Tips från börspsykologen

(Henrik Senestad) Kursras på börsen ger lätt lite panik. Börspsykologen Anders Anderson ger oss verktygen och för att tåla de vanliga misstagen när börsen överraskar oss. Det berättar han när jag fikade med honom häromdagen.

”Är jag en sparare eller spekulerar jag?”, är första frågan alla bör ställa sig enligt Anders, innan en krona placeras på börsen.

Sparare behöver ett långt mål och en plan som är viktigare än korta segrar. Med en plan påverkas du mindre av hastiga rörelser på börsen.

Spekulanter däremot har korta mål – att exempelvis tjäna 3 kronor per aktie närmaste timmen. Men om du blir överraskad över plötsliga kursfall, kanske inte spekulerade är något för dig. Spekulanten däremot älskar börsröra, för då kan hen hitta nya snabba affärer.

En sparplan ska utgå från vad pengarna ska användas till och när; en bil om 5 år, eller till en lägenhetsinsats till barnen om 20 år. Anders förklarar; ”Att hålla fokus på målet hjälper att hantera tillfälliga motgångar på börsen”. Planen ska endast kunna påverkas av privata faktorer, exempelvis om du förlorar ditt jobb och därför inte kan spara. Hur börsen utvecklas ska inte påverka ditt sparande eller mål. Ifall du lyckas med det har du en bra plan.

Efter planen måste vi lära oss att undvika de enkla misstagen. Det vanligaste misstaget spararna gör är att behålla förlusterna och sälja sina vinster. Anders förklarar att det i själva verket troligen är bättre att göra tvärtom; ”aktier som stigit 6 mån tidigare har större sannolikhet att fortsätta upp och samma princip gäller för aktier som gått ner”.

En förklaring är vad som inom akademin kallas underreaktion. Det är när ny information tar tid innan det sjunker in. Därför kan en aktie där bolaget vinstvarnat fortsätta ner även flera veckor efter nyheten är släppt.

  • Tips hur man ska tänka: ”skulle jag vara villig att köpa denna aktie idag, ifall jag inte hade haft några aktier sedan tidigare”

Ett annat misstag är att dras med i nyhetsflödet eller kursuppgångar och agera reaktivt. ”Människor är ett flockdjur och följer flockbeteende när vi blir osäkra. Det är särskilt viktigt i småbolag där det inte förekommer professionella ägare, analytiker och där det inte går att blanka aktien. För möjligheten att blanka ger även pessimisterna en chans att säga sitt”

  • Tips hur man ska tänka: ”vad tycker jag annorlunda från vad som skrivs i tidningen”, ”det som andra pratar om, påverkar det verklig mitt långsiktiga beslut att äga aktien” och även ”varför blankas aktien, vad säger pessimisten?”

Slutligen, vill Anders ge en klapp på axeln för alla som lyckas motstå dyra rådgivare: ”oseriösa rådgivare utnyttjar att du känner dig dum eller ångrat sparbeslut du gjort historiskt. De erbjuder dig ansvarslindring och en enkel väg ut. Men, de kommer göra samma misstag du gjort och dessutom ta betalt för det.”

Reflekterar du över ditt eget beteende när du handlar på börsen? / henrik senestad

 

 

 

Relaterade inlägg

Kommentarer