Spara med Hemberg https://blogg.avanza.se/hemberg Claes Hemberg bevakar spararnas vardag. Det handlar om fonder, aktier, pensioner, räntor för alla åldrar. Thu, 23 Nov 2017 15:44:46 +0000 sv-SE hourly 1 https://wordpress.org/?v=4.8.3 Ulla: Solidar eller Pensionskraft? https://blogg.avanza.se/hemberg/2017/11/23/solidar-eller-pensionskraft/ https://blogg.avanza.se/hemberg/2017/11/23/solidar-eller-pensionskraft/#comments Thu, 23 Nov 2017 04:51:27 +0000 https://blogg.avanza.se/hemberg/?p=45792 (Henrik Senestad) Undvik alla PPM-rådgivare och säljare som ringer upp till dig. De vill inte hjälpa dig, de vill bara tjäna pengar. Det är ett enkelt PPM-råd. Senaste exemplet kommer från Ulla som ringer in och undrar om hon ska tro på Solidar eller Pensionskraft. Ingen av dem. De agerar båda i eget intresse säger jag.

Jag fick nyss ett samtal från Ulla som undrade vilka av Solidar eller Pensionskraft som hon skulle tro och lita på. Hon har tidigare haft Solidar och sedan fått en samtal från Pensionskraft som övertygade henne om att flytta PPM-pengarna till dem. Nu var Solidar på henne och sa att Pensionskraft var ena skojare och att hon borde byta tillbaka igen. Ulla kände sig rådvill och visste inte vad hon skulle göra.

Mitt råd: Byt till AP7 / Såfan. Om du är ointresserad av PPM, pension, fonder, aktier och börsen eller känner att det är svårt och krångligt. Byt till AP7. Det är statens alternativ som visat sig prestera bättre än många andra globalfonder. Fonden kostar dessutom minst bland alla fonder och växlar automatiskt ner andelen aktier när du närmar dig pension.

Valet mellan Pensionskraft och Solidar. Vi har skrivit om både aktörerna tidigare. Jag låter rubrikerna tala för sig själva:

Pensionskrafts nya fulsälj        Pensionskraft är grisen i säcken

Solidar 10 ggr dyrare      Blåst av Solidar?

Håll dig borta från ALLA PPM-säljare/rådgivare som ringer eller på annat sätt kontaktar dig. Välj fonder själv, direkt på pensionsmyndigheten.se. Det är faktiskt busenkelt och om du behöver hjälp ring 0771-776 776. AP7 är ett utmärkt fondval, men det finns många andra globalfonder från Länsförsäkringar, Alecta, AMF, DNB som är lika bra. Välj en med låga avgifter från ett känt namn.

Har du blivit uppringd av oseriösa rådgivare? / henrik senestad

]]>
https://blogg.avanza.se/hemberg/2017/11/23/solidar-eller-pensionskraft/feed/ 7
Unga ofta destruktiva i plånboken https://blogg.avanza.se/hemberg/2017/11/23/22-24-ofta-destruktiva-i-planboken/ https://blogg.avanza.se/hemberg/2017/11/23/22-24-ofta-destruktiva-i-planboken/#comments Thu, 23 Nov 2017 03:57:47 +0000 https://blogg.avanza.se/hemberg/?p=45729

(Sofia Hedberg) Unga har ofta ett destruktivt beteende när det gäller lån och kreditkort. Det syns i många länder. Även vuxna har otillräckliga kunskaper om sin privatekonomi. ”Det här behöver vi ändra på för att kunna leva ett lyckligare liv” säger erkänd ekonomiprofessor.

Unga använder gärna kortsiktiga lösningar som dyra låna och nyttjande av krediter. Inte för att de vill det, utan för att de ofta är mer överblickbara lösningar. De unga saknar också ofta erfarenhet eller kunskap för att agera mer uthålligt.

”Vi har krisläge, när det gäller våra kunskaper i privatekonomi”, säger den amerikanska professorn Annamaria Lusardi. Hennes studie visar att många saknar grundläggande kunskaper för att kunna fatta kloka beslut. Ungas kunskaper är bättre än äldres i tillväxtländer. Det omvända gäller för mer utvecklade länder.

I OECD länderna är 22% av studenterna okunniga i privatekonomi. Unga som har fått diskutera privatekonomi hemma är bättre rustade och de som kommer från hem med akademiska föräldrar har också försprång. Det ger också oss föräldrar en bild av vad vi själva kan bidra med; prata mer ekonomi hemma. Ska vi bygga ett starkt gemensamt samhälle så måste sannolikt skolan och staten också hjälpa till.

