Spara med Hemberg https://blogg.avanza.se/hemberg Claes Hemberg bevakar spararnas vardag. Det handlar om fonder, aktier, pensioner, räntor för alla åldrar. Fri, 21 Jul 2017 02:59:51 +0000 sv-SE hourly 1 https://wordpress.org/?v=4.8 Folkaktierna varnar lite https://blogg.avanza.se/hemberg/2017/07/21/folkaktierna-varnar-lite/ https://blogg.avanza.se/hemberg/2017/07/21/folkaktierna-varnar-lite/#respond Fri, 21 Jul 2017 02:59:51 +0000 https://blogg.avanza.se/hemberg/?p=40236 Över 1 miljon aktieägare har sett aktier falla på kontot, senaste veckorna. Svenska folkets mest ägda aktier går nu svagare än väntat. Vi ska se det som en lite kylig sommarbörsvind… Detta är också en tvärvändning från i våras mest ljumma pustar omslöt folkaktierna. Sommarens rapporter säger nu däremot att 5 av 13 folkaktier går sämre. Det är dåligt för att vara folkaktierna. Starka rapporter från bolånejättarna borde också väcka fler prutare…

Vårens rapporter från folkaktierna var mest positiva, om vi jämför med förväntningarna. Industrin steg. Bankerna hängde på och bara två aktier gav röd flagg. Försommaren var också stark för folkaktierna. Nu visar sommaren siffror däremot att dubbelt fler folkaktierna på rött, jämfört med väntade siffror. Och det är några av de mesta folkliga aktierna som missar mest. Det är tecken att se upp för. Kanske är konjunkturen inte så stark som vi hoppats.

I våras steg de största aktierna Ericsson och Telia på goda siffror. De tillhörde vinnarna. Även Volvo vann mark. Nu däremot har vi sett ombytta roller. Vårens förlorare Astra och Handelsbanken är tillbaka med stigande kurser. Men jättarna Telia och Ericsson lyser klarrött. Även svaga siffror från ABB, Nordea och Volvo väcker viss vekan.

Ändå är jag inte förvånad. I de 3 av 5 rödflaggade folkaktierna är det gamla synder som lyser igenom. Men att fler industriaktier fallit på rapport är i sig en väckarklocka att lyssna på lite extra veckorna som kommer, när analytikerna fått tugga sig igenom siffrorna lite extra.

Ericsson enorma tapp på 15% på rapportdagen tillhör ett av bolagets sämsta börsdagar någonsin. Fallet är lite märkligt med tanke på att kursen varit så pressad under lång tid. Men handlarna reagerade med ryggmärgen och sålde när de fick höra att återhämtningen drar ut på tiden. I Folkaktieportföljen här på bloggen stannar åtminstone aktien tills vidare. Där är den på plusminusnoll. Får se om några nya analyser kan få mig att ändra mig. Under tiden väntar jag mig en omstart i aktien.

Nästa jätteaktie; Telia, har det också tuffare än väntat med gamla synder. Böter och försäljningarna surar i Telia. Det kan bli betydligt dyrare att städa efter äventyren i Centralasien och hela bolagets strategi skakar nu rejält. Ska de fussionera, sälja eller gå samman med medie, spel eller kabeltv-bolag? Det är trender som märks i de prispressade branscherna.

Volvo däremot steg visserligen på rapport, trots svagare lönsamhet än väntat. Optimism i Kina lockade bland annat. Volvo är också en av svenska folkets favoriter senaste åren. Finansmannens Gardell intåg i aktien har fått dem att återupptäcka aktien igen. Även den finns i Folkaktieportföljen och ska stanna där. Lite motvind ett kvartal är inte konstigt.

SSAB är ett också ett bra exempel på industrins framfart. Bolaget genomgår stora omstruktureringar och överraskade 16% över förväntan. Ändå föll aktien. Det där med förväntningar är inte allt helt tydligt. Uppenbarligen fanns andra surkart i rapporten. Det brukar ofta handla om framtiden, som naturligtvis innehåller mer gissningar än fakta.

På vinnarsidan märks även Sandvik. De överträffade förväntningarna med hela 11 %. Ändå föll aktiekursen. Så kan uppskruvade förväntningar ändå leda fel. Framtidsprognoserna höll inte måttet…

En annan industriatie ABB var en besvikelse. De tjänar pengar men inte alls så mycket som förväntat. Industrin har ju gått som tåget senaste kvartalen, men kanske förväntningarna återigen varit för höga. Jo, jag ser ett mönster, som jag varit inne på tidigare.

