20 år: Smällar och lärdomar

Senaste 20 åren har givit svenska folket häftig tillväxt på kontot, +501% två rysliga börssmällar och ett smatterband av aktiebangar. Mest har vi ändå fått rejäl tillväxt genom aktiefonder och aktier; Idag har vi 70-talet lågprisfonder, ISK-kontot, gratis pensionsförsäkringar mm. Två aktier borde jag varnat mer för. Två fondtyper är jag är särskilt orolig för…

Alla: ”20 år i sparvärlden

Vi minns lätt olyckorna. It-kraschen 2000 och bank-kraschen 2008. Men få verkligen påverkades i djupet av kriserna. De flesta har gått vidare. Visste du att varje hundralapp på börsen senaste 20 åren har idag vuxit till nära 300 kr eller +198%. Och med utdelningar är siffran mer än dubbelt bättre: 501%.

För enskilda personer handlar olyckorna mer om enskilda bolagskrascher som Ericsson, Telia, Northland och Fingerprint. För då raderades värden som aldrig kommit tillbaka. Men dessa olyckskorpar är ändå få.

Majoriteten av svenskarna sålde inte i börsoron 2000 eller 2008. Vi har också hoppat över senaste årens teknikdrömmar, råvaruraketer, bitcoin och andra småbubblor.

Därför är 20 år av sparande framför allt positivt. Kring år 2000 sparade vi 60% i aktiefonder och 40% i räntor. I dag är det tvärt om. Våra aktiefonder har dessa år givit oss 150% i snitt. Räntesparande har vuxit explosionsartat. Från 300 mdr då till idag över 1 700 mdr. Det är pengar som bara ger vinst till bankerna…

Alla: 20 år i sparvärlden

För dig i FONDER

För dig som sparar i breda FONDER så finns inget behov av krasch-försäkringar, även i orostider. De är alldeles för dyrt. Det vanligaste skyddet som banker och rådgivare säljer är blandfonder. Undvik dem. De kostar ofta dyrt och ger för lite tillbaka. Hellre lägg en egen slatt i korta räntefonder som Spiltan räntefond.

Fondspararens lärdom är tydliga från år 00 och 08: Vid börskrascher rasar fondvärdena mycket snabbt. Men det är ännu dyrare att stiga av. Ofta återvänder börserna redan efter 4-5 år om du har en bred Sverigefond. Och eftersom vi sparar med sikte på fler år än 5, så behöver vi inte stressa och hoppa av och på börsen.

Däremot kan vi använda börsras för att byta till lågprisfonder och ISK-konto. Skatten blir ju billig efter en nedgång. Och sikta då på lågprisfonder som grund, så vet du att du vinner mest på tillväxten.

Ja, flera pratar gärna om att stiga av inför börskrascher, men mycket få klarar det. Jag har bara småjusterat mitt sparande utefter krascherna. En god vän, Anders steg av redan september 2015. Fram till nu har han missat några 40 % i börsuppgång.

När IT-rusningen då börsen steg några 60% år 1999 hann jag själv nästan inte med att uppfatta rörelserna. På Avanza hade vi fullt upp med tekniken, nyfikna sparare och rekrytera folk. Tur för mig kan jag tänka idag.

Just nu är jag istället oroad för de fondsparar som bara valt stabila fonder utan att kika ordentligt. Se upp för företagsobligationsfonder. De kan ge sura överraskningar när räntan stiger. Även några sämre korta räntefonder finns med i detta stök.

I grunden ogillar jag förstås också alla låtsas-aktiva fonder. Ofta hittar du dem hos stora banker som tar dyra prislappar men köper mest aktier enligt snittet. Nej, ska vi ha aktiva fonder så ska vi titta först bland småbolagsfonder.

Vill du rusta ditt sparande från grunden så rekommenderar jag korta raka ”Sparskolan steg 1-4”

För dig i AKTIER

När det gäller aktier så är erfarenheterna av 20 år enkla: bestäm dig: 7 aktier eller inga. Att försöka med 3 blir både ointressant och mycket lotteri. Vi behöver flera för att växa i intresse och får mer jämnsmaklig utveckling. Vi ser också att de med fler aktier får bättre tillväxt. Så sikta på minst 7.

Bästa starten alla kategorier är inte Volvo, H&M eller Elux, utan ett investmentbolag. Då får du ju många bolag på ett bräde. Och någon som vårdar dem åt dig.

Sedan noterar jag förstås den överdrivna aktiehandeln. Vi köper av intresse. Vi köper som terapi. Vi köper som försäkring. Och alla dessa skäl begriper jag. Men kanske blir de många hoppen av och på mer av magsyra än nytta. Jämför din portfölj med snittet som ger en rättvis bild. Jag kör gärna SIX Portfolio, med utdelningar. Då blir vi mer ödmjuka och kanske sparar mer och spekulerar mindre.

Då när Ericsson och Telia small kring år 2000 kan jag bara be om ursäkt för att jag inte var tillräckligt erfaren för att varna ordentligt. På den tiden hade jag i och för sig inte heller bloggen som basun och sociala medier fanns inte. Rådet är följ analytiker. Du hittar närmast på Placera och Börsveckan.

I andra fall har jag varnat desto mer: som i Fingerprint, Eniro, Anoto, Northland, Morphic, bitcoin, cannabis… Men jag vill förstås efteråt att jag hade talat högre och bredare… Här är oavsett råden att sälja surdegar fort. De förstår inte bara pengar. De kan också förstöra ditt intresse att både spara och ta hand om sparpengarna. Det vore allvarligt för din ekonomi på lång sikt.

Vad mer? Ja får återkomma till fler tankar om börshandlade fonder, tillväxtfonder, teknikaktier… Ja i verkligheten finns alltid enormt mycket att ösa ur.

Vilka lärdomar har du av senaste 20 åren?/claes hemberg

 

 

Relaterade inlägg

Kommentarer