20 år: Bästa stunderna med sparare

De bästa stunderna senaste 20 åren handlar om en och samma sak. När många sparare diskuterar viktiga frågor. Börsuppgångar i all ära, men bättre är Globen 10 ggr, uppropet för att pruta bolån eller uppropet för ISK-kontot. Då verkar spararna må allra bäst.

Alla: ”20 år i sparvärlden

Visst är det roligt när sparare har hittat till bra fonder, givit barnen ett ISK-konto, sålt av högrisk och hittat ett bra sparande som passar personen. Men några stunder talar ni mer om. Och vi har samma smak:

2003-2016: Forum nådde Globen. Först året 200 åskådare och snart växte det till 6 000 åskådare och upp till 50 000 på webb-tv. Vi hade 20 gäster på scenen och programmet varade 4 timmar. Roligare och viktigare stunder kan jag inte tänka mig. Att träffa er öga mot öga är varje gång en högtidsstund. Särskilt minns jag mötet med Aktiestinsen och Hans Rosling och roligast GW Persson-intervjun på Globen.

2011 Bo-prutnings-upproret: Före prutade endast en av tio svenskar. Vi började debattera #sägdinränta, pruta, räntor, vinstmarginaler och har gjort så i sex år nu. Nu prutar varannan svensk och vi sparar så 9 miljarder varje år. Grattis svenska folket.

2012 Starten för ISK-kontot: Äntligen kunde sparare byta fonder och aktier utan betala skatt varje gång. Istället har vi en jämn låg årlig skatt. Över 2 miljoner svenskar har hittat dit. Succé är bara förnamnet. Återigen sparar vi miljarder.

2008-2012 Sparböcker har väckt många tankar och diskussioner. Först skrev jag till breda boken; ”Spara mindre få ut mer” 2008. Sedan till seniorer ”Spara klokare 55+” 2009 och sedan till barnen ”Spara med barnen” 2010. Och sist mer överskådliga lättsamma Vad är pengar? 2012.

2015 En av tio fondkronor nu i lågprisfonder: Efter år av slit nådde vi en milstolpe. Svenska folket betalar idag 40 miljarder i fondavgifter. En av tio har sänkt avgiften över 90 procent. Grattis pionjärerna.

2015: Snitträntorna hjälper boprutare. Prutdebatten har väckt myndigheterna som kräver att alla banker ”#säger sin ränta”. Det blir ett häftigt verktyg för svenska bolåne-prutare.

2017 ISK-upproret: Regeringen försökte smyghöja sparskatten. Över 35 000 sparare deltog i Sparskatte-upproret. Politikerna fick höra att de var ute på mycket tunn is.

Andra politiker lovar att skatten ska sänkas igen. Detta lär vara den sista höjningen som någon politiker ens vågar tänka. Hejja alla engagerade ISK-sparare.

Vilka är dina bästa sparstunder senaste 20 åren?/claes hemberg

Här mina Globenfavoriter 2005-2016:

Hans Rosling 3Aktiestinsen om sina bästa aktietips
Hans Roslings förklarar världen
Leif GW Persson om börsgåtor
Eleine Ekswärd och Alexander Norén
Laszlo är Sveriges främsta investare
Anders Borg och Sven Hagströmer
Erika Bjerström om Afrikas mirakel
Blecher vässar portföljen
Ranelid om girighet
Ceclia Hermansson vs Robert Bergqvist

Relaterade inlägg

Kommentarer