Afrikabörsen rusade 5%

+5% steg Sydafrikas börs idag. På kort tid har tre flaskhalsar till ledare kastat in handduken i södra Afrika. Detta har fått investerare att bli nyfikna på Afrika igen. Därför är flera Afrikafonder är upp kraftigt i år, berättar Afrikaförvaltaren Karin Fries när jag ber henne recensera den politiska utvecklingen. 

Afrika har varit ute i kylan bland världens investerare senaste åren. Asien, mindre tillväxtländer och även Europa har lockat mer.

Senaste årets oro kring Sydafrika har inte bättrat på intresset. Tvärt om har många oroats för att Sydafrika skulle få ett sänkt kreditbetyg. Växande korruption, politiska problem, social oro och svaga råvarupriser talade tyvärr för det.

Men plötsligt så händer det. Sydafrikas hårt kritiserade president Zuma avgår till slut. Han är den ANC-president som hållit sig kvar trots att partiet försökt att göra sig av med honom. Men till slut tycks även Zuma givit upp och lämnat rollen. Detta bäddar för att det stora partiet ANC kan genomgå en modernisering när en ny generation politiska ledare är beredd att ta vid.

Nu är inte politiska ledningen hela svaret. Utmaningar i statsapparaten, näringsliv och utbildning är stora hinder.
”Politikerna har lovat reformer. Nu väntas statlig mark delas ut till privatpersoner för att kunna bygga egna hus. Dessutom planeras för fria universitetsutbildningar”, berättar Karin Fries.

Helt nyligen hände motsvarande skifte i Angola och Zimbabwe. Detta har fått investerare att titta på Afrika igen. Så även om de rent ekonomiska krafterna behöver mer tid på sig för att ge fart till näringsliv, samhälle och reformer så finns idag ett nyfött intresse som är på väg att stärkas ytterligare.

Mitt råd: Det kan vara ett bra tillfälle att titta närmare på Afrikafonder. Men köp inte för stora pengar vid ett tillfälle. När ett av kontinentens mest betydande ekonomier ska starta om så kan det också komma bakslag. Den som vill spara mer i tillväxtländer kan med fördel titta på Asienfonder och frotnierfonder.

Mer om Afrika            Månadsspara i Afrika

Vilka tillväxtländer sparar du i?/claes hemberg

Relaterade inlägg

Kommentarer