Sverige, Danmark, Tyskland och Nederländerna har bäst resultat i EU, här har mer än 65% tillräckliga finanskunskaper. Svenskar är starka, men i världssnittet har bara en av tre unga tillräckliga kunskaper. En låg siffra med tanke på att det är i de åldrarna vi fattar många viktiga beslut som formar vår framtid.

Sämst kunskaper har vi när det kommer till förståelse för begreppet riskspridning.

Lusardis åsikt är att finanskunskap borde ingå när vi mäter länders välstånd och hälsa.

Jag kan bara hålla med och förundras över att politikerna visar frågan så litet intresse. Dåliga beslut som fattas i ung ålder får konsekvenser under lång tid och ibland hela livet. Verkligheten är inte någon bra spelplan för att lära av stora dyra misstag. Vi behöver repetera och öva för att lära och inse för och nackdelar med de beslut vi fattar kring vår privatekonomi. In med privatekonomi på skolschemat. Sedan behöver vi ett välfungerande system som hjälper oss att undvika kaos och katastrof.

Behovet av kunskap om privatekonomi blir bara viktigare i och med att vi behöver fatta allt fler individuella beslut. Pensionssystemen förändras, vi lever längre, vi byter oftare jobb och dessutom blir marknaden för sparprodukter och tjänster hela tiden mer komplex. Många börjar sitt vuxna liv skuldsatta med studie, -och bostadslån. Rätt beslut här kan lägga grunden till ett lyckligare liv.

Lilla sparskolan steg 1-4             Balansen ger 20% extra

Har du gott finansellt självförtroende? /Sofia Hedberg

Annamaria Lusardi är proffessor vid George Washington University School of Business, the Global Financial Literacy Excellence Center (GFLEC). 

 

]]>
https://blogg.avanza.se/hemberg/2017/11/23/22-24-ofta-destruktiva-i-planboken/feed/ 2
Årets kursraketer och rysare https://blogg.avanza.se/hemberg/2017/11/23/arets-kursraketer-och-rysare/ https://blogg.avanza.se/hemberg/2017/11/23/arets-kursraketer-och-rysare/#comments Thu, 23 Nov 2017 02:39:41 +0000 https://blogg.avanza.se/hemberg/?p=44837 (Henrik Senestad) Vilka aktierna som rusat eller dykt i år säger något om året som varit. Och lite om oss som köper… Ännu är det en månader kvar till nyår, men vad kan vi skönja så här långt? Vilka är årets raketer och vilka är årets rysaraktier.

Ett gemensamt drag för både årets kursraketer och årets rysare är att antalet ägare har ökat i samtliga aktier. Det kan tyckas märkligt, men är enligt mig en effekt av kasinomentalitet som råder bland en del småsparare.

Många investerar inte i aktier, utan chansar och spekulerar, och då ska det gå fort. Antingen ska det gå upp kraftigt, redan första året eller så kan det va. ”Att det kan gå ner 100% gör inget”, utan det är suget efter att vinna stort som tar över. Det är inte en långsiktig bra strategi. Det är ett lotteri.

Raketerna: Ifall vi börjar med det som smäller högst, raketerna, så finner vi mobilspel och läkemedelsutvecklare i topp. Det är kanske inte så konstigt. Ifall du väl hittar ett läkemedel som fungerar ger det mycket klirr i kassan. För mobilspel gäller samma logik, om du väl lyckas kan du i bästa fall bli ett 10 miljarders företag som King, eller så misslyckas du och går i konkurs som amerikanska THQ.

Rysarna: Om vi vänder på kakan och tittar på årets rysare är kompotten mer blandad. Här finns både misslyckade lantbruksprojekt och isbrytare. Något väntat hittar vi även ett medicinföretag, Oasmia Pharmaceutical. Denna gång har bolaget tvingas göra en nyemission för att täcka löpande förluster. Men, nästa år kanske det blir årets vinnare? Vem vet? Någon bra första investering är det inte.

Vi hittar även teknikbolag som Seamless Distribution och Fingerprint. Allt som är tech glimmar inte som bekant. I Fingerprints fall gäller det att företaget lyckas bredda sin produktflora innan tekniken blir obsolet. Det är ett kostsamt spel och de flesta kanske minns hur Nokia, trots sin storlek, inte hann med i svängarna.

