Fondsparare sålde. Aktiefolket köpte.

Börsoron har fått fondspararna att sälja medan aktieintresserade köper på sig mer. Det syns också på börsen. Småbolag har fallit. Större bolag tål mer. Och skakningarna kan fortsätta en tid.

Att fondspararna säljer av beror antagligen har fondsparare känt på sig att de köpt lite för mycket senaste månaderna. När börsens fallhöjd gör sig påmind så väljer de att sälja. Mitt råd är: sälj inte i oro, sälj bara för att du ska använda pengarna närmaste året.

Aktieintresserade är samtidigt mer snabbfotade och kan nöja sig att äga en aktie några timmar. Särskilt när kasten är så stora. Därmed har daytradingen ökat dramatiskt senaste dagarna. De älskar ju när börsen gör stora kast. Mitt råd är: hoppa på och av aktier kan lätt bli bara dyrt och nervöst. Bestäm vilka pengar som ska vara av och vilka som ska vara på. Och låt dem få växa i lugn och ro sedan.

Nu säljer fondspararna senaste årets vinnarfonder. Den stora favoritfonden Swedbank Ny teknik säljs klart mest. Spararna nästa största sälj är svenska småbolagsfonder. Dessutom säljer spararna Asienfonder. Återigen talar vi om senaste årens vinnare.

I senaste dagarnas börspress märks just att aktieägarna säljer av techbolag och småbolag har fallit mest. Ofta 10-20% medan börsen backat 5%.

Även företagsobligationsfonder säljer svenska fondsparare. De har hört oron för att stigande räntor ska pressa bolagen att få svårt med räntebetalningarna.

Köpen går till korta räntefonder. De tre mest köpta är kort räntefonder. Även blandfonder återfinns bland de mest köpta. Den kategori aktiefonder som fondspararna väljer är breda globalfonder.

Hur reagerar du vid börsoro?//claes hemberg

 

 

Relaterade inlägg

Kommentarer