Astra överträffade, men deras vd väntas lämna bolaget för en konkurrent därför föll aktiekursen ändå. Det kan jag verkligen förstå. Den ganska nya vd:n som gjort sig känd för att ta ut rekordlöner och bonusar har lovat enorma framgångar. Nu ser han ut att hoppa av före att han levererat. Det får åtminstone mig att ana oråd. Hade jag aktien hade jag närmat mig säljknappen.

H&M kom med rapport tidigare. Som du överraskade uppåt. Men bolaget har djupare problem ett bra plåster från ett kvartal. Här krävs mer för att övertyga. Jag som sålde hälften i våras följer händelserna, ytterligare några månader. H&M har år av börsoro att reda ut.

Nordea är ingen stor aktie hos svenska sparare, men den finns där i bakgrunden som hyfsat stor bolånebank. När alla andra storbanker tjänat storkovan på bolån så tappar Nordea marknad. Om detta är en ny trend kan jag inte uttolka än. Vi får vänta in djupare granskningar. Det är ju av godo att svenska folket prutar mer, men frågan om det redan börjar synas.

Storbankerna övertygade mest med stabila intjäning på bolån. För dig som har just bolån borde detta vara en varning om något. Pruta hem en halv månadslön eller en hel semesterbudget. Ja, snittsvensken lägger 17 000 på semestern i sommar.

En blandad kompott har vi minst sagt fått av börsjättarna. Fler röda resultat är en signal. Men än så länge ser jag ingen stor börsoro segla upp. Missarna vi ser har mest med gamla misstag att skaffa. Så länge industribolagen lever upp till förväntningarna så är det ett tecken på att konjunkturen rullar på.

Samtidigt måste vi medge att flera industriaktier har trots fina siffror fallit på rapportdagen. Deras utsikter är inte lika övertygande längre. Detta borde få aktieägarna att se över sina industriaktier närmaste veckorna. Bättre och mer eftertänksamma analyser närmaste tiden kan få åtminstone mig att tänka ett slag till.

Hur väljer du efter rapportfloden?/claes hemberg

]]>
https://blogg.avanza.se/hemberg/2017/07/21/folkaktierna-varnar-lite/feed/ 0
Ta sommaraktier med is https://blogg.avanza.se/hemberg/2017/07/20/ta-sommaraktier-med-is/ https://blogg.avanza.se/hemberg/2017/07/20/ta-sommaraktier-med-is/#comments Thu, 20 Jul 2017 03:55:43 +0000 https://blogg.avanza.se/hemberg/?p=38940 Aktier är inte tillfälliga besökare på kontot, utan är mer långa relationer under många år. Ta därför inte sommarkasten på börsen så allvarligt. Så blir det när vanliga börshandlarna är på semester och privatpersoner står för en större del av kakan. Vi får ta det med lugn och tänka på att börspengarna ska vi använda först om många somrar…

Att gå på semester och samtidigt ha spännande aktier på börsen kan stressa en vanlig sparare. Men vi måste inse att de klarar sig alldeles utmärkt själva. Särskilt om du har koll på:

  • ha gott om pengar på kontot för närmaste tidens konsumtion. Så att din vardags ekonomi inte påverkas av börsen. Håll i sär dem.
  • undvik under sommaren aktier som står inför vägval  –  för att slippa bevaka, granska och följa med i det dagliga börspratet.
  • undvik aktier med liten handel – den kan vara svår att komma ur under sommaren. Små aktier kan styrs mest av privathandeln som verkligen tar semester.
  • hoppa inte av och på börsen. Den är ingen studsmatta. Det är väldigt lätt att trampa fel. De mest framgångsrika aktieköparna äger i många år, gärna årtionden.

Hur sparar du under sommaren?/Claes Hemberg

]]>
https://blogg.avanza.se/hemberg/2017/07/20/ta-sommaraktier-med-is/feed/ 6
Bäst sedan finanskrisen https://blogg.avanza.se/hemberg/2017/07/17/bast-sedan-finanskrisen/ https://blogg.avanza.se/hemberg/2017/07/17/bast-sedan-finanskrisen/#comments Mon, 17 Jul 2017 03:44:24 +0000 https://blogg.avanza.se/hemberg/?p=39296 (Finanskrisen 10 ÅR) Köpenhamn är bästa börsen sedan finanskrisens inledning som började 16 juli för tio år sedan. På pallplats finns även Indien och USA. Våra nordiska grannar har däremot haft det jobbigt av lite olika anledningar. Överraskningen kanske är Europa, som fortfarande är på minus. Tio år efter finanskrisen.