Mitt råd: Det kan vara roligt att spela på lotto och det är inget fel med det. Men, låt de pengar du satsar förbli småsummor i jämfört med vad du sparar och investerar på börsen.

Bästa aktierna för nybörjare                Enbent i aktier faller lätt

Hur väljer du aktier?/ henrik senestad

]]>
https://blogg.avanza.se/hemberg/2017/11/23/arets-kursraketer-och-rysare/feed/ 2
Tvångsförsäljningar i Fingerprint https://blogg.avanza.se/hemberg/2017/11/23/tvangsforsaljningar-i-fingerprint/ https://blogg.avanza.se/hemberg/2017/11/23/tvangsforsaljningar-i-fingerprint/#comments Thu, 23 Nov 2017 01:24:30 +0000 https://blogg.avanza.se/hemberg/?p=45875 Fingerprints småägare lär tvingas lämna ifrån sig sina aktier, trots förluster -79%. För huvudägarna vill uppenbarligen lämna bolaget. Ta chansen att komma ur aktien idag, tänker jag. För Fingerprint är inte längre den gnistrande aktie som 2015, utan en aktie med fyra iskalla vinstvarningar i ryggen. Här frågor och svar:

Uppgifter till Dagens industri säger att kinesiska BWIT (Beijing Watertek Information Technology) kan lägga ett bud på Fingerprint. Det fick kursen att stiga till 21 kronor nu på onsdagsmorgonen. Men om affären blir av är högst osäkert. Däremot ger ryktet en bister bild av bolagets framtid.

Problemet är att snittspararen har betalat 80-90 kronor för aktien. Dessa vill knappast sälja, men kan tvingas till det närmaste månaderna.

Är budrykten sanna?
Få bolag har omgärdats av så många rykten som Fingerprint. Därför tar jag inte just detta rykte på något större allvar. Men att bolaget ska säljas är tämligen uppenbart.
Varför ska bolaget säljas?
Huvudägaren har senaste året talat om behovet av en strukturaffär. Det är en omskrivning för att de vill sälja bolaget. Med andra ord bedömer de att bolaget inte klara sig på egna ben. Det har spätt på kursfallet.
Tvingas alla småägare att sälja vid en försäljning?
Ja, även om du är snittägaren och köpt för 90 kr, så tvingas du sälja om huvudägarna vill göra en affär. Huvudägarna är de som bestämmer. Att samma personer lockat in småsparare för priser över 100 kr och nu kan tvinga samma personer att sälja för 20 kr, är djupt problematiskt.
Borde inte priset vara högre?
Ett bolag på frammarsch får ofta ett högt pris. Men Fingerprint har senaste året visat allt annat än framgångar. Efter fyra vinstvarningar är förtroendet rekordlågt. Därför behöver inte prislappen vid en försäljning bli mer än så här.
Ska jag sälja aktier nu?
Ja, bolaget är i utförsbacke och har totalt misslyckats senaste året. Jag skulle sälja åtminstone hälften redan idag. För jag vet inte om det kommer ett bud. Jag vet absolut inte priset. Jag vet bara att bolaget har stora problem, som inte ser ut att lösas närmaste kvartalen.
Ska jag köpa aktier nu?
Nej, bolaget har svårt att på egna meriter motivera en höger prislapp. Tvärt om talar en rad analytiker om att kursen ska ned till 5-10 kr. Ett bud behöver inte heller ge en krona mer än 20 kr. Eftersom bolaget är just i utförsbacke.

Vilka frågor och svar vill du se?/claes hemberg

Småägare har sålt Fingerprint i 7 månader. 15% av ägarna har helt övergivit aktien sedan april. Försäljningarna har tilltagit sedan senaste vinstvarningen, 18 september. Bara senaste två måanderna har var tionde ägare sålt alla sina aktier i bolaget.
Förutom att antalet småägarna minskat med 10% senaste två månaderna så har även de kvarvarande ägarna sålt lite av sina innehav, men endast 2%.
Snittinnehavet i Fingerprint är idag på 33 000 kr per ägare. De är i snitt ned -79%. Samma snittägare var på över 160 000 kronor vid höjdpunkten för aktien i december 2015.
Under senaste veckan har småägarna köpt lite mer aktier. Men bara 3 promille mer än de hade tidigare. Antalet ägare har samtidigt fortsatt att falla något.

