Tack & hej för 20 år

Jättetack för alla 20 häftiga år i sparvärlden. Nu lämnar jag in mitt passerkort och slutar på Avanza. Idag tar Johanna och Henrik över. Med sina vassa kunskaper och höga ambitioner kommer de vara ett superstöd för alla sparare.

Då februari 1998 kostade en aktieaffär 700 spänn, fonder var svindyra, börsdata kom via text-tv, Bill Clinton var president och Ramqvist var vd i Ericsson. Pensioner var svindyra. PPM hade inte startat. Få prutade på bolånen. Ja, senaste 20 åren har svenskarna verkligen tagit makten i ifrån bankkontoren till sina mobiltelefoner… Det har varit häftigt att få vara med i den folkrörelsen och det stora skiftet. Alla: ”20 år i sparvärlden

Ja, det finns för mig inget viktigare jobb än att tala med vanligt folk om angelägna frågor. Nu har jag pratat sparpengar i 20 år och 1 dag. Det är lagom. Mitt nästa ämne att folkbilda kring får jag återkomma om. Det finns många stora frågor som just nu genomgår stora skiften i samhället. Titta bara på folkhälsa, energi, utbildning, teknik, media, stordata… Exakt vad som blir min nästa hjärtefråga får ta lite tid att värka fram…

Idag tar Johanna och Henrik att ta över. Jag inte tänka mig bättre personer på den här planeten. Inte bara för att jag valt och även coachat dem fram hit, utan för att Johanna är en stjärna på fonder, pensioner och bolån samtidigt som Henrik är supervass på aktier, börs och ekonomi. Bättre kombination kan jag inte tänka mig.

Men först ett stort tack! Ni sparare och jag har i 20 år haft många tuffa, svåra och angelägna diskussioner. Era frågor, tankar och stöd har drivit mig framåt dag och natt…

Tillsammans har vi lyckats att fått fler att välja lågprisfonder, och spara miljarder varje år. Fler undviker dyra konton, vilket ger ytterligare miljarder. Vi har diskuterat farliga och bra aktier. Allt för att låta pengarna växa istället för att rinna iväg.

Idén med tweetet #sägdinränta februari 2012 blev fyra år senare ett lagkrav där bankerna nu måste rapportera snitträntan på sina bolån varje månad. Antalet bolåneprutare har ökat från 11 till 51%. Det sparar oss 10 miljarder varje år!

Vi fick igång det gratis enkla ISK-kontot. Och vi fick över 35 000 protester mot höjd sparskatt. Vi har fått stopp på en lång hemsk rad oseriösa rådgivare. Vi har hjälpt myndigheter, utbildningsradion och SVT att folkbilda vidare. Senast förra veckan om börsfall för SVT fakta eller bitcoin.

Höjdpunkten för mig personligen har varit att möta er på Globen 11 år i rad. Att skaka hand med flera tusen fick handen att ömma, men diskussionerna, fakta och ert gensvar var otroligt viktig motor för mig. Vi har också gjort 11 långa sparresor med 100 000-tals deltagare via bloggar, filmer…

Men uppdraget att hjälpa sparare är inte alls klart. Exakt vad nu Johanna och Henrik ska ta tag i, utveckla och sporra kan ni alla varmt se fram mot. Jag kan bara lova er att de har väldigt många tankar på gång.

Under senaste veckan har jag bloggat lite om de 20 åren i sparvärlden:
20 år på Avanza idag
Bästa stunderna med sparare
De viktigaste råden
Smällar och lärdomar
Miljarder att hämta hem
Avanza startade 13 feb 98

Vad vill du att Johanna och Henrik fokuserar på?/claes hemberg

Några frågor jag fått idag:
Varför slutar du just nu? Det finns nu två starka och engagerade personer som är beredda att ta över.
Är du klar med sparfrågor? Jo, efter 20 år jag betat av det. Första aktier, sedan fonder, räntor, pensioner och sist mycket granskning av bolån. Nu vill jag gå vidare med andra folklig frågor.
Varför har jag inte sagt något tidigare? Jag ville jobba in i kaklet och lämna över stafettpinnen i full fart. Idag är dagen. Jag ringde min mamma och berättade igårkväll…
Siktar du på styrelsejobb? Nja, jag har två. Kan ta 1-2 till. Men framför allt vill jag handgripligt bidra till förändring.
När börjar du på nästa uppdrag? Jag har några 5-6 spår. Jag letar efter ett stort skifte som berör många människor. Det får ta några månader att undersöka. Folkbildning är min drivkraft. Jag vill ge kunskap till många. Men, jag har inte bråttom. Jag är en långdistansare… Som siktar på nästa 20 år…

///c

Relaterade inlägg

Kommentarer