Danmark vinner tio år på börsen. Det som lockat investerare är tryggheten i många läkemedels- och breda konsumentbolag. Produkter som säljs oavsett konjunktur och väderlek. Bland svenska sparare har vi närmast helt missat landet. De finns i våra Nordenfonder, men svenskarna sparar inte mer än 1% av våra fondpengar här. Det är nog rimligt, eftersom vi talar om en liten ekonomi vi sällan följer med ekonomiska ögon.

Två:a är tillväxtlandet Indien som senaste årtiondet tagit över Kinas roll som det stora tillväxtlandet med stora tal. Här har vi sett en yngre befolkning och rader av reformer. Det väntas ge tillväxt många år även framgent. Även Indien är en smula hos svenska sparare. Under 1% av sparpengarna hittar vi här. Indien förtjänar sannolikt mer uppmärksamhet, men hellre genom breda Asienfonder, tänker jag.

Tre:a bland världens börser är USA, som trots att landet var epicentrum för finanskrisen ändå klarat sig bra sedan krisens dagar. Det kan överraska. Men det säger också något om dynamiken i USA. Här har teknikbolagen vuxit och blivit världens största bolag, på ett sätt som ingen annanstans. Här har svenskarna i storleksordningen en fjärdedel av sina sparpengar. Mest har vi genom globalfonder och det är antagligen ett klokt tåligt val.

Sedan hittar vi Kina och Asien. Att Asienfonderna lyft så mycket mer beror dels på bidraget från Indienfonderna. Att Kina mattats vet vi redan. Den stora byggboomen vi sett senaste tio åren är förbi. Nu växer landets ekonomi med försiktigare 4-5%. Svenskarna har här 3% av sina sparpengar. Asien är litet på svenskarnas konton med tanke på att här finns väldens stora tillväxt närmaste årtiondena.

Sverige tar en roll i mitten på listan. Orsaken är finanskrisen där vi tog en hemsk smäll år 2008. Börsen halverades från sommaren 2007 till vintern 2008. Att återhämta det tog 4 år. Och de nästkommande fyra åren varit lite motvind för storbolag men ändå en bra börs. Att svenskarna här har en tredjedel av sina sparpengar låter kanske mycket, men vi har starka internationella bolag som gör att Sverigefonder påminner mycket av små tillväxtfonder.

Europa ligger på minus efter tio år sedan finanskrisen. Det är överraskande med tanke på att ekonomin på många sätt påminner om USA, men säger också något om hur djup krisen varit i Europa. Nu däremot ser allt fler att gapet mellan deras börser ska stängas och Europa lockar rekordmycket pengar. Här har svenskarna cirka 20% av våra sparpengar.

Minusländerna på världens börser utgörs av Japan, två nordiska grannar och Ryssland. Japan hade en trög återhämtning första åren efter finanskrisen, men har senaste åren infört reformer som ökat på tillväxten. Norge har påverkats hårt av oljeprisets fallande riktning som dragit ned hela börsen. Finland lider ännu av tomrummet efter Nokia. Trista börsår kring 2008-2010 ligger dem fortfarande i fatet. Ryssland har sina djupa allvarliga problem med oljetung ekonomi och politiker som återvänt till en sluten politik.

Mitt råd: Spara merparten i breda fonder som Globalfonder. Det räcker gott för de flesta. Blir du längre fram mer intresserad kan du äsa på om fonder i Sverige, USA och Europa. De är lite extrakurs. Övriga fonder är mer en fråga om intresse och engagemang. Här krävs mer aktiva val och bevakning för här kan nyheter överraska både upp och nedåt.

Hur väljer du fonder?/claes hemberg

]]>
https://blogg.avanza.se/hemberg/2017/07/17/bast-sedan-finanskrisen/feed/ 3
Köp det billigaste investmentbolaget https://blogg.avanza.se/hemberg/2017/07/17/kop-det-billigaste-investmentbolaget/ https://blogg.avanza.se/hemberg/2017/07/17/kop-det-billigaste-investmentbolaget/#comments Mon, 17 Jul 2017 02:06:36 +0000 https://blogg.avanza.se/hemberg/?p=39077 Superinvesteraren Jan Svensson, VD på investmentbolaget Latour, sparar själv gärna i andras i investmentbolag. ”Jag köper alltid det billigaste”. Så här gör du för att hitta den billigaste just nu. Hans eget Latour blir det inte. Den billigaste just nu bland de stora bolagen är istället Investor.

