H&M-raset drabbar aktiekvinnor

(Henrik Senestad) H&M-raset har framför allt kostat kvinnliga aktieägare sura förluster. För H&M är kvinnornas favorit nr 1. Även Investor och Kinnevik är mycket populära hos kvinnor. Män gillar också H&M, men inte riktigt lika mycket. Med andra ord kan vi lära och även peppa varandra.

Kvinnor beskrivs ofta som mer försiktiga i sparvärlden. Det stämmer ofta, men inte alltid.

Kvinnor har sökt sig i högre utsträckning till traditionellt defensiva aktier som H&M, Investor och Kinnevik. Men, samtidigt äger lika många kvinnor som män Fingerprint, vilket nog får anses som en av de mer riskfyllda placeringarna på senare tid.

Generellt är kvinnors  och mäns ägande av aktier är väldigt lika. Åtminstone när jag tittar på topplistan. Endast vid plats 5 skiljer sig innehaven åt. Här äger kvinnorna Skanska och männen Telia.

I ett fall, H&M, sticker dock andelen kraftigt ut. Här äger 21% av kvinnor aktier, mot 13% av männen. Även i Investor och Kinnevik det skillnader, men som inte är lika stora. Att kvinnor äger mer H&M beror på att kvinnor i högre grad handlar på H&M och är mer intresserade av kläder generellt. För utanför listan finns KappAhl där kvinnor också äger en väsentligt större andel aktier än männen.

Hittills har det varit en förlustaffär att äga H&M. För kvinnorna innebär fallet från toppen en förlust på i genomsnitt 42 000 kr och för männen en förlust på 75 000 kr. Men, eftersom kvinnorna i genomsnitt har nära hälften av männens förmögenheten hos Avanza är slaget mot kvinnornas portföljer större. -20% i snitt för kvinnorna och -18% för männen.

Fingerprint är på plats 9 på listan hos kvinnor och plats 6 hos männen. Men, när vi jämför hur stor andel kvinnor som har Fingerprint som män, blir det lika.

Annars är det storbolag som dominerar, vilket det också borde vara. De har de mest kända varumärkena och även flest anställda som något kanske varit i kontakt med. Många bolag har även varit med ett tag så ärvda aktier är inte ovanligt.

Råden till H&M-kvinnor: Minst 6-7 aktier i portföljen, helst närmare 15. Sälj en del H&M och köp något annat om du har mindre än det.
Råden till H&M-män: Bolaget har en tuff period framför sig. Om du köpt H&M långsiktigt ska du vara beredd att det skakar framöver. Behöver du pengarna, sälj av en del redan idag.

Mitt råd: Det är bra att köpa aktier som man känner igen. Undvik att lägga mycket pengar i få aktier. Samtidigt ska man inte gifta sig med aktier. Ifall bolaget underpresterar sälj aktien och köp något annat. Och, att köpa något bara för att kursen går ner brukar resultera i dåliga affärer.

Hade du förväntat dig skillnader mellan män och kvinnors ägande? Blev du förvånad? / henrik senestad

Relaterade inlägg

Kommentarer