Aktiva fondportföljen +61%

Min aktiva fondportfölj har senaste fyra åren givit 61%. Den har följt svenska börsen ganska nära, men mycket jämnare. Det gillar jag som ett alternativ att spara i. Men några fonder byter jag bort.I min aktiva fondportfölj väljer jag fonder som är lite utanför de gängse valen. Allt för att få en fondportfölj vars helhet växer, men är lite jämnare än en Sverigefond. Du som vill ha ett enkelt fondval; bara två eller kanske tre fonder så har jag satt ihop de enkla billiga fondportföljerna.

Som bas i aktiva fondportföljen har jag två globalfonder som står för 4 av 10 fondkronor. Det ger stabilitet. Här talar vi ju om mest USA och Europa.

Till det har jag nio fonder med smalare fokus. Som störst motvikt har jag en frontierfond. Men bara för 1/10 kronor. Här talar vi om små tillväxtländer som Peru, Pakistan och Vietnam. De rör sig häftigt var för sig, men tillsammans är de betydligt jämnare.

Sedan har jag två småbolagsfonder. Både USA och Europa. Småbolag ger ju ofta mer för den som är långsiktig. Men de får bara 7% var att smaka på.

En branschfond får också plats. Däremot är den bred. En teknikfond, något som vänder sig mot en rad andra underbranscher, så den är inte lika känsliga för egna cykler, utan snarare för generella börscykeln.

Asienfonden gillar jag. Här talar vi om stora länder som Indien, Kina och Indonesien. Det fokuset gillar jag bättre än breda tillväxtfonder som innehåller Ryssland och Brasilien. De två senaste är så råvarufokuserade. Därför flyttar jag tillväxtpotten till Asien istället.

Indonesienfonden har gått som tåget. Vi talar om ett av de länder som växer snabbast, men samtidigt är yngst och kanske minst upptäckt. Vill du minska fallhöjden så kan det vara säljdags. Men för mig som sparar länge så sitter jag kvar.

Sist och minst har jag Sverige. Egentligen behövs det inte eftersom jag sparar i svenska aktier, men för dig som är intresserad har jag ändå valt en aktivt förvaltad långkörare hos Didner & Gerge och dessutom Zero. Men storbolagen i Zero har uppbar motvind. Därför är den också en säljkandidat.

Mitt råd: Aktiva fondportföljen är för dig som vill spara minst 5 år. Vill du spara kortare tid, säg 3 år så skulle jag välja bort Indonesien, frontier- och småbolagsfonderna. De är för känsliga. Dessa pengar skulle jag i dagsläget lägga i Spiltan räntefond, om jag nu sparade säg 2-3 år.

Hur väljer du fonder?/claes hemberg

 

Relaterade inlägg

Kommentarer