Svårt spara i energi

Energi är hett efterfrågat. Men det betyder inte att allt är värt mina sparpengar. I helgen diskuterade några vänner och jag skillnaden på Lovvärd och Köpvärd. Spararen Erik frågar om en solobligation på Kina som ger nära 9%. Spararen Dag frågar om vattenkraft i havet utanför Västkusten. Jag är skeptisk till ny teknik. De drabbas så ofta av otur. Däremot är branschen köpvärd och skulle hellre spara i ny-energi-fonder.

Världen har ökat konsumtionen av energi dramatiskt senaste årtiondena. Vi talar om 5 gånger mer energiåtgång. Vilket förstås måste få ett slut. Men det är inte här i väst vi förändrar mest. De stora investeringarna sker nu i Asien.

Men varje enskilt bolag är jag skeptisk till. Så mycket kan hända. Utan huvudsaken är trenden. Jag skulle hellre vilja ha mina sparpengar i ny energi-bolag. Än gamla oljebolag. Därför kikar jag efter en fond med ny-energi-bolag. De borde gå bättre än snittet närmaste 20-30 åren, tänker jag.

För vi står inför en energirevolution närmaste årtiondena. Vi ska lämna oljan och istället köra på el. Omställningen är total. Men att investera i detta är knepigt. Låt en teknik bevisa sig, tänker jag. Allt kan gå fel… Jag väntar hellre till efter all otur har inträffat.

Västvärlden konsumtion av energi senaste 50 åren ska ”bara” dubblats. Istället är det Kina som ökat från nära ingenting till en fjärdedel av världens energikonsumtion. Det är en häftig resa som på intet sätt är slut.

Västvärlden kräver inte längre mer energi. Vi är energimätta. Men behöver förstås jobba oss bort från olja och bensin. Därför all diskussion om elbilar, solceller, bränsleceller, jordvärmepumpar, batterier…

Det är därför Kina nu är i full färd att satsa på sol, vind, elbilar, vattenkraft mm. Både för eget bruk och för att sälja till oss i väst. Det är kineserna som fått priset på solceller att rasa 90% senaste tio åren. Samma häftiga utveckling ser vi Indien. Till och med Arabvärlden jobbar nu mot tiden efter oljan. Afrika ökar konsumtionen, men prognoserna är sega. Utsikterna är där och flera mindre ekonomier påfallande segdragna.

Mitt råd: Ska vi då investera i solenergiobligationer eller andra spännande energiformer som bolaget Minesto med vattenenergi i bolaget… Nej, jag tror inte det. Jag inser fullt att nya energiformerna kommer behövas. Men vem eller vilka som går vinnande ur striden är ren gissningslek. Jag lägger inte mina sparpengar på gissningslekar.

Till och med det etablerade solenergibolaget Etrion har motvind. Om jag skulle börja med ny energi skulle jag börja med de mer etablerade bolagen före nya stjärnor. Men om du måste chansa i ett nytt bolag; så nöj dig med 2-3% av sparpengarna. För det liknar ofta ett lotteri.

Lugnast energivalet är förstås en ny-energi-fond. Jag hittar en också en grönenergi Kinafond. Så har du någon som väljer, ändrar och bevakar åt dig.

Hur sparar du på lång sikt?/claes hemberg

Relaterade inlägg

Kommentarer