För ett år sedan träffade tusentals sparare Jan Svensson på Globen. Vi pratade investeringar och investmentbolag. Jan är chef över en av de mest framgångsrika; Latour.

Och han gillar formen – investmentbolag – så mycket att han gärna sparar i konkurrerande investmentbolag. ”Jag tittar på prislappen och väljer den som är billigast för ögonblicket. Jag räknar ju  med att de ska återhämta sig.”

Vad är ett billigt investmentbolag? Ett sätt att räkna är att titta om bolaget handlas till substansrabatt eller substanspremie. För när du köper aktier i ett investmentbolag köper du egentligen en korg med flera bolag. Beroende på investmentbolagets aktiekurs säger man att det handlas till substansrabatt eller substanspremie.

Substansrabatt innebär att du betalar mindre för korgen med innehav än vad du hade betalat om du köpt bolagen enskilt. De får bolag A och B för 80 kr styck istället för 100 kr styck som de kostar som enskilda aktier.

Substanspremie innebär å andra sidan att du betalar mer för korgen av bolag, än vad du hade betalat om du köpt aktierna enskilt.

Historiskt har de flesta investmentbolag handlats till rabatt. Det finns det goda skäl till. Du kan ju inte själv bestämma helt vilka bolag du placerar i, utan du får en helt paket av bolag.

Likväl kan det finnas goda skäl till att det investmentbolag handlas till premie. Du får (i de flesta fall) en aktiv förvaltning och långsiktiga huvudägare av kött och blod. Detta till en låg kostnad. Dessutom kan ett investmentbolag äga onoterade bolag, som annars är vara svåra för dig som småsparare att komma åt.

IB index kan du se om just det bolaget du är intresserad av handlas till rabatt eller premie. Med detta sätt att räkna ser Investor billigast ut idag, bland de stora investmentbolagen. De handlas med en rabatt på kring 13 %. Dyrare är Jan Svenssons egna Latour samt Lundbergsföretagen, som båda handlas till en premie på 13 %.

Tittar du på substanspremien/rabatten innan du köper investmentbolag?

//Claes Hemberg

]]>
https://blogg.avanza.se/hemberg/2017/07/17/kop-det-billigaste-investmentbolaget/feed/ 7
Finanskrisen skrämde oss https://blogg.avanza.se/hemberg/2017/07/16/finanskrisen-skramde-oss/ https://blogg.avanza.se/hemberg/2017/07/16/finanskrisen-skramde-oss/#comments Sun, 16 Jul 2017 16:54:49 +0000 https://blogg.avanza.se/hemberg/?p=40191 Ett årtionde efter finanskrisen märks hur svenska folkets sparande förändrats i grunden. Det goda är ett bredare sparande, även utanför landets gränser. Lågprisfonder har också gjort succé. Men på minussidan märks ett stort steg till betydligt mer sparande i dyra ofta matta blandfonder. Här finns att städa.

Finanskrisen skrämde svenska folket till dyra dåliga fonder. Spåren märks tydligt på deras fondkonton. Vi senaste tio åren sparar exakt lika mycket i fonder. Men vi har bytt fondval till blandfonder. Något som är dyrt och inte ger särskilt mycket tillväxt.

Mitt råd: Byt bort blandfonder beroende på hur länge du ska spara pengarna. Eftersom blandfonder ofta är dyra och otydliga. Hellre:
1) för långt sparande: billiga blandfoner som SPP global
2) för kort sparande till företagsobligationsfonder som Spiltan räntefond.

Blandfonder var före krisen bara var ett marginellt sparande hos svenska folket. Krisen har därmed lockat spararna rakt i händerna på rådgivarnas favoritfonder; dyra fonder med mycket räntor; blandfonderna.

Sedan finanskrisen har svenskarna ökat sitt sparande i blandfonder hela 37%. Här är avgifterna ofta obefogat dyra och samtidigt är fonderna tunga i räntor som under senaste åren givit allt sämre tillväxt. Hade svenskarna stoppat samma pengar i aktiefonder under senast tio åren hade de idag haft flera 100 miljarder kronor extra på fondkontot.

Och kanske är det denna kritik som sakta börjar märkas hos svenskarna. För senaste året har äntligen aktiefonder blivit den stora sparformen igen.

