20 år i sparvärlden

Fredagen 13 februari för 20 år sedan öppnade ”Avanza.se” för de första spararna. Min mobil hette 6110. Börsnyheter kom på text-tv. Bill Clinton var president. En aktieaffär kostade ofta 700 kronor. Fonder handlades inte alls. Det låter som 1800-talet, men var vardagen då Per, Urban och Sven drog igång Avanza. Tre dagar senare klev jag in över tröskeln.

I mitten på 90-talet började börshandeln bli lite elektronisk. Utropen i börssalen vid Stortorget flyttade till mäklarnas datorskärmar och tv:s text-tv sidan 200. Min mobil var modern: hade ett spel: ormen, som bara min 6-åriga gudson klarade av.

Alla: 20 år i sparvärlden.

Privatpersoner kunde inte handla direkt på börsen. Istället fick sparare plita i pappersblanketter på bankkontor. Affären tog flera dagar och kostade ofta många hundralappar.

1 miljon svenskar ägde aktier. Men det vi ägde var mest gamla statliga bolag som sålts ut på börsen: Procordia, Celsius, Assi Domän, Pharmacia… Några hade även hittat till Ericsson, Astra, H&M, Asea…

Fredagen den 13 februari 1998 täcktes helsidan i en rosa morgontidning av orden ”Stoppa Avanza”. Ett demonstrationståg i frack skanderade också utanför Börshuset. Avsändaren var den fiktiva förening Courtagets vänner som ville varna kungariket Sverige för att den finansiella stabiliteten och samhällets framtid stod på spel om Avanza tillät sänka avgiften på aktiehandel.

Några hundra sparare förstod att annonsen var ett skämt, och ringde upp för att öppna konto. Priset per affär vara då låga och fasta 99 kr per affär. Fram till den här dagen betalade aktieköpare alltid ett rörligt pris och som ofta blev häpnadsväckande dyrt. Genom att sätta ett lågpris ville vi göra aktiehandel mer folklig. Bara så skulle vi kunna växa. Idén kom från tre unga vänner Per, Sven och Urban som jobbat ihop i finansbranschen några få år.

Men så elektroniskt var inte Avanza.se på den tiden. Varje aktieaffär var vi tvungna att godkänna manuellt. Det blev ett gäng knapptryck redan första dagen. Hemsidan var mest en traktor i dagens mått mätt. Kurserna trillade in långsamt och kunder i Norrland hade svårt att dagshandla. Men utvecklingen tog fart…

Kring år 1998 var ju it-bubblans begynnelse och året efteråt rasslade det till och snart fanns 13 olika aktiemäklare online i Sverige. Men lika fort kom nedgången. 2001 var de flesta borta. Avanza var på väg i konkurs. En tysk bank var beredd att köpa. En amerikansk försäkringsjätte la bud…
En räddande ängel dök upp med engagemang, kunskap och pengar – en förebild som tidigare lockat mig att läsa ekonomi – Sven Hagtrömer.

Två nätaktieaktörer överlevde: Nya Avanza skapades av Avanza+HQ.se+Aktiespararna och den andra börsnoterade aktörer Nordnet överlevde genom att gå ihop med Aktiedirekt. Alla andra fria nätmäklare försvann.

Första året 1998 slutade med nära 5 000 kunder på Avanza. Det var succé. Idag har över 700 000 sparare hittat till Avanza. Lägsta antalet aktieaffärer vi noterat var sommaren 2002 då gjorde svenska folket 4000 affärer. Rekordet hittills tog svenskarna häromdagen med 524 000 affärer en enda dag. Resten är historia, som jag berättar den här jubileumsveckan…

1998 den fredagen 13 februari Avanza startar
1999 öppnade vi börsdata på nätet (ja, det fanns inte tidigare)
1999 Avanza öppnar kontor i Tyskland, Holland, Spanien, England
2000 PPM öppnar för 1000-tals fonder når Sverige.
2000 Fondhandel på nätet öppnar med över 1 000 fonder.
2001 Gratis aktieanalyser (senare placera.se)
2003 Första Avanza forum. Snart på Globen!
2004 Billigt även för rika (private banking)
2005 Första gratis pensions- och kapitalförsäkringen
2006 Först gratisfonden och jag fick äran att ge namnet ”Zero”
2008 Idén till ISK-kontot föds
2009 Nordisk aktiehandel i Sverige
2009 Låna billigt på trygga aktier
2009 Fler olika räntor och räntebevis
2010 USA-handel
2012 ISK-konto startar
2015 Gratishandel i börshandlade fonder
2016 Gratis aktiehandel för unga
2017 Automatiska fondval

 

 

 

 

 

Vad vill du veta om de 20 åren?/claes hemberg

Relaterade inlägg

Kommentarer