20 år: De viktigaste råden

Mina första dagar i bankvärlden 1998 fanns bara ett magert utbud fonder, konton, aktier och räntor. Idag är det mycket enklare att vara en riktigt skarp sparare. Här mina viktigaste erfarenheter översatt till goda råd.

Alla: ”20 år i sparvärlden

Då i februari 1998 fanns 300-talet bolag på börsen och bara 80-talet fonder att välja mellan. Det skulle dröja till PPM-starten två år bort och fondvärldens skulle fullkomligen explodera till flera tusen fonder.

Det skrala dyra fondutbudet och klumpiga blanketter gjorde att svenska folket knappt brydde sig att välja. Närmast alla valde dyra Sverige- och Globalfonder. En läkemedelsfond minns jag och att en Rysslandsfond precis hade startat. Det fanns rykten om att häftiga IT-fonder skulle se världens ljus. Ericsson steg och rasade…

Börsen dök år 2000 några 65%. Men svenskarna har tagit sedan dess ändå lärt sig och även använt ny teknik på nytt sätt. Det syns helt klart i några viktiga steg framåt i sparvalen. De har fyra valen ger en vanlig sparare upp till 50 procent mer avkastning varje årtionde. Det gäller att bara undvika vanliga fällor. Här istället spararnas bäst vän.

Det viktigaste fondrådet alla kategorier: Lågprisfonder

Varje år betalar svenska folket 40 miljarder i fondavgifter. De kan vi lätt sänka till 2 miljarder, utan att göra avkall på tillväxten. Forskningen är ju tydlig att endast 1 av 20 fonder slår börssnittet. Så varför betala extra för det. Lågprisfonderna

Det viktigaste aktierådet: 7 aktier eller inga

Att spara i 1 eller 3 aktier som är väldigt vanligt, blir lätt en fälla. Tvärt om ser vi att de som har 7 eller fler aktier på kontot lyckas mycket bättre än snittet. Genvägen stavas förstås investmentbolagen, där du ofta får 10-20 bolag på ett bräde. Ha minst 7.

Det viktigaste skatte-rådet

Svenska klagar gärna över dyra sparskatter. Men då har de själva valt fel konto. På ett vanligt aktie- eller fondkonto är sparare ofta mer bundna. Vi väljer inte bort dåliga aktier och dyra fonder. Öppna ISK.

Det viktigaste vardagsrådet

Livets största utgift är boräntor. Här har vi ofta miljontals kronor på spel. Och vi betalar ofta ränta utan att riktigt dubbelkolla räntan. De som däremot kikar runt prutar ofta 0,5%. Det är 10 000 kr i ren vinst varje år.
Mer om att pruta bolån    Aktuella snitträntor

Vilka råd lutar du dig mot helst?/claes hemberg

Relaterade inlägg

Kommentarer