Jag säger äntligen eftersom vi vet att svenskarna sparar under många årtionden och då är räntor fel sparform. Att spara i räntor till pension blir lite som att cykla till Spanien. Hellre då ta flyget som här handlar om globalfonder och Sverigefonder. Och det gör svenskarna. Billiga globalfonder är den stora favoriten senaste åren. Här får svenskarna dubbel guldstjärna.

Såren av finanskrisen märks däremot plågsamt väl hos svenskarna. Sedan 2007 är börsen mer än tillbaka. Sverigefonderna är senaste fem åren ofta upp 100%. Det har absolut inte blandfonderna givit. En vanliga  blandfond har stannat på halva vägen eller kring 50%. Allt beroende på slöa räntefonder som till och med backat i värde senaste åren.

Därmed har svenskarna senast årtiondet klart minskat sitt framgångsrika sparande i aktiefonder. Hit gick närmast alla sparpengar tidigare.

Först senaste året har aktiefondsparandet återigen tagit tillbaka ledartröjan. Det kan vi tycka är lite väl sent, med tanke på att vi haft så många goda börsår i ryggen.

Med andra ord behöver vi nu tio år efter finanskrisen fundera på vilka fonder som är rätt val för de kommande årtiondena. Att planera för nya börskriser går inte. Då blir vi lätt sittande ”stilla i båten” ett årtionde till.

Hellre planera för att steg för steg skaffa det sparande som du verkligen behöver. För snittsvensken är svaret sannolikt; minska i blandfonder och flytta till globalfonder. Och är du försiktig – låt det ta några år. Men börja med kanske en femtedel av sparpotten redan idag… och kom tillbaka om ett år flytta nästa femtedel… så är du igång. Och välj lågprisfond, så vet du att du själv är den som får behålla det mesta av vinsten. Och välj samtidigt kontot som ger lägst skatt.

Hur hanterar du blandfonder och räntefonder?/claes hemberg

 

 

]]>
https://blogg.avanza.se/hemberg/2017/07/16/finanskrisen-skramde-oss/feed/ 4
Finanskrisen 10 år: +91% https://blogg.avanza.se/hemberg/2017/07/14/finanskrisen-10-ar-79/ https://blogg.avanza.se/hemberg/2017/07/14/finanskrisen-10-ar-79/#comments Fri, 14 Jul 2017 10:17:27 +0000 https://blogg.avanza.se/hemberg/?p=39174 Det är nu tio år sedan börsen började dala och gå mot finanskrisen 2008. Det tog 4 år för börsen att repa sig i Stockholm. Sedan dess är börsen i Stockholm upp 35% och en vanlig Sverigefond 91%, Andra börser repade sig olika snabbt: Danmark tillhör vinnarna och Ryssland släpar mest efter.

16 juli 2007 började börsen falla. Det var rapportfloden som precis skulle dra igång. Visst fanns pratet om uppblåsta lån. Men så här i början var det mer pyrande börsskepsis efter många år av börsuppgång.

De närmaste 18 månaderna föll den 53%. Ja, många tror att börsnedgången kom 2008. Men nej, då bottnade börsen. Att pricka toppar och bottnar är svårt, till och med efterhand tycks det.

Den som sålde 1 januari 2008 hade då redan -20% i ryggen, senaste halvåret. Nej, pricka toppen är svårt…

Idag är börsen tillbaka och mer än det. Börsen är upp 35% sedan börstoppen 2007. En vanlig Sverigefond är upp hela 91%, eftersom den också räknar in utdelningarna.

Räknar vi från botten är börsen upp 231% sedan botten 21 november 2008.

Bäst att pricka botten tänker någon. Det är bäst att styra eget flygplan till Kanarieöarna också… Eller klättra på fasaden istället för att ta hissen. Det är fullt möjligt, men tar sannolikt 20-30 år att lära sig.

Att pricka toppar och bottnar på börsen är ett hantverk som få kan. Personligen räknar jag inte med att pricka toppar och bottnar, utan har fullt upp hitta bra fonder, aktier och rätt balans på kontot.

