20 år: Intresset föddes i en krasch

20 år sedan starten för Avanza. Mitt intresse för ekonomi föddes på allvar oktober 1987. Jag hade visst ägt aktier och fonder några år, men när jag läste och följde diskussionen kring oktoberkraschen 1987 så blev jag verkligen gripen.

Alla: 20 år i sparvärlden

Just då var många förvånade. Vi hade ju haft ett så glatt 80-tal. Redan då talades det om att robotar förstört börsen.

Plötsligt talade alla om ekonomi. Konsekvenserna målades ut. Klas Eklund sa några kloka saker i TV. Nils Lundgren röt några onliners från sin chefspost på Nordea. Det var tider det.

Plötsligt blev pusslet av kunskap som skolan försökt att pränta in, helt och fullt påtagligt i realtid, pulserande verkligt. Det handlar om samhällets ekonomi, räntor, världens tillväxt, drömmar, förmåga, samverkan och uppfinningar.

Men den viktigaste lärdomen är ändå att titta på den stora dramatiken då som blivit en smula på börsgrafen. Men andra ord: stirra inte på dagssiffrorna som ändras lite hit och dit. Stirra på siffrorna som verkligen gör skillnad: avgifterna, skatten, tillväxten… som jag sammanfattat i lilla sparskolan.

Alla: 20 år i sparvärlden

Vad fick dig engagerad?/claes hemberg

 

Relaterade inlägg

Kommentarer