//

]]>
https://blogg.avanza.se/hemberg/2017/11/23/tvangsforsaljningar-i-fingerprint/feed/ 7
Nya H&M ingen butikschock https://blogg.avanza.se/hemberg/2017/11/22/nya-hm-chockar-inte/ https://blogg.avanza.se/hemberg/2017/11/22/nya-hm-chockar-inte/#comments Wed, 22 Nov 2017 09:04:02 +0000 https://blogg.avanza.se/hemberg/?p=45735 H&M har öppnat en ny slags H&M-butik vid Karlaplan i Stockholm. Jag gör platsbesök, men får ingen köpsignal. Butiken är snyggare, luftigare och modernare än gamla butiker. Men jag hade hoppas på en chock. För visst är det just en butikschock H&M behöver. Förutom en megasatsning på näthandel.

H&M är den aktie som fått flest nya aktieägare senaste åren. Detta trots att kursen fallit mer än 45% senaste åren och når idag femårslägsta 189,50 kr.

Modejätten kämpar på fler sätt. Lönsamheten i fysiska butiker har en enorm motvind. Det är den pestliknande butiksdöden som tömmer gallerior världen över. Här måste morgondagens butiker nu verkligen skaka om, väcka och bli en sociala medier-snackis. Om de ska ha något berättigande.

Därför väntar mig på nya H&M att få gå ”röda mattan”, ett häftigt mottagande, extra servicetränad personal, digitala speglar som klär mig i hela kollektionen 20 plagg på en halv minut… Allt för att kunder ska ta sig hemifrån och verkligen ta en titt…

Visst är Karlaplans nya H&M-butik ljusare och mer öppen än det vi sett tidigare. Gröna växter som fiolfikus pryder butikslandskapet. Påtagligt få plagg hänger och ligger på hyllorna. Butiken känns onekligen som mer modern och inte alls så trång och packad. Butiken har till och med egna galgar.

Taket, hyllor, bord och ställ är av det ljusa träslaget ask. In till vänster har butiken en ”lobby”. Där finns kaffe och lite barstolar för att sitta ned och vila. Här är också männens lilla egna sortiment. Lite som att H&M tänkt att kvinnorna på butiksbesök ska dumpa sina män vid en kopp kaffe, vid kassorna. Det fungerar säkert bra.

Plaggen i butiken har ett särskilt urval av plagg som ska passa grannskapet. Lägg till ett urval ifrån nätklädbutiken, som i vanliga fall inte finns i några fysiska butiker. Dessutom har de fler ”premium plagg” vid entrén, av typen guldfärgade dunjackor. På plats finns även ett urval av H&M Homes varor med ljus och kuddar blandade med skor och kläder. Smakfullt, men inte överraskande.

H&M har också valt att ta det för H&M vågade steget att ta in några icke egenproducerade varor. Här finns silversmycken och några tvättmedel. I kassan säljer de dessutom planscher från Fotografiska. Ett silversmycke från 3 700 kr i en H&M butik sticker ut.

Allt detta må vara revolution för H&M. Men flera av personalen kan inte ens butikens utbud, utan är bara inlånade…

Summa summarum har H&Ms nya butik inte skakat om mig som jag hoppats. Butiken ger mig ingen köpsignal i butik eller på börsen. Jag kastar heller mig inte på twitter, facebook och insta för att berätta för mina kompisar. Nej, jag är inte tillräckligt överraskad eller övertygad. H&M Karlaplan är en av många lite snyggare klädbutiker. Men inget är modigt, udda, chockande eller iögonfallande, vilket jag hade önskat.

Kanske är jag inte typkunden, kan jag medge. Tidningen Damernas värld kallar butiken för ”En dröm”. Även nätshopparna kan bli inspirerade här. Men frågan är om den globala H&M-familjen deltar i denna H&M-skräddade revolution. Eller om kunderna hellre stannar hemma och handlar på mobilen i någon helt annan butikskedja?

Min huvudfrågor blir istället; 1) hur snabbt kan nya H&M-butikerna rullas ut och visa på ökad lönsamhet. 2) När får vi se full fart på näthandeln och 3) när kommer H&M med en riktig upplevelsebutik: Ett fränt, kittlande och vasst H&M? Det är ju först då aktieägarna kan vänta sig ett rejält trendbrott i börsgrafen.

En sak står däremot tydlig. Ökade H&M-vinster är ingen promenadseger.

H&M-sparare tvekar            Köpa H&M?

