Bitcoin följer tulipanraset

Bitcoinraset fortsätter i samma tempo som tulpanbubblan 1637. Bitcoin har nu kostat snittköparen över börsen nu 20 000 kronor. Det är framför allt debatten om lagar och regleringar som skrämt köpare. Och det är rimligt. Att köpa något som snabbt kan stoppas är knappast någon bra idé. Här fler vanliga frågor och svar:

Fjolårets hysteriska spekulation kring bitcoin fortsätter att följa mönstret. Den var fruktansvärt intensiv uppför och fortsätter lika intensivt nedför. Från toppen 17 december är den nu ned 2/3. Här aktuella frågar jag fått om bitcoin:

Har bitcoin bidragit med något: Ja, debatten om digitala valutor har snabbats på. Men de måste styras av nationer. Jag vill se en digital dollar och en digital krona. Allt för att garanteras och granskas av en bakomliggande stat.

Mitt främsta argument emot bitcoin: Stater har sin egen valuta för att styra landets ekonomi. Dessutom är det en grund för att ta in livsnödvändiga skatter. Här skulle en bitcoin vara en dubbel mardröm.

Tekniken bakom – blockchain – är användbar: Den kan göra stor nytta för parter som vill ha säker bekräftelse. Vi kommer sannolikt se den i försäkringar, lantmäteri, avtal, börser och handel.

Ska inte utvecklingsländer unnas billiga digitala valutor? Kenya har redan sms-valutan Mpesa. Den fungerar utmärkt. Den garanteras av centralbanken.

Kryptovalutan Tether kopplad till värdet på dollarn, är den bra? Det gör den bättre än många andra. Men vem lovar att den alltid håller värdet? Nej, jag äger hellre dollar.

Kryptovalutan Etherum smart contract är inte det bra? Visst är säkra kontrakt bra. Men det gör valutan värd sitt höga pris. Och kalla Ethereum för kontraktsystem och inte valuta.

Tekniker och liberianer vill ha en fri valuta. Vad är det för fel med det? Valutor är en slags försäkring. Vi lovar att den har ett värde. En valuta utan den försäkringen är högst spekulativ. Vilda västern kan låter tjusigt, men de överlevde inte heller särskilt länge.

Köpsektens uppgång och fall

/claes hemberg

Relaterade inlägg

Kommentarer