Tredje varningen i småbolag

(Henrik Senestad) Hela 40 bolag har bett om nya pengar från sina ägare årets första veckor. Det är en alarmerande signal. Det är tre gånger fler än i fjol. Lägg till att intresset från spararna är lågt. Jag ser 3 illavarslande varningar för småbolag och nya bolag på väg till börsen.

Titta gärna på aktierasen i Eniro och Anoto. De är bägge ned 99% senaste åren. Här har vi något att lära.

Senaste åren har småbolagen gått som raketer på börsen. Antalet nya bolag har också stormat in. Under åren 2014-2016 gick småbolagen i snitt hela +76%, när börsen i övrigt ”bara” steg 26%.

Men nu kan raketbränslet vara slut tycks det. Senaste året har vi sett en första varningssignal: de småbolagen går längre gått bättre än hela börsen. En andra allvarlig varningssignal har vi sett redan i höstas. Då märkte vi att nya börsbolag inte alls vara lika starka längre.

Nu kommer orostecken nr 3: Spararna som köpt är inte beredd att lasta in nya pengar för att rädda sin små och ofta kärvande bolag.

För 40-talet småbolag har redan i år bett sina aktieägare om nya pengar (en emission) så lyckas bara varannan att få småägarna stöd.

Orsaken till bolagens problem kan vara problem, dyrare utveckling eller misslyckade affärer. Ofta är det en blandning av dessa motgångar. Att de är fler än förra året kan bero just på att vi har många nya bolag på börsen. Men att de tjorvar är inte bra. Ska bolagen till börsen så måste de också ha kassor och planer som gör att de tål överraskningar…

Det är inte fel i sig att bolag ber sin aktieägare om pengar. Men vi ska ändå ta det som en varningslampa. Bolag som inte klarar sig utan flöden från sin ägare är sällan långlivade. Därför undviker jag alla bolag som ens är i närheten av ”emission”.

Och fler sparare börjar nu dra öronen åt sig. Hela vartannat bolag som i år bett om pengar har inte fått fullt intresse (fulltecknad emission). Kort sagt håller intresset på att kylas ned.

Bolagen som nu ber om pengar överlever ofta ändå för stunden. För allt fler småbolag som ber om pengar ha säkrat köksdörren med hjälp av en garant. Det är ofta en rik person eller flera som ställer upp med pengar, i fall att småägarna inte är intresserade. Med andra ord har garanterna fått rycka ut varannan gång hittills i år.

Garanterna är däremot inte gratis. Ofta får de en särskild rabatt. Och när de ryker inte tar de också steg för steg över makten i bolaget. Den som ställer upp när det krisar får nämligen ofta aktierna exktra billigt.

Sitter du nu i ett krisbolag så måste du välja: 1) skeppa in mer pengar eller inte. 2) om inte så sälj i alla fall rätterna. Kom ihåg att sälja dina teckningsrätter som du fått på kontot om du sitter i ett småkrisande bolag som ber in mer pengar. Om de nu går att sälja. För rätterna kan ha ett värde som är 20-30-40% av dina aktiers forna värde. Lite grann beroende på hur allvarlig krisen är. Låt inte detta värde rinna dig ur händerna.

Mitt råd i småbolag och krisande småbolag: Var försiktig med småbolag. Särskilt om de börjar be om pengar. Lägg märke till att du själv måste gå in på ditt konto och kontrollera om ditt lilla bolag ber om pengar. Du får inget brev hem i lådan eller sms.

Hur agerar du i småbolagsoron?/henrik senestad

 

Relaterade inlägg

Kommentarer