Vad säger du om H&M/claes hemberg

 

]]>
https://blogg.avanza.se/hemberg/2017/11/22/nya-hm-chockar-inte/feed/ 5
Börsjätte nr 1 föds nästa år – Aramco https://blogg.avanza.se/hemberg/2017/11/22/borsjatte-nr-1-fods-nasta-ar-aramco/ https://blogg.avanza.se/hemberg/2017/11/22/borsjatte-nr-1-fods-nasta-ar-aramco/#comments Wed, 22 Nov 2017 02:57:06 +0000 https://blogg.avanza.se/hemberg/?p=45611 Nästa år föds en ny jätte till världen. Till vår allas börsvärld. Saudiarabien planerar att notera vad som kommer bli värdens största bolag – Aramco. Ett land i kris försöker bredda sin ekonomi och reformera samhället.

Oljegiganten Saudiarabien ska närmaste året genomgå grundskolan i ekonomi; lägg inte alla pengar i samma korg eller källa. De ska sälja av delar av familjeföretaget för att bredda ekonomin. Det blir 90 år efter att den första oljan hittades i regionen. Det borde stabilisera oljepriset.

Oljan som världens än så länge viktigaste råvara, styrs mest av en saudisk familj uppbackad av 32 miljoner invånare där majoriteten av befolkningen är under 26 år.

Just nu är det dessutom politisk kris i landet med rader av fängslade och även dödade i kungafamiljen. Antagligen är det ett maktspel kring oljan och börsnoteringen. Kronprinsen Mohammed bin Salman, har plötsligt valt att städa bort konkurrenter.

Försäljningen av kungafamiljens egendomar sägs syftar nämligen till att reformera det saudiska samhället. Idag är 90% av landets ekonomi olja. Pengarna från utförsäljningen sa satsas på att bredda ekonomin. Som vi har sett i länder som Dubai och Quatar.

Det är prisfallet på oljan senaste åren från 145 till 25 dollar har varit en kalldusch för landets ekonomi. IMF har räknat ut att de behöver ett oljepris på 77 dollar för att balanserad den nuvarande budgeten.

Det var först på 1930-talet som oljan hittades i Saudiarabien. Det var inbjudna amerikanska oljeletare från Standard Oil som började sökandet 1933 men fann första dropparna i området Dhaharan först 1938.

Det var amerikaner som startade Aramco – Arab American Oil Company. Successivt förstatligade det saudiska kungahuset de nationella fyndigheterna och hade full kontroll först efter oljekrisen 1980. Än idag pumpar de ur Ghawar, från 1957, världens största oljekälla, obegripligt 5 miljoner fat varje dag. Men många siffror saknas från det statliga bolaget.

Nu är varken oljan på väg att ta slut eller efterfrågan på upphällningen de närmast årtiondena. Men det är hög tid att de saudierna söker bredda sina inkomstkälla.

Börsnoteringen är planerad till 2018. Vem som ska få köpa aktierna är höljt i dunkel. Här under hösten kom plötsligt rykten att den saudiska kungafamiljen kunde tänka sig en partner med 5% ägande. Några fakta har däremot inte kommit ut. Inte långt senare uppgav kinesiska Petro China och Shinopec var intresserade av de 5%. Något mer av inte hört.

Världens största börsnotering. 62-100 miljarder dollar. Det kan vi jämföra med jätten Facebook som bara fem år sedan gick till börsen med det dåtida rekordet 16 mdr. Snart efteråt kom Alibaba in på 22 mdr. Den kinesiska näthandelsjätten är ännu idag världens största börsnotering någonsin.

Mitt råd: Vi kommer alla bli ägare av Aramco, genom de 1000-miljarder vi har placerade i globalfonder. Det tycker jag räcker. Men, det ska bli intressant att följa Saudiarabiens utveckling, om fler icke-oljebaserade företag följer efter.

Oljepriset kan stiga igen               Oljan aldrig dyr mer            Alibaba topplistans nr 7

Kommer du köpa aktier? / claes hemberg

]]>
https://blogg.avanza.se/hemberg/2017/11/22/borsjatte-nr-1-fods-nasta-ar-aramco/feed/ 1
USA-bolag breddar blicken https://blogg.avanza.se/hemberg/2017/11/22/usa-bolag-ags-sallan-ensam/ https://blogg.avanza.se/hemberg/2017/11/22/usa-bolag-ags-sallan-ensam/#respond Wed, 22 Nov 2017 02:04:02 +0000 https://blogg.avanza.se/hemberg/?p=45409

(USA/TECH) Sparare i USA-aktier har oftare en riktiga aktieportfölj. När du väl fått smaken för utländska aktier är det mer sannolikt att du köper fler, visar vår genomgång av USA-bolagen. 80-talister köper dessutom mer USA-aktier än andra. Men sparar nu inte i bara tech, tänker jag.

