Snitträntan jan: Bolåneprutare sätter rekord

Vanligaste boräntan (3-månadersräntan) sätter nytt lägstarekord på 1,52%. Hela varannan bank har sänkt. Längre räntor höjs däremot något. 7 av 10 banker höjer 5-åringen och 5 av 10 banker höjer 3-åringen. Räntedebatten har också gjort avtryck: bolånarna slår prutrekord.

Svenska bolåneprutare har nu lyckas få ner snitträntan för 3-mån till 1,52%. Det i är ett nytt rekord i lägstaränta. Men, ännu bättre är att snittprutarna nu lyckas pruta hem 0,34%, ett nytt prutrekord i riket. Samtidigt vet vi att prutare i större städer ofta prutar hem lite mer.

Nu plockar snittprutaren (listräntan minus snitträntan) hem motsvarande 6 800 kr per år för snittsvensken. Bäst prutar vi på 1-åringen och 3-åringen. Där prutar vi hem hela 0,35% jämfört med listpriset.

Det finns mycket att hämta visar jämförelsen mellan banker. Att pruta ner från högsta snitträntan på 2,35% till 1,43%, som är lägsta snittränta, ger 18 400 kr varje år för snittsvensken, med 2 miljoner i bolån. Vi talar om vad binda bolånet faktiskt kostar. En siffra som bolånebankerna ofta ”glömmer” att berätta. Stalltipset är att pruta på rörligt nu och pruta igen om ett halvår. Eftersom vi vet att den som prutar fler gånger ofta lyckas bättre.

För rörlig boränta finns flera bra nischbanker att välja mellan. Bäst är SBAB, ICA och Danske. De har och har haft alla längst rörlig ränta under flera månader.

Ifall du vill binda finns storbankerna SEB och Swedbank på 1,88% och 1,89% för en 5-årig. Men se upp med vad du betalar. Här kostar det 9 000 kr extra per år att binda. Och många tjänar på att INTE binda.

ICA-banken tar nu förstaplats i med lägst 3-månadersränta på 1,43%. SPAB är god tvåa på 1,44%. Går vi tillbaka till våren var det istället Danske och Skandiabanken som slogs om förstaplatsen. Så det gäller att passa på när någon aktör väljer att fajtas om dina lån. När det gäller bolån lönar det sig att vara både aktiv och otrogen.

ICA erbjuder även lägst ränta på 1-år, på nedpressade 1,37%. Men, på längre räntor är de långt från toppstriden. SBAB är bland de dyraste på 3-åringen.

Alla banker har sin säljtaktik så det finns inget enkelt svar. Välj den bank som passar ditt behov. Och eftersom de flesta väljer rörligt, borde de små bankerna i toppen vara huvudalternativet. Men vi vet att svenskarnas än så länge sitter kvar hos dyra storbanker.

Nordea ändrade nyligen priserna och har nu lämnat jumboplatsen till landets största bolånebank; Handelsbanken. Att den som är störst på bolån har sämst ränta, säger något om en icke fungerande bolånemarknad.

Det viktigaste rådet till den som vill pruta är att ringa fler banker. För varje ny bank som lånare ringer prutar de ofta 0,2%. Och var inte rädd för stigande räntor. Vi räknar idag med ca 2% boränta om två år och 3% om 3-4 år. Snabbare än så stiger inte boräntorna.

Snitträntan väcker prutare     Pruta hem 22 000 kr     Använd pruträntan

Har du prutat på din boränta? /claes hemberg

 

 

Relaterade inlägg

Kommentarer