Hur möter du spekulationen om börstoppar?/claes hemberg

]]>
https://blogg.avanza.se/hemberg/2017/07/14/finanskrisen-10-ar-79/feed/ 1
Snitträntan juni sjunker https://blogg.avanza.se/hemberg/2017/07/14/snittrantan-juni-sjunker/ https://blogg.avanza.se/hemberg/2017/07/14/snittrantan-juni-sjunker/#comments Fri, 14 Jul 2017 06:27:54 +0000 https://blogg.avanza.se/hemberg/?p=40163

3 av 4 boräntor sjunker senaste månaden. Att binda 5 år kostar nu över 50 000 kr extra. Samtidigt som bolånebankerna varnar för dyra räntor framöver går de faktiska räntorna i andra riktningen. Snittprutaren betalar betalar nu rekordlåga 1,24%. Under juni är det hela 6 banker som sänker, 2 är oförändrade och 2 höjer. Det visar färska snitträntor från bankerna. Sjunkande långa räntor signalerar låga räntor många år framöver.

SBABs stora sänkning i maj märks nu hos konkurrenterna. Hela 6 av 10 banker sänker i juni. Framför allt är det redan billiga Danske och Ica som följer efter i toppstriden.

Nu är skillnaden mellan priset i alla skyltfönster och vad snittlånaren faktiskt betalar hela 0,31% eller 7 000 kr per år, för 3-månadersräntan. Det är anmärkningsvärt. Skillnaden har vuxit senaste månaderna. Prutarna gör därmed ett bättre jobb, vilket också märks i prutarens snitträntor – pruträntorna. Den som går från dyraste listpriset till snittprutarens vanligaste ränta sänker nu från dyra 2,05% till 1,24%. Det är nära 40% av bolånet som går att pruta bort. För snittsvensken skulle det ge en skattefri vinst på 16 200 kr per år.

De bästa ickeprutade listpriset hittar vi hos utmanare som just SBAB, Danske, Ica och Skandia. Det är uppenbarligen en taktik för att locka till sig lån från bolånejättarna. Jag pratade nyligen med Danskes Sverigechef som berättade att banken fått 20 mdr i nya bolån tack vare låga räntor. Därmed lär skillnaderna fortsätta ett bra tag till.

SBABs drag att sänka räntorna nyligen har med andra ord rört om i bolåne-grytan på flera banker. De öppna snitträntorna både stressar och pressar bankerna på ett bra sätt. Till bolånarnas fördel. Samtidigt är flera storbanker långt ifrån nära de bästa räntorna, så pressen borde rimligtvis fortsätta ned närmaste månaderna, även om de själva hävdar att räntorna är på väg upp. Inget sådant märks i de faktiska räntorna.

Inte bara den rörliga 3-månaders boräntan sjunker i maj i snitt. Även räntorna över 1 år och 3 år sjunker. Den långa 5-årsräntan är däremot i snitt mest stilla. Däremot märks en uppseglande tävling här. Men inte bland uppstickarbankerna, utan bland jättebankerna. SEB som redan ledde 5-års-boräntan sänker till låga 1,91%. Här finns även en rejäl överraskning i Handelsbanken som har senaste månaden sänkt sin 5-månaders från dyra 2,07 till låga 1,92%. Att bankerna slåss om de långa bolånarna är nu glasklart. Men långt ifrån alla sänker den långa räntan. Swedbank och Skandia höjer.

Om du ska binda ditt bolån är tveksamt. För låga långa räntor ska vi inte tolka som någon generositet. Bankerna räknar med att räntan inte ska upp. Då kan de lika bra sänka för att locka flera att binda. Vi ska istället tolka det som att prutarna har blivit skarpare och det finns mer utrymme att pruta. Lägg till att 3-månaders nu är nära 1000 kr billigare i månaden för snittsvensken. Hellre sparar jag dessa pengar än ger bort dem för att binda dyrt.

Vill du binda ditt bolån är det viktigt att du får ett bra erbjudande. Du ska inte låsa in dig hos en bank i flera år och dessutom betala mer för det. Nej, använd dig av snitträntan för att jämföra banker, pruta på bolånet och försök få en affär i nivå med den rörliga räntan. Och inse att snittprutaren betalar nu 1,24% för den 3-månaders räntan. Ofta räcker det med bara några telefonsamtal…

De två banker som överraskande nog höjer sina räntor i juni är Ikano och SEB. Här finns också ett tydligt mönster. Förra månadern höjde tre andra av jumbobankerna: Nordea, Handelsbanken och Länsförsäkringar. Det är som att bankerna med sämst bolåneräntor tål dyra räntor, eller inte bryr sig om att förlora några 10 000-tals kunder per år. Eller att deras bolånekunder inte är lika pålästa och inte upptäckt att det finns klart bättre räntor på annat håll. Bolån är ju hur som helst identiska produkter.