De som är födda på 80-talet äger lite mer USA-aktier än alla andra grupper. Nu är det ingen jättelik skillnad. Kanske handlar 80-talisternas extra intresse mer om än större tilltro till exempelvis Apple och Amazon än om de botaniserar bland svenska bolag som Alfa Laval och ABB…

Det som är mer slående är att om du väl handlat en USA-aktie är det mycket mer sannolikt att du köper en till, visar vår kartläggning här till höger. Exempelvis äger nästan var tionde Apple-ägare även aktier i Tesla, Alphabet (Google), Facebook och Amazon.

Vad det beror på är sannolikt intresse för aktier generellt. Särskilt gillar vi tech-aktier och då blir utländska papper ofta svaret. Vi ser exempelvis inte samma skillnader i USA-fondägare som för aktier. Eftersom listan även innehåller icke-teknik bolag skulle jag även vilja dra slutsatsen att ägandet handlar om utländska aktier, snarare än teknikaktier.

Andra bolag utanför USA-toppen finner vi Novo Nordisk som ägs fem gånger mer frekvent av Apple-ägaren än genomsnittet. Vi hittar även fler amerikanska bolag som Nvidia, Visa, Starbucks samt finska, Fortum och Sampo. Även franska LVHM Möet finns med i listan.

Mitt råd: Att handla med aktier ska vara roligt och låt gärna intresset styra var du lägger dina pengar. Kom dock ihåg att det alltid finns en risk att snöa in på vissa aktier och regioner. Erfarenhet visar att det alltid är värt att sprida riskerna över många industrier och regioner.

Enbent i aktier faller lätt           Fler aktier ger mer

Investerar du i utländska aktier? / henrik senestad

]]>
https://blogg.avanza.se/hemberg/2017/11/22/usa-bolag-ags-sallan-ensam/feed/ 0
Börsoron kan starta 2018 https://blogg.avanza.se/hemberg/2017/11/21/borsoro-kan-starta-2018/ https://blogg.avanza.se/hemberg/2017/11/21/borsoro-kan-starta-2018/#comments Tue, 21 Nov 2017 05:06:49 +0000 https://blogg.avanza.se/hemberg/?p=45543 Senaste årens sedelpress från centralbanker upphör närmaste åren. Istället börjar nu centralbanker makulera sedlar. Det har aldrig tidigare hänt i så här stor skala. Det är experiment som får många här i New York att ana oråd inför 2018.

Närmaste åren kan vi vänta oss ett besvärligt och ovant uppvaknande i den ekonomiska världen. Räntan ska upp från noll och värden motsvarande 1 000-tals miljarder ska makuleras. Bägge åtgärderna har vi aldrig sett tidigare. Inte var för sig och absolut inte tillsammans.

Lägg till att vi är hemmablinda. Under årtionden har våra räntor varit på nedgång. Pengar har bara billigare och billigare. Senaste tre åren har vi till och med sett minusräntor i flera länder. Vi är med andra ord allvarligt räntedopade och ska närmaste åren tillbaka till en mer räntenykter tillvaro. Frågan är vi redo för tuffa år med avgiftning. En väg som vi måste gå.

Att vägen tillbaka mot normala räntor kommer bli besvärlig, inser inte minst centralbankerna. Det är därför de så gärna talar om behovet av högre räntor. Det är också därför de väntat väldigt länge med de första höjningarna av räntan.

Men nu ska centralbankerna på allvar börjar strama åt. Det börjar med att makulera pengar. USA har börjat, ECB står på tur. Nästa år talar vi om stora volymer. Istället för det sedeltryckeri som rullat senaste åren med 1 000-tals miljarder i nytryckta värden i euro och dollar ska det nu makuleras pengar. Detta är en ny religion i den ekonomiska världen och vi vet ännu inte var vi hamnar.

”Närmaste åren ska vi på allvar börja makulera pengar. Lägg till att vi samtidigt är oroliga för att inflationen inte kommer. Vi kan få ett Japanscenario, med svag utveckling”, säger Bricklin Dwyer, BNP Parisbas.

