Gnistan kan tända nästa ras

Att spara i företagslån (företagsobligationer och prefaktier) har givit tiotusentals sparare riktigt bra tillväxt senaste åren. Men nu slår ränte-pendeln tillbaka och förlusterna kan göra ont. Små händelser kan fälla fonder och aktier som lutar sig mot företagslån. De kan till och med vara en drivande kraft i i en större och djupare börsnedgång.

Företagslån kan väcka nästa börsfrossa. För det räcker med att räntorna börja stiga lite grann i USA och många vill sälja av företagslånen samtidigt. När många vill sälja finns snart inga köpare. Effekten blir ett kursras på företagslån. Och eftersom de är såpass stora och omfattande värden i rullning smittar detta av sig till börs och aktier. Så kan vi få en större börsnedgång.

Påverkas svenska sparare av företagslånen? Ja, svenska sparare har liksom storinvesterare köp in sig allt mer. Företagslån är senaste fyra åren svenskarnas snabbast växande sparform varit räntefonder med företagslån. Vi har öst in hela 40% mer pengar eller 30 mdr i företagsobligationsfonder.

Bara i Sverige har besparingarna ökat till 124 miljarder. Anledningen har varit fallande räntor och att företagens som lånar har fortsatt att gå riktigt bra. Ofta har spararna fått stabila 3-5 procent. Detta har lockat rekordmånga räntesparare senaste åren.

Men historiken är värdelös. För den som tittar på historiken har bara upplevt fallande räntor. Något som nu är slut. Nu ska hela räntevärlden byta riktning.

35 år av sjunkande räntor är slut. Nu ska företag börja betala mer för räntan igen. Detta får säljare att dyka upp.

Vad som nu kan driva räntorna är dels USA:s ekonomi, men också allt tydligare signaler från Europa. Det talar för att inte heller Sverige kan hålla emot, utan Riksbanken tvingas höja räntan närmaste åren, även om konjunkturen kan ge vika samma tid.

Snart kan första företagslånen smälla. Redan talas om att fastighetsbolagens lån ligger illa till. Det har vi redan sett i kursgraferna. Eftersom de rör stora belopp kan rusningar där få allvarliga konsekvenser. Pref-aktier på fastighetsbolag är lika utsatta.

Företagslånen kan nämligen få dubbelstryk. För när räntorna stiger flyttar pengar ifrån företagslånen och få investerare kommer vara intresserade av att köpa. Räntepressen sätter in. De mest skräpiga räntorna kan ingen sälja och istället tvingas bättre lån ut på marknaden. Få vill handla. Handlarpressen sätter in. Så sätter räntekarusellen igång på allvar. Nedför.

Det gör att trygga företagslån snabbt kan falla 5-10-15 procent. Problemet är att de som plötsligt flyr sådana papper kan pressa dem ännu mer.

Det obehagliga är att många sparare uppfattar räntorna som stabila. Miljarder har strömmat in företagslånen senaste åren. När den vanliga räntan pressad och ekonomin växte så var alltfler bolag beredda att låna allt större pengar. Vi har sett samma fenomen över hela jorden.

Vi har flera gånger sett försmaken på kursfall i företagslån. Jag tittar tillbaka senaste tio åren och hittar flera tillfällen där breda index på just företagslån faller 5-10%. Får vi se räntepressen och handlarpressen så kan spiralen gå riktigt snabbt och värre.

Värre blir om stigande räntor pressar företagslån och därmed göra börsbolag instabila och vi får se fallande aktier och fallande börs. Och redan finns tecken på att fastighetsbolagen skakar. Det har vi ju sett senaste året. Företagslånen hos fastighetsbolagen kan mycket vara nästa gnista som tänder en bredare börsnedgång.

Mitt råd: Se upp för företagsobligationsfonder, pref-aktier och även vanliga obligationsfonder. För att slippa alla börskoppling är kontanter bäst, även om räntan är besvärande låg. Korta räntefonder är också ett val. Att spara i lågrisk kräver här ett aktiv val. Jag väljer bort företagslån i alla former. Jag är försiktig med korta räntefonder. Välj de mest försiktiga som ger Bättre ränta även i orostider. Jag hittar bland andra Öhman FRN, Spiltan Räntefond och Carnegie likvidtet. De flesta andra kan vi med gott samvete undvika.

Hur sparar du i lågrisk?/claes hemberg

Relaterade inlägg

Kommentarer