Snitträntan väcker prutare     Pruta hem 22 000 kr     Pruta utifrån pruträntan

Hur prutar du ned din boränta?//Claes Hemberg

]]>
https://blogg.avanza.se/hemberg/2017/07/14/snittrantan-juni-sjunker/feed/ 4
Att tåla ett börsfall https://blogg.avanza.se/hemberg/2017/07/14/att-tala-ett-borsfall/ https://blogg.avanza.se/hemberg/2017/07/14/att-tala-ett-borsfall/#comments Fri, 14 Jul 2017 03:59:43 +0000 https://blogg.avanza.se/hemberg/?p=39160

Tulpanfeber går nu upp på svenska biografer. En stilla påminnelse om hur bubblor pumpas upp och smäller. Jag tänker genast: Tål du nästa börsnedgång? Då menar jag ett fall på åtminstone minus 20 procent under några kvartal. 
Tål du brända bullar? Det är exakt samma fråga. Receptet är; baka inte all bullar samtidigt…
Jag tänker på att ha ”rätt perspektiv” och ”rätt balans på kontot”.

Först förväntningarna. Alla människor har rimliga förväntningar, tycker de själva. Men när det smäller till på börsen, så har några mer otur än andra tycks det.

Den som har lite mer utrymme för överraskningar, verkar ha mer tur i långa loppet. Ja, det räcker ju inte med att ha rätt fond eller en aktie just en dag eller ett halvår. Vi sparar ju över många årtionden.

Därför blir den enkla frågan: Tål du det icke förväntade? Tål vi överraskningar i omvärlden – rent känslomässigt – så har vi hälften vunnit. Andra hälften handlar om att tåla det också i plånboken.

Överraskningar i omvärlden

”Svarta svanar” kan vi höra talas om i börssammanhang. De brukar symbolisera oväntade och oönskade överraskningar i vår ekonomi. De kan komma när som helst.

Med det sagt ska vi inte förvänta oss att i förväg känna till orsaken till börsnedgång. Det är som boprisbubbla. Den kommer överraskande. Annars skulle den inte komma över huvudtaget. Det är ju på grund av att vi stoppar huvudet i sanden som bubblor uppkommer.

Så acceptera bara: nedgångar kommer då och då. Nu behöver den inte vara dramatisk som år 2000 eller finanskrisen 2008, utan vi kan få se en pysande lågkonjunktur. Men bara att det går nedför kan vara irriterande nog. För den som inte tänkt scenariot. Min slutsats: Leta inte efter nästa bubbla; utan se till att du tål den istället.

Överraskningar i plånboken

Frågan är vad vi ska jämföra med för att få en rimlig bild, för att tåla överraskningar, så att vi blir sporrade och inte vilseledda av våra egna idéer och drömmar.

På börsen har vi en tendens att minnas det högsta värdet vi någonsin haft på kontot, säg 5e mars 2000 eller 16e juli 2008. Med de ögonen har vi ofta dålig avkastning. För toppen är ju just en topp.

Vi måste sluta jämföra med toppnoteringar. Det är som att jämföra en vanlig lagom tuff vardag med årets mest festliga dagar och karneval. Det blir absurt. Jämför heller med snittet senaste tre eller fem åren. Blir blir du mer nöjd och mer sansad i dina sparval. Titta bara på kontot och tänk ett snitt.

Då blir vi lugnare, agerar inte lika häftigt snabbt, utan mer eftertänksamt och frågar oss; Hur vill jag spara på 10 års sikt? Och då är en billig globalfond ofta rätt basfond.

Sedan är det förstås svårt att inte dras med diskussionen om tulpanlökar, girighet, vansinnesköp mm. Men låt oss inte blanda ihop det med våra egna sparpengar.

Tulpanfebern 1637     Besök i Amsterdam       Mina tulpanlökar        Dagens tulpanmani

Hur undviker du börsfeber och bubblor?/claes hemberg

]]>
https://blogg.avanza.se/hemberg/2017/07/14/att-tala-ett-borsfall/feed/ 10
Mattare industri https://blogg.avanza.se/hemberg/2017/07/13/mattare-industri/ https://blogg.avanza.se/hemberg/2017/07/13/mattare-industri/#comments Thu, 13 Jul 2017 00:58:00 +0000 https://blogg.avanza.se/hemberg/?p=39671 Högkonjunkturen mattas, vi kan ha passerat konjunkturtoppen för den här gången, men det behöver inte bli något dramatiskt börsras, utan bara lugnare tider med lägre tillväxt. Hoppet kan vara Europa, säger Pekka Kääntä, makroekonomen på Placera, när jag träffar honom. Vi har sett uppgången i folkaktierna senaste åren, nu kan vi vara beredda på andra riktningen.