 

Torsten Solke, Deutsche bank beskriver hur stora investerare kan överge amerikanska obligationer och räntor. Allt för att Europa lockar mer. Att detta skulle utlösa en börsoro av det större slaget kan vi tycka är konstigt. Men Solke är tydlig:
”ECB is a 800 pound gorilla. Its a bulldozer in the economy.”

Oavsett om detta resulterar i en börsoro eller om nästa kris kommer från bopriser, skräpobligationer, blancolån, snäv ETF-handel, bilån eller höga värderingar, gäller det att ha ordning på torpet. Därför kan det vara dags att agera redan nu.

Mitt råd: Agera inför börsoro:
1) Första steget är att
säkra närmaste årets utgifter. Så du oavsett börsen kan ta semester eller renovera badrummet…
2) I det längre sparande borde vi också börja städa. Efter många år med stark börs så kan det finnas dyra obalanser. De fonder och aktier som brukar få mest stryk i börsoro är senaste året aktieraketer; småbolag, nynoterade bolag, techbolag och även bioteknikbolag. Allt som stigit kraftigt senaste åren i skuggan av låga räntor kan nu få en hård släng tillbaka. Det är ingen missförtroendeförklaring mot techaktier eller småbolag på längre sikt. Men frågan är hur aktiekurserna tål att svagare intresse och kanske till och med ett säljtryck.
3) Mitt resonemang talar inte för att överge börsen, fonder eller aktier. Det är en viktig skillnad. Flytta max 5% i taget. Eftersom vi ska spara i många år är det fel väg att försöka hoppa rätt mellan börskurvor. Nej, vikta om och städa är metoden: så tål du närmaste åren oavsett börsen.

Hur ser du till att tåla mer ojämn börs?/claes hemberg

]]>
https://blogg.avanza.se/hemberg/2017/11/21/borsoro-kan-starta-2018/feed/ 5
Robotar gillar hållbarhet https://blogg.avanza.se/hemberg/2017/11/21/usa-tvekar-kring-hallbarhet/ https://blogg.avanza.se/hemberg/2017/11/21/usa-tvekar-kring-hallbarhet/#respond Tue, 21 Nov 2017 03:52:49 +0000 https://blogg.avanza.se/hemberg/?p=45606 (TECH/USA) Firmor med sparrobotar har visat mest intresse för hållbarhetsfrågan. Robotarna letar ju ofta efter nya grupper sparare: unga och även kvinnor, vilka i sin tur visat sig extra intresserade av både hållbarhet, fonder och robotar. En elbilspionjär får samtidigt sämre hållbarhetsbetyg än snittet.

Världens största investerare, amerikanska pensionsfonder, har fram till dag visat ett väldigt begränsat intresse för hållbarhetsfrågor. Det berättar hållbarhetsanalytikerna på Sustainalytics, när vi träffar deras marknadschef Diederik Timmer i New York.

När Sustainalytics startade i USA för 5 år sedan hade inte en enda statlig pensionsfond ens börjat att diskutera hållbarhet. Timmer fick en chock när han första gången reste runt i USA för att träffa stora investerare.

”Jag var runt och träffade 45 delstaters pensionsfonder. De var ALLA väldigt förvånade över frågan om hållbarhet. De var alla väldigt upptagna med att över huvudtaget kunna dela ut pensioner. Amerikanska fonder är också uppenbart oroliga för att bli stämda, vilket upptar mycket av deras tid”, säger Timmer.

Idag har däremot frågan om hållbarhet börjat synas i debatten. I Sverige var det pensionsfonder som ställde krav. I USA är däremot inte investerarna, utan deras rådgivare, som har väckt intresset.

”Idag har 8 delstater till slut visat intresse. Det första bolaget att verkligen ställt krav på sina pensionspengar är mediebolaget Bloomberg”, säger Timmer.

Morgan Stanley har lyft in hållbarhetsfrågan i deras satsning att nå unga och kvinnor. Det är helt naturligt eftersom dessa grupper vet vi är mer intresserade av just hållbarhets-frågor.

2/3 av allt kapital investerat i hållbara fonder kommer kontrolleras av kvinnor, säger fakta från sparjätten Pimco. De vill ha avkastning och dessutom förväntar de sig ett hållbart val. Här är det inget extraval, utan mer ett självklart val.

