20 år: Miljarder att hämta hem

Är det något vi svenskas sparare misslyckats med senaste 20 åren? På sparkonton och i räntefonder går vi helfel. Här finns massor av miljarder att hämta hem, genom några enkla handgrepp. Steg ett är att lämna räntor ryggen. Vi är räntedopade trygghetsnarkomaner, skulle en provokatör uttrycka det. Jag nickar med…

Alla: ”20 år i sparvärlden

Varannan svensk sparar mer på sparkonto senaste 20 åren. Värdet där är upp från 300 till idag 1700 mdr. Även våra pengar i räntefonder har galopperat i taket.

Grundproblemet är två: att pengarna bara ligger där år efter år med dålig ränta kostar oss pengar.

Sparkontona är värst. Flyttade vi våra 1700 mdr till försiktig blandfond istället skulle svenskarna varje år få ut 70 miljarder i avkastning varje år. Det är tre barnbidrag extra.

Men är en billig blandfond inte för riskabelt kan någon tycka? Nej, aboslut inte. Dessa räntepengar har ju legat på bankkonto i år efter år till ingen nytta. Som att fylla skafferiet med allt fler skorpor, till ingen nytta. Sätt dem i billiga blandfonder och du får i alla fall (4-5%) 7 000 kr per svensk varje år.

Räntefonder är nästa skräphög. Här talar vi om ”bara” 600 mdr. Återigen ligger bara pengarna där årtionde efter årtionde. Bortglömda. Lägg till att fler har dyra avgifter. Återigen är en blandfond det försiktiga valet. Men du som vet med dig att pengarna bara dammar igen ska ta steget till en globalfond. Då skulle snittspararen där kamma hem 3000 kr varje år. 

Mitt råd: Räntesparande är högrisk. För svenska folket har detta inneburit uppeldade pengar senaste årtiondena i utebliven tillväxt. Nej, säg till fastrar, morfar och grannar.

En viktig poäng här är att inte flytta pengar på samma eftermiddag. Eftersom vi talar om stora pengar så måste det få ta tid. Annars chansar vi. Just steget från räntor till börs få ta några kvartal. Så tål pengarna tillfälliga överraskningar i den nya tillväxtmiljön. Där pengarna behöver några år på sig…

Hur undviker du räntesparande i långa tider?//claes hemberg

Relaterade inlägg

Kommentarer