Skog låter som jämn tillväxt…

Skogen växer jämnt runt omkring i landet. Den måste vara utmärkt att spara i kanske någon tänker. Men aktier och fonderna är hemskt ojämna. Därför har bankerna mest stängt ned sina fonder. Och aktierna är just nu påfallande dyra. Senaste åren har de varit starka. Men blickar vi 20 år tillbaka är flera aktier riktigt usla.

Skog låter stabilt. Men aktierna blir ofta häftiga, överraskande och svårtolkade. Titta bara på aktierna Stora Enso, Billerud, SCA… De har ibland riktigt svåra år, sedan gynnas de ibland av dollarn, häftig efterfrågan för att sedan drabbas av trojanska hästar i form av brand, tekniska problem, stormar och vattensjuka skogar…

Skogen är allt annat än lugn och stilla, i det korta perspektivet. På kort sikt kan vad som helst ske. På lång sikt, säg 20 år, så har däremot tillväxten varit riktigt bra för skogsaktierna. SCA och Billerud står sig bra mot börsen i sin helhet. Men Stora Enso har varit en katastrof.

Problemen för bolagen stavas maskiner, driftstopp, fel sortiment, dollarn, efterfrågan och naturkatastrofer. Med andra ord är skogen allt annat än lugn. Att priserna gått i taket senaste åren beror på en rad faktorer. Och frågan är om dessa faktorer håller i sig.

Då är fonder som idé en lugnare resa. Branschfonder däremot är mer häftigt svängiga än andra måste vi medge. Det blir samtidigt tydligt vad vi sparar i. Problemet är att branscher ofta har korta cykler av lycka och längre tider av otur.

Men renodlade branschfonderna är sällan populära hos storbankerna. För spararna blir lätt oroliga, nervösa och onöjda.

Just branschfonder kräver extra långsiktiga sparare. Tyvärr har fonderna en tendens att pendla mellan eufori och besvikelse. Det är inget bra läge för sparande, svenskarnas fonder bör hellre befinna sig i mellanmjölkens land, om du förstår vad jag menar.

Vanliga fondsparare tål inte stora svängar på kontot. Just långsiktigheten är viktig att komma ihåg men lätt att glömma när det svänger till, råder han.

Titta på IT-fonderna som kraschade år 2 000. De återhämtade sig först härom året.

Men jag vill inte helt avråda från alla branschfonder. Jag tycker att man kanske kan ha 5 procent av sitt sparande i branschfonder som ett sätt att följa en viss bransch. Teknikfonderna som gått i taket senaste åren är spännande. Just nu kanske väl dyra kan jag tänka. Särskilt som börsen fått orosfnatt.

Vid sidan av renodlade skogsfonder finns förstås fonder, ofta med fokus på råvaror, som delvis investerar i skogsbolag En sådan är exempelvis Realinvest hos Prior Nilsson. Men också råvaror är en svår materia.

Mitt råd: Vanliga sparare ska undvika smala nischer som råvaror, skog eller enskilda länderfonder som Indien och Kazakstan. Det svänger för mycket, även om de kan ha sina gynnsamma cykler. Vill du verkligen pröva en smal fond så lägg bara några få 3-5% av sparpengarna där. För värdet kan ju snabbt halveras…

Här mötet med en techfond-förvaltare.

Hur sparar du i smala nischfonder?/claes hemberg

 

Relaterade inlägg

Kommentarer