20 års frågor och svar

Plötsligt kommer frågor som jag aldrig fått. Vad har varit häftigast, svårast, roligast… Jag tänker efter och plitar… Sista chansen:

Häftigast? Att träffa alla sparare på Globen 11 år i rad. Finare folkbildning finns inte.

Klart? Nej, inte alls. Arbetet har bara börjat. Men jag behöver något nytt att bita tag i…

Viktigast: Framväxten av lågprisfonderna. De har ökat från noll till 70-talet. Svenskarna har sparar så 5 000 kr per svensk per år. Det borde vara mycket mer.

Sparat? Javisst, svenska folket har genom lågprisfonder sparat 5 mdr per år nu. Bolåneprutare kammar hem 10 mdr extra varje år. Och alla ISK-sparare behåller 10 mdr extra hemma….

Jobbigast? Pengar är väldigt jobbigt för många. Jag har föreläst i hårt utsatta områden. SVT-serien Låna för livet var också väldigt svår…

Upprörande? Bolåneuppropet #sägdinränta som jag startade 2012. Vi har ökat antalet prutare är upp från 11 till 52%. Vi betalar fortfarande över 10 000 kr för mycket per hushåll.

Gnäll? När börs-vdar ringt upp och gnällt. Vi har uppenbart haft olika perspektiv.

Överraskad? När 35 000 skrev under ISK-upproret … hade jag väldigt svårt att säga upp mig…

Fulast: Rådgivare som säljer svindyra pensioner till arbetsgivare som omedvetet ruinerar deras anställda från sina pensioner.

Tristast? Att så många sparare förlorat många miljarder i krascher som Fingerprint, bitcoin, Northland, Eniro… Jag skulle varnat högre kan jag banna mig.

Berörd? Det djupa engagemanget hos alla på svenska myndigheter som finansinspektionen, konsument-, skatte- och konkurrensverket och pensionsmyndigheten.

Pinsamt? Alla svenskarnas kontanter, som dräller på konton utan ränta. En bra räntefond är det minsta de kunde göra. Men bankerna bryr sig inte om råd längre.

Besviken? Svenska politiker som låter gamla pensionspengar ligger och möglar bort i brist på flytträtt De tycks inte förstå vilken knipa många svenskar sitter i, i relationen till banken och pensionsbolagen. Konsumenträtten behöver återuppfödas.

Stoltast: Förslaget till det skattesmarta ISK-konto la jag fram 2008 till dåvarande ministern. Redan 2012 blev det verklighet.

Utmanande? Svenskarna har rekordmycket på bankkonto. Det kommer att kosta dem många miljarder.

Bortglömt? Barnsparande är urviktigt. De är ju nästa generation. Våra räddare. Att lära barn och vuxna att prata barnpengar och appen Penglabbet.

 

Mest blockklick? Enkla fondportföljerna har fått flest klick på bloggen genom åren. Det är riktigt roligt, för de är just billiga och breda.

Svårast? Folkaktieportföljen på bloggen. Avkastningen har gått bra, men att hitta en portfölj som passade många visade sig var omöjligt.

Galnast; Sparresorna 11 gånger, som faktiskt fick 100 000 sparare att lära sig mer om ekonomin runt om i världen.

Knepigast? Att förklara det farliga ordet teckningsrätt. Över en miljon svenskar behövde lära sig ordet efter finanskrisen. Upp 75% av aktieägarna missade ordet och stora värden gick till spillo.

 

Roligast: Namnet Zero på landets första gratisfond pluppade först gången upp i mitt huvud…

Konkurrensen? Jo, jag var ensam sparekonom i många år. Nu finns ett tiotal. Ju fler desto bättre.

Förändrat? Allt. Jag har fått se många skiften på vägen. Sparformer, sociala medier, avgifter, allt är nytt. En arbetsdag då och nu är på två olika planeter.

Sakna? Spararna. Att ha direktkontakt med så många vetgiriga människor har varit en avgörande motor för mig personligen.

20 år är en lång tid? Nej, inte alls. Jag har sprungit långdistans i 39 år.

Vad har jag missat? ///claes hemberg

Relaterade inlägg

Kommentarer