(Henrik Senestad) Krisvecka på börsen fick sparare att fly till mer trygga Telia, Investor och Axfood. Mest handel såg vi däremot i nästa hypade spekulation kryptokollegan till Bitcoin; Ethereum.

Spararna storsålde aktier och fonder under krisveckan 5-9 februari, men passade samtidigt på att öka upp i flera aktier. Mest köpte de Telia, men även i Investor och Axfood var det stora nettoköp.

Att spararna köper defensiva aktier i kristider är inget konstigt utan är en vanlig reaktion.

Mer anmärkningsvärt är att Ethereum toppar listan över mest handlade. Uppenbarligen kände kryptospekulanterna ett behov att agera. Tyvärr väljer de en lika hårt fallande kryptovaluta. För med 13 000 affärer eller 2 600 affärer per dag tog sig kryptovalutan upp till plats 1.

Även kryptokollegan Bitcoins tog sig upp på listan över mest handlade, men landade på plats 6. I bägge valutorna sålde dock spararna så även om det var handlingstryck, uteblev köptrycket, något som också syntes i kurserna som rasade.

Tips från börspsykologen

Mitt råd: Agera inte under en kris, utan se till att ha utrymme för en kris i dina investeringar. Att tvingas paniksälja när alla andra säljer är ingen god idé utan brukar sluta i förluster. Även att köpa kan vara vanskligt då det kräver erfarenhet och långsiktighet.

Hur agerar du på orosbörsen?/henrik senestad