Hårdspara till pension på 14 år

(Henrik Senestad) Ta ut pension tidigt om du hårdsparar, lyder ett upprop. Men är det möjligt? 12-14 år tar det med 10 000 kr i månadssparande, visar mitt exempelt. Inte att rekommendera för alla, men väl tänkvärt. Lönsamt och roligast är dock att jobba med något du gillar och spara lagom mycket.

Jag har tidigare granskat 4% regeln och konstaterat att den fungerar i nästan alla fall. Men, hur får man då ihop 3 miljoner kronor, som krävs för en tidig pension?

Det beror på lön, men också på val i livet. För att jämföra sparprofiler, läs gärna vidare här.

Ifall du befinner dig bland hårdspararna och är beredd att dra åt svångremmen rejält krävs det 10 000 kr i månaden i 12-14 år för att komma upp till 3 miljoner. Det visar mina historiska beräkningar som utgår från en svensk indexfond.

Det går snabbare ifall du sparar mer, men bara marginellt. Väsentlig långsammare går det vid en mindre summa:

  • 10-12 år med 20 000 kr i månaden
  • 12-14 år med 10 000 kr i månaden
  • 19-25 år med 5 000 kr i månaden

Men, förvånade nog beror tajmningen på börsen mycket litet. Det som betyder något är att du håller uppe sparlågan under lång tid. Det är därför så många ändå får en bra pension, för vid en sparhorisont på 30-40 år krävs det inte så mycket pengar per månad för att det ska bli en stor klumpsumma.

Ett annat krav är att börsen fortsätter att gå upp i snitt 8% över perioden. Det finns gott om skeptiker. Men, perioden 2000-2017 har ändå innehållit två stora kriser där börsen rasat både 40% och 70%, så jag tycker ändå det är mer troligt än otroligt ifall ändå snittet landar runt den nivå sätt ur ett längre perspektiv.

Mitt råd: Bli inte förblindad av siffrorna utan bli inspirerad i att ditt månadssparade faktiskt spelar roll på lite längre sikt. Oavsett hur börsen går.

Blev du sugen på att spara mer? Eller spara mindre? / henrik senestad

Relaterade inlägg

Kommentarer