20 år: Hela 2/3 kramar bankkontot

Bankkonto och amortera är de sparformer som svenskarna ökat på mest senast 20 åren. Räntefonder lockar inte alls lika mycket. Att lågprisfonder bara nått 1 av 6 överraskar inte. De är ju så nya i matchen. 

Alla: ”20 år i sparvärlden

Framför allt gillas bankkonto och att amortera av de medelålders, Det säger svenskarna själva i en färska sifointervjuer.

Vi har sett siffrorna. De är upp 300 mdr kring år 2000 till idag närmare 2 000 mdr. För när vi sett börsoro, galopperande oljepris, finanskris … så väljer allt fler jämna sparformer.

Sparkontot: Det är framför allt äldre som minskat ned på sparkontot. land de över 56 år har hela 30% minskat sitt sparande på sparkontot. De sm sparar mer på sparkontot är i gengälld medelålders.

Det handlar nog inte om börsoro sig, utan att vi idag är så mycket mer uppkopplade mot börsoron. Mobiltelefoner gör att vi får alla data så mycket rakare, snabbare och starkare. Det är svårare att tolka, tänka efter och välja.

Allt fler jag möter vittnar om att de vill agera. Många tycks känna som att välja om fonder eller aktier eller räntor är eftersträvans värt. Men så är det inte alls. Sitter du i bra fonder eller aktier så rid vidare. Du som däremot sitter i dyra eller bara dåliga fonder ska direkt byte. Men det har ju ingenting med konjunkturen att skaffa. Så titta dig snarare i spegeln än att stirra i mobilen…

Hur väljer du med lång sikt, före kort?/claes hemberg

Relaterade inlägg

Kommentarer