20 år på Avanza idag

Hurra, idag firar jag 20 år på Avanza… Det var nu på morgonen den 16 februari som de ringde från ”ett nytt bolag som heter Avanza” och ville ha möte samma eftermiddag. De behövde hjälp att förklara det ”där med aktier”…

I dag var det 20 år sedan jag steg in över tröskeln på Avanza. Då var en Ramqvist vd på Ericsson. En aktieaffär kostade 700 kr. Ett 80-tal fonder fanns i Sverige. Boräntan kostade mellan 6-7 %. Alla: ”20 år i sparvärlden

Bara en av tre svenskar hade mobil. Min mobil kunde vare sig mejla eller surfa. Vad hade du den till, frågar min yngsta. Ringa i, faktiskt…

På morgonen den 16e fick jag ett samtal på förmiddagen. ”Kan du komma över? Vi behöver förklara det där med aktiehandel och varför nätet.” Avanza hade i själva verket startat bara tre dagar tidigare.

Tre ynglingar Per, Sven och Urban hade i månader jobbat dag och natt i en skrubb i en av Hötorgsskraporna. Den stora nyheten var hur de tog betalt; ett lågt fast pris per affär. Tidigare kostade en aktieaffär ofta 700 kronor. Nu rasade det till 99 kronor.

Tanken var att lite som Ikea sälja det billigt till många. Sajten hade i stort sett bara en köp- och en säljknapp. Annars var det väldigt magert. Varje affär som skulle gå igenom var tvungen att godkännas och den fjärde medarbetaren Madeleine var ganska trött i pekfingret redan första dagen.

Sedan dess har den privata aktiehandeln ökat från 2 000 till nu över 500 000 affärer per dag. Rekord förra veckan senast. Svenskarna har fått tusentals fonder, vi har fått PPM-fonder, lågprisfonder. Vi gör nu 2 fondbyten per person och månad. Svenskarna har fått gratis pensionssparande, lägre boräntor och i år 2018 äntligen tuffare regler för rådgivare.

Tekniken har inte bara sänkt avgifter och gjort allt tillgängligt. Vår diskussion kring pengar har blivit så mycket rakare. Jag tänker på att det 1998 inte fanns bloggar, twitter, sociala medier eller poddar. Jag undrar hur vi klarade oss. Vi var mer isolerade och fick fakta långsammare.

Telegrammen rasslade in på mejl. 2001 kraschade World Trade Center ned i ruiner. Jag var på väg till dagis och läste hur ett flygplan råkat kör in i ett av tornen. Piloten måste ha druckit diskuterade vi.

Vi var också mitt i it-kraschen. Jag själv förstod aldrig riktigt de där upphaussade it-aktierna. Jag sparade i Avanzaaktier som knappt kallades it på den tiden. Det är först idag flera av den tidens it-fonder börjar närma sig forna höjdpunkter. Men bara nästan. De har några 10 procent kvar.

Oljepriset överraskade oss mer. Det gick i taket 2002-2004 och överraskade alla. Vi förstod inte Kinas tillväxt. Trots att jag var där och skrev om det, så var den stora kraften obegriplig. Idag är de utan tvekan tvåa i världsekonomin.

IT-kraschen 2000 var inte alls så illa. Ganska få bolag, inte så mycket pengar och få sparare blev hårt drabbade. Finanskraschen 2008 var hemsk. Vi var uppriktigt oroliga för att någon av de svenska storbankerna skulle gå i krasch. Det hade gjort krisen än djupare.

Mest spännande var när det brann i kabeltunnel norr om staden kring 2005. Huvudstaden låg i mörker och aktiehandeln låg nere. Vår it-chef Ronny på den tiden körde inte bara Dakarrally utan hade fixat en mast från Göteborg som de körde upp över natten. Morgon efteråt skickade vi aktiehandeln i luften över stan istället…

En ny svårighet är alla stora svenska bolag som har djupare problem tycks det. Jag tänker på Ericsson, H&M, Telia och många fler. Bolag som lever i en ny vardag och har svårt att hitta rätt. Det påverkar många svenska sparare. Dyra bolån är en annan krishärd. Mycket sparpengar i räntor utan ränta … Ja, det finns att arbeta med.

Viktigaste greppen senaste 20 åren är ändå vågen av lågprisfonder, super PPM-soffan, ISK-kontot och snitträntorna som väcker bolåneprutare. Dessa grepp och många andra har hjälpt så många att bli av med avgifter och höjt avkastningen. Grattis kan jag bara säga…

Roligast dessa 20 åren är ändå mest av allt alla olika möten med sparare:

En app för unga – Pengalabbet. Det började med en utställning och sedan appen Pengalabbet, finansierade av finansinspektionen.

Tv-serie på SVT 2 om räntan i våra liv: Låna för livet.

Böcker. Fyra böcker har jag hunnit med: En för unga, äldre och för barn/föräldrar. Dessutom en om idén Pengar. Föreläsningarna kring ämnen var minst lika roliga.

Föreläsningar, runt om i Sverige, på fack, myndigheter företag och föreningar. Här inspelade föreläsningar om pengar, fonder, pensioner…

Globen, juvelen i kronan, är ändå alla möten på Globen. 11 år höll vi på. Jag saknar det väldigt mycket. Här mina favoritgäster som tv.

Sociala medier är häftigt. På blogg, twitter, podd och mycket mer så pratar och diskuterar vi som aldrig förr. Pratet gillar jag och diskussionerna lär mig mycket.

… 20 har gått enormt fort. Och framför allt har det varit och är väldigt inspirerande roligt.

Tack och god fortsättning!/claes hemberg

Relaterade inlägg

Kommentarer