Buffett: ”Köp lågprisfond”

Legenden Warren Buffett har varit dubbelt bättre än börsen årtionde efter årtionde. Tre nycklar har gjort det möjligt. Vägval som vi vanliga sparare också kan härma. Hans råd till sin fru är lätt att kopiera: ”När jag inte längre finns lägg pengarna i en billig fond”.

Oraklet i Omaha kör som världens rikaste människa ändå själv sina 7 minuter till jobbet med egen bil och läser sedan enligt egen utsago 6 timmar om dagen. Bara i de två meningarna finns två viktiga svar på hans framgång.

Trots enorma framgångar har Buffett fortsatt sitt vanliga liv, i sitt hus, sin vanliga väg till jobbet i samma kontor, i Omaha, mitt i USAs ”ingenmansland”. Eller vi kan läsa det som: Håll i kostnaderna.

Buffet är en tävlingsmänniskan som hela tiden vill veta mer. Jag minns vårt besök i Shanghai kring 2008. Då hade han redan köpt in sig i BYD – elbilsbolaget. Som numera tillhör en av elbilsstjärnorna i Kina. Eller som vi kan läsa Buffett; ”Vet mest och det kan gå bäst”.

Han historia inspirerar då han började redan som barn och knackade dörr för att sälja tuggummi och läsk. Det var så han lärde sig ekonomi. Eller som Buffett skulle kunna säga; Köp billigt och sälj dyrt.

De tre faktorer som Buffett själv ofta lyfter fram när han köpte aktier till sitt börsnoteradebolag Berkshire Hathaway var:

1) Köp bolag med vallgrav. Bolagen ska ha en unik fördel som ingen lätt kan härma. Han köpte bland andra Apple och Coca Cola.
2) Köp bolag som växer. 
Warren köpte inga it-bolag ut it-bubblan. ”Jag förstod mig inte på dem…” förklarde han och fick dräpande rätt, när kurserna dök 2/3. Han köpte istället energibolag med utgångspunkten att energi alltid behövs.
3) Köp och behåll. Det vill säga handla inte fram och tillbaka, utan äg, ta ut vinst och investera dessa i nya bolag. Så köte han sin textilfabrik Berkshire. Den tjänade pengar som han kunde investera vidare.

Mest erkänd kanske han ändå är för sin bolagsstämma med sitt bolag Berkshire. På stora arenan i Omaha: En gång varje år under 5-6 timmar svarar han på sina aktieägares alla frågor om bolag, branscher, ekonomi, dollar och räntor. Allt under mycket sakliga men också underhållande former.

Det går inte att prata om Buffett utan att nämna hans kompanjon colorful Charlie Munger.  Det var han som enligt Buffett själv fick honom att byta fot.

”När jag träffade Munger gick jag från att jaga ”Billiga bolag till billigt pris”, till att istället välja ”Bra bolag till billigt pris”.

Buffett är också genuin optimist. Han ser bland annat en stor potential i alla kvinnor. ”Om vi lyckats bygga den här världen med bara hälften av befolkningen (männen) så är jag väldigt bullish inför framtiden.”

En sak är säker Buffetts arv lever vidare. Bolaget Berkshire har under många år redan utsett den nye kaptenen för skutan. Så Berkshire lär vi alltid kunna följa.

Hur härmar du Buffett?/claes hemberg

Relaterade inlägg

Kommentarer