Fler kvinnor in i debatten tack

Senaste åren har en rad kvinnor tagit steget fram i den ekonomiska debatten. Äntligen. Men tyvärr möts de ofta av trakasserier, avundsjuka och gubbtroll, skriver dagens Svd. Här har vi alla och särskilt män ett ansvar att säga ifrån när vi möter troll i hissar, köer och vid fikaapparaten. Vi behöver ju fler kvinnor i fler ledande befattningar. Sverige behöver det.

Att diskutera vår ekonomi, börs, fonder, pensioner och aktier handlar om att diskutera framtiden. Vilken utsikter vill vi ha? Det är ju det som gör diskussioner spännande och inte minst viktiga.

Därför har alla nya unga smarta kvinnor som givit röst i debatten senaste åren verkligen lyft, breddat och förbättrat diskussionen om vår utsikter och vägval. Att 82% av de svenska kvinnorna arbetar ger idag hela landet ett enormt försprång. Det är inte längre bara några ”få men tråkiga gubbar” som pratar ekonomi, är börsvd:ar och leder landet.

Men uppbarligen är det en näthord med gubbar som har svårt att erkänna kvinnornas alla viktiga framsteg. För många av de smarta och framgångsrika kvinnorna fullkomligen jagas av trötta gubbtroll på efterkälken. Det parodiska är att dessa gubbtroll inte ens förstår att deras framtid är beroende av framgångsrika kvinnor.

Trollen är 20-99 år, och 99,9% män, med ett språkbruk, värderingar och perspektiv som jag absolut inte vill återge. Jag kan bara konfirmera den allvarliga och hemska bilden i SvD. Samma bild har jag fått från unga och även äldre väninnor, som leder bolag är synliga och deltar i debatten.

Till alla gubbtroll måste vi bara säga ”stopp sluta”. Vi måste gripa in när vi hör antydningar till gubbtroll i hissen eller i matkön. För visst hör vi alla dem både här och där. Då är det vi med öron och övertygelse som måste protestera.

Särskilt viktigt är det vi män tar ställning. Gubbtrollen ska inte tro att de är minsta stöd. Det finns inget särskilt gubbspråk som okej i omklädningsrum, trappen eller väntrum. Tvärt om behöver vi Sverige våra kvinnor mer än någonsin.

För alla smarta viktiga kvinnornas skull, för samhället Sveriges skull och för våra jobb och framtid behöver vi ett öppet samtal där alla smarta åsikter kommer fram.

Själv blockerar jag gubbtrollens övertrapp i sociala medier. Ja, de når även mig. Även här på bloggens kommentarer raderar vi löpande. Ja, gubbtrollen dyker upp här och där. Och har några käpphästar jag använder: 1) Fråga tillbaka: Hur tar du ställning i trakasserierna. 2) Låt inte trollen byta samtalsämne 3) Låt dem inte peka ut andra som ansvariga utan återgå till 1).

Och kanske ska vi ge trollen en andra chans. Ändrar sig personen och suddar bort sina gubbtroll-kommentarer så är jag också beredd att häva blockeringen igen…

Hur agerar du mot troll?
När tog du senast ett steg tillbaka för att släppa fram en kvinna?

/claes hemberg

Relaterade inlägg

Kommentarer