Grattis alla sparare!

Idag för 20 år sedan, fredagen den 13 februari 1998, rullade första aktieaffären ut från Avanza. Avgiften för affären pressades över en natt från 700 till 99 kronor. Sedan har pressen nedåt på avgifter och uppåt på avkastning bara fortsatt.

Tre då unga killar hade träffats över en diskussion om aktiehandel på nätet. Trojkan var Per Nordlander, Sven Chetkovich och Urban Stärner. Alla: ”20 år i sparvärlden

De satte sig i en skrubb i Hightech building vid Hötorget och programmerade, gjorde affärsplan och fick till slut tag i en rik norrman som pytsade in de första miljonerna.

Första arbetsnamnet var något bökigt klumpigt namn som skulle signalera trygghet. Typ Fortis. Men så bläddrade en av dem i en spansk ordbok som låg på arbets- och lunchbordet. ”Avanza”, framåt, låter offensivt och bra resonerade de.

På bara några få snabba månader byggde de en sajt för aktiehandel på nätet. 13 februari gick första affärerna i väg till börsen. På måndagen den 16 ringde Sven och frågade om jag ville komma över och jobba. Jag hade precis varit pappaledig efter 6 år som journalist…

Sedan dess har antalet sparare ökat till hissnande 733 000. Antalet medarbetare har växt från 5 till över 400 och vi har lagt till fonder, pension, räntor, bolån… Resten är historia…

Alla: ”20 år i sparvärlden    /claes hemberg

 

Relaterade inlägg

Kommentarer