Goldman Sachs har börjat arbeta med hållbarhetsfrågor. Även deras robot tar hänsyn till hållbarhet.

Timmer ser att just robotarna har snabbast hängt på trenden. De är ju bägge två unga frågor. Återigen kan det bero på att unga väntas använda robotarna i större utsträckning. Det kan också vara en enklare väg att nå ut med det ”nya ämnet” hållbarhet, för då behöver inte bankerna på samma sätt utveckla och undervisa organisationen.

”Amerikanarna är uppenbart sena i hållbarhetsfrågan. Men bestämmer de sig så kan det gå mycket snabbt”, hoppas Timmer.

Nu växer frågan internationellt. Det finns en nära koppling till miljöfrågan där exempelvis Kina visat störst förmåga att exempelvis bygga ut grön energi.

”Kina är störst på hållbara fonder. När det gäller social aspekter kanske de inte är lika starka. Andra investeringscentrum som nu börjar diskuterar frågan allt mer är Hongkong och Singapore”, säger Diederik Timmer.

Men även uppenbart gröna bolag kan vara dåliga på hållbarhet. När Sustainalytics granskat bolaget blev de inte imponerade:

”Tesla får ett betyg strax under snittbetyget.”

Hållbara fondbetyg i Sverige        Hållbart i Kina          Hela USA-resan

Väljer du hållbara fonder?/claes hemberg

]]>
https://blogg.avanza.se/hemberg/2017/11/21/usa-tvekar-kring-hallbarhet/feed/ 0
Skaffa egen silversked https://blogg.avanza.se/hemberg/2017/11/21/skaffa-egen-silversked/ https://blogg.avanza.se/hemberg/2017/11/21/skaffa-egen-silversked/#comments Tue, 21 Nov 2017 02:49:02 +0000 https://blogg.avanza.se/hemberg/?p=45579 (Henrik Senestad) För alla som inte ärvt en förmögenhet finns en genväg. Mata på med en egen silversked. Ja, lägg undan en slant av lönen varje månad borde vara den första helt gratis silverkantade sparroboten, som alla människor borde pröva. Att sedan försöka hoppa mellan köp och sälj låter häftigt men är dessvärre dömt att misslyckas av samma anledning som gör den jämnt matande silverskeden till en given succè.Läsaren Stefan PN frågar om inte börsen är väldigt dyr och därför borde vi kanske sälja istället. Och månadssälja snarare än månadsköpa i dagsläget. Nja, tänker jag.

Frågan är egentligen lätt att svara på. Vi månadssparar ju för att världsekonomin och börsen är omöjlig att förutspå. Det är lätt att i efterhand säga ”det var ju väldigt dyrt”, men mycket svårare att stå exempelvis i februari 2000 och vräka ut aktiefonder och aktier. För det var dyrt även i februari 1999, men därefter gick börsen upp 73%.

Det finns även en rad studier som pekar på att vi inte ska sälja när det känns dyrt. Studierna visar nämligen att huvuddelen av de historiska 8% som aktier gett per år kommer i ”dyra perioder”.

Psykologiskt är det även nervpressande att hela tiden fatta beslut om börsen är dyr eller billig. För det finns en massa inbyggda system som jobbar mot oss. Exempelvis uppfattar du saker som billigt eller dyrt beroende på vad de kostade nyss.

Minnet gör kullerbyttor med oss. Ta exemplet att vi minns att ABB en gång hade kilopriset (PE) 10 och kostade 100 kr per aktie, men att nu står i 20 och 200 kr. Många ekonomi-hjärnor skriker då att det är dyrt. Men i själva verket kanske priset är rätt nu och var tokbilligt förut.

Mitt råd: Enklaste silverskeden är ett månadssparande på X00 kr i en billig SPP globalfond eller Länsförsäkringars globalfond på ett ISK-konto.

Med det sagt är att alltid vettigt att fundera på när du ska använda sparpengarna och att du inte ligger för belånad. Själv brukar jag försöka testa min ekonomi med olika scenarios – ett sorts stresstest för familjeekonomin. Klarar jag av att bli av med jobbet? Kan räntan gå upp till 3% utan vi tvingas ändra vardagen rejält?

Att placera 5 miljoner på börsen              Lilla sparskolan

Vad säger du? Tajmar du månadssparande eller bara att köra på? / henrik senestad

 

]]>
https://blogg.avanza.se/hemberg/2017/11/21/skaffa-egen-silversked/feed/ 5