Teknikförvaltarens tips

(Henrik Senestad) Hans teknikfond har seglat upp som en av de absolut starkaste senaste åren. Dessutom har den blivit en av de mest populära. Vi träffar förvaltaren Carl Armfelt och diskuterar fondens innehav och hans syn på investeringar.

Det finns helt klart mycket att lära av Carl Armfelt. Swedbank Robur Ny teknik är bland de bäst presterande i Sverige och har fem stjärnor hos Morningstar. På tre år är fonden upp 150%, jämfört med exempelvis Lannebo småbolag som är upp 50%, och Stockholmsbörsen som är upp 25%. Hos Avanza är fonden bland de mest köpta på senare tid. Och, i år passade Robur även på att sänka fondavgifterna, så Ny teknik kostar numera 1,42%. Något vi gillar och kan få oss att köpa mer aktivt i framtiden.

Fonden som Carl driver ihop med Erik Sprinchorn, som också förvaltar Swedbank Robur Microcap, är fokuserad på i huvudsak nordiska småbolag. Och, inom norden finns det tre sektorer som intresserar Carl extra mycket; världsledande mjukvara, digitala varumärken och medicinteknik.

Det är företag som Paradox, THQ, Ambu och Biotage som fått fonden att rusa senaste åren. Men även bolag som inte längre är på börsen. Fler än 10 av fondens vanligtvis runt 40-50 innehav har blivit utköpta senaste åren.

Digitala varumärken är något som seglat upp som en egen bransch i Sverige på senare tid. Enkelt förklarat är det dator- och mobilspelbolag. Kändast inom branschen är nog DICE som gjort spelet BattleField och som blev uppköpta av världsjätten EA redan 2006. Men det finns även flera mindre bolag som fonden snappat upp och fortsatt äger. Här märks amerikanska Take-Two med GTA och Civilisation, svenska Starbreeze som satsar på spel till tv-serien Walking dead samt finska Rovio som gjort Angry birds.

”Varumärken som Civilisation har varit med i snart 25 år och ger återkommande intäkter som bara växer och växer för varje titel som släpps. Nu senast har Take-Two släppt Civ6. Det är varumärket som är nyckeln, inte plattformen eller konsolen som det spelas på”, säger Carl Armfelt.

Medicinteknik är en annan bransch Carl satsat på. Den är mer konjunkturkänsligt än datorspel och fungerar som en hävstång i fonden. Bland fondens mer kända innehav märks Novo Nordisk och SOBI, även kursraketen Biotage finns med.

”Biotage är verkligen världsledande inom den analysutrusning som de levererar. Då kan man ta ut höga marginaler och samtidigt ha hög tillväxt”, förklarar Carl och fortsätter:

”SOBI är lägre värderat, har en stark portfölj, men mindre i pipelinen. Grundproblemet här är att Investor behöver visa sina kort. Är bolaget till salu eller vill de bygga något långsiktigt?”

En fråga jag ställer till Carl är hur han ser på höga värderingar i hans portföljbolag:

”Hög tillväxt kostar. Det finns få bolag idag som ger 15-20% tillväxt, så värderingar har självklart gått upp. Samtidigt är inte värdering det som är viktigast. Utan det är sannolikheten för att bolag ska kunna ta sig från exempelvis 500 miljoner till 2 miljarder som spelar störst roll. Där hittar vi vinnarna.”

Avslutningsvis ger Carl lite mer allmänna tips till den sugna aktiespararen. En lista som jag själv kan skriva under och som får bli mitt råd för denna inlägg:

1. Köp bolag under ”50 miljarder”
2. Köp bolag du förstår vad de gör 
3. Köp bolag som går med vinst 
4. Köp världsledare, som är svåra att byta ut

Tech tindrar i Norden                   Stortech öppnar för småtech                  Tech säljer framtida tillväxt

Håller ni med om tipsen? Har ni köpt fondandelar i Swedbank Robur Ny teknik? / henrik senestad

Relaterade inlägg

Kommentarer