Unga mest aktiva i börskrasch

Unga svenskar reagerar snabbast och mest vid börsoro. Majoriteten, 6 av 10 svenskar, reagerar däremot mest inte alls. Inte ens en börskrasch på 30 procent skulle få flertalet att agera, säger de, i en Sifo med 1 199 personer intervjuade 6-7 februari 2018. Bland de som väljer att agera sparar en av tre mer på sparkonto och ungefär lika många passar på att spara mer på börsen.

En börskrasch skrämmer . Endast 1 av 20 svenskar (4%) säger sig trycka på säljknappen för att sälja aktier och aktiefonder vid ett mer påtagligt börsfall på 30 procent.

Erfarenheter från tidigare kraftiga börsfall visar däremot att 10-15 procent av svenskarna faktiskt säljer vid kraftiga börsfall som finanskrisen eller greklandsfrossa senaste åren.

Män är tydligt mer börsoroade än kvinnor. Dubbelt fler män än kvinnor (6% jämf 3%) räknar med att mer eller mindre lämna börsen vid kraftiga kursfall. Detta kanske å andra sidan inte är så konstigt. Män har å sin sida ofta mer börssparande än kvinnor.

Samtidigt är männen också mer offensiva vid ett börsras. Var fjärde man tänker sig köpa mer vid en börskrasch. Det är tre gånger fler än andelen kvinnor.

SVT fakta: Börskrasch inte så farligt

Kvinnor sticker istället ut när det gäller att välja sparkontot eller att amortera. Där är deras reträttpost mer vanlig. Var sjätte kvinna väljer sparkontot i bråda tider, mot endast var tionde man.

Alternativet att spara mindre väljer däremot väldigt få. Det är bara 1-2 procent som ser det som en möjlighet. Hellre drar vi ned på vardagsutgifter. Detta är ett val bland 1 av 10 svenskar. Särskilt gäller detta unga.

De unga är överlag mest aktiva och väljer flera handlingsalternativ. Hela 1 av 5 unga planerar att spara mer på vanligt sparkonto. De är särskilt aktiva när det gäller att dra ned på vardagliga utgifter. Det valet planerar 1 av 7 unga. Var fjärde av de unga vill dessutom spara mer pengar i aktier och aktiefonder när de upplever en börsoro.

Äldre är coolast vid börsras. De som reagerar minst vid ett dramatiskt börsfall. Hela varannan senior svarar ”gör inget alls”. Det är coolast i Sverige. De har lång erfarenhet och sett många börskrascher passera revy. Endast 1 av 10 räknar med att köpa.

Medelålders sticker ut när det gäller att amortera och att svara ”vet ej”. De amorterar dubbelt mer än andra. Bland medelålders visar de minst intresse för sparkontot i Sverige.

Mitt råd: Sälj bara fonder och aktier om du behöver pengarna närmaste året. Dessa pengar ska å andra sidan aldrig vara på börsen, eftersom den är för ojämn på bara några kvartals horisont. Minst 3-4 år behöver vi ha som spartid på aktier och aktiefonder.

Hur agerar du vid börskrasch?//claes hemberg

Relaterade inlägg

Kommentarer