Våra svenska industriaktier var de första att få fart för 1,5 år sedan. Plötsligt gick det bättre för bolag som Sandvik, Atlas och ABB. Ett halvår senare steg också bankaktierna.

Däremot har jättarna Ericsson, Telia, H&M och Astra haft mer motigt senaste året. Men det har varit mer på egna meriter.

Nu säger Kääntä att siffrorna från den internationella industrin ser svagare ut. Det kan börja synas redan i sommarens rapporter. Vi talar inte om några skarpa fall, utan att tillväxten mattas. En typisk signal om lugnare tider.

Detta efter att statistiken varit på topp under några kvartal. Då är det inte konstigt om tillväxten mattas något.

På börsen behöver detta inte ge några skarpa reaktioner. Men den starka börsuppgång vi sett senaste 1-2 åren kan nu plana ut. Börsen blir känsligare för trista nyheter. De låga räntorna gör samtidigt att pengarna inte flyttar snabbt, utan tål mer börskast.

Tittar vi på branscher så kan vi vänta oss en omvänd reaktion jämfört med kurserna senaste året. Industrin är mest känslig. Banker mindre känsliga och de mer breda jättarna som Ericsson, Telia, Astra och H&M väntas tåla tillfälliga börskasten bäst.

Europa är samtidigt ljuspunkten. Där har industrin gått på sparlåga och där ser signalerna fortsatt starkare ut. Det är därför såväl amerikanska som svenska investare lagt mer pengar där senaste månaderna.

Mitt råd: Ha rätt pengar på börsen blir viktigare. Ska vi använda pengarna närmaste 1-2 åren så är stabilare fonder ett val. Europafonder är mer börskänsliga. Det gäller bara våra pengar vi ska spara 5 år och längre.

Europafonder         Stabilare fonder

Hur sparar du nu?/claes hemberg

]]>
https://blogg.avanza.se/hemberg/2017/07/13/mattare-industri/feed/ 1
Cerberus Izave tog 500% i avgift https://blogg.avanza.se/hemberg/2017/07/12/ceberus-izave-tog-500-i-avgift/ https://blogg.avanza.se/hemberg/2017/07/12/ceberus-izave-tog-500-i-avgift/#respond Wed, 12 Jul 2017 18:29:22 +0000 https://blogg.avanza.se/hemberg/?p=38977 Cerberus Izave:s rådgivare tar ut 5 gånger mer i avgifter än spararen får i vinst, på de råd som spararen (en reporter på SVT). Är detta inte ocker och är det verkligt lagligt, måste vi fråga oss. Hoppas att politiker och myndigheter skakas om av uppgifterna. Det är dags nu.

Cerberus Izave:s rådgivare föreslår en Jan Nylander (reporter på SVT) ett sparande som kostar 3% per år. Samtidigt tar de 2,5% i startavgift. Detta kanske inte låter så farligt. Men en räknar på det blir åtminstone jag snabbt upprörd och närmast arg.

Först efter tre år går spararen plus första gången. Då har säljaren redan tagit ut 11 procent i avgift. Efter fem år så har rådgivaren tagit ut 7 gånger mer i avgift än spararen fått i handen. Fortfarande efter femton år så har rådgivaren tagit ut 5 gånger mer i avgift än vad rådgivaren får i avgift. Det visar SVTs granskning.

Det tar 41 år så har äntligen spararen tjänat lika mycket som rådgivaren…

Problemet är att konsumenterna inte frågar om avgifterna eller ser igenom fulsäljet. Deras okunskap gör att myndigheterna måste höja konsumentskyddet väsentligt och ställa krav på att alla säljare redovisar avgifternas konsekvenser på både många års sikt. Och effekten ska redovisas i kronor. Då först kommer konsumenten att förstå och ta hänsyn till alla hemska avgifter. Men varken konsumentverket eller finansinspektionen har den här frågan på sitt bord idag. Förhoppningsvis kan SVTs granskning nu väcka deras engagemang.

Här SVTs granskning Cerberus Izave        Mer om Ceberus metoder

Vilka erfarenheter har du av hårdsäljande rådgivare?/claes hemberg

]]>
https://blogg.avanza.se/hemberg/2017/07/12/ceberus-izave-tog-500-i-avgift/feed/ 0