfrågan. Istället för självinsikt och sans som bromsar börsen brukar det vara överraskningar. Det kan vara tillfälliga konflikter, kriser eller katastrofer. Exakt vad behöver inte spela så stor roll. Det behövs bara en gnista för att tända skepsis.

”Den dagen lågkonjunkturen blir påtaglig.”

Börsoro naturligt ibland                 Nedgångsfällor att undvika                Urstark konjunktur ett tag till

Mitt råd: Vi kan mycket väl få se en stigande börs närmaste månaderna och året. Men vi ska också vara varse om att vi spelar i de höga registren. En lågkonjunktur ligger nu i korten säger allt fler ekonomer. Den kan komma redan nästa år. I så fall kan vi se börsen kulminera i år. Det betyder att vi inte ska höja insatsen och spara stora slantar just nu, utan sprida ut köpen ännu mer än vanligt.

/claes hemberg

Relaterade inlägg

Kommentarer