Spara med Hemberg https://blogg.avanza.se/hemberg Claes Hemberg bevakar spararnas vardag. Det handlar om fonder, aktier, pensioner, räntor för alla åldrar. Fri, 22 Sep 2017 19:09:20 +0000 sv-SE hourly 1 https://wordpress.org/?v=4.8.2 Pengakoll: 200-lappen guld värd https://blogg.avanza.se/hemberg/2017/09/22/pengakoll-snedtankt/ https://blogg.avanza.se/hemberg/2017/09/22/pengakoll-snedtankt/#comments Fri, 22 Sep 2017 10:00:00 +0000 https://blogg.avanza.se/hemberg/?p=42333

En 200-lapp mer till alla barn kan vara en trampolin till deras första lägenhet. Att politiker vill höja sparskatten väcker fortsatt nya namn till ISK-uppropet. Debatten om bitcoin hettade till. Fingerprints senaste vinstvarning förskräckte. Glada igen blev vi när vi läst Marcus Hernhags nya bok Världens bästa aktier, som vi lottar ut.

Lilla sparskolan har nått steg 4, och för er som har missat den finns här de enkla stegen. Allting för att komma igång med ditt sparande och enkla tips och tricks.

Kampen mot nya ISK-skatten har fortsatt och vi är nu uppe i över 28 000 underskrifter, vilket är fler människor än som bor i Alingsås. Här har politikerna tänkt helt fel. Att ha låg låneskatt, men straffa sparande borde vara fel väg framåt. Trots motståndet var förslaget med i budgeten som presenterades i veckan. Men vi ger oss inte.

Glädjande för alla småbarnsföräldrar är att barnbidragets höjs med 200 kr i månaden. Vi berättar om hur de pengarna blir en insats till en lägenhet ifall du bara låter tiden jobba åt dig. Vi pratar även om vikten om veckopeng och eget ansva under rubriken Fågelmata inte barnen när det kommer till att introducera barn till ekonomi.

När ett bolag kommer med tredje vinstvarningen på kort tid, borde vi däremot reagera. Det gäller Finerprint rasat närmare 30% under veckan. Företaget utsätts för konkurrens från alla håll och det kan vara hög tid att överge aktien. För att komma igåg sälj 1/10 är mitt tips!

E-valutor som sparande var även ett tema under veckan. Alexander Bottema pläderar för bitcoins som investering, vi pläderar emot. Riksbanken släppte även en rapport för e-krona i veckan.

En roligare och mer inspirerande nyhet är Marcus Hernhags nya bok Världens bästa aktier. Kommentera ditt bästa aktiemotto och varför just du ska få boken. Kanske är det du som vinner?

Vad vill du läsa om nästa vecka? /claes hemberg

]]>
https://blogg.avanza.se/hemberg/2017/09/22/pengakoll-snedtankt/feed/ 1
54 pensionshjältar kan stoppa Bodström https://blogg.avanza.se/hemberg/2017/09/22/50-pensionshjaltar-kan-stoppa-bodstrom/ https://blogg.avanza.se/hemberg/2017/09/22/50-pensionshjaltar-kan-stoppa-bodstrom/#comments Fri, 22 Sep 2017 09:44:43 +0000 https://blogg.avanza.se/hemberg/?p=42398 Ett protestbrev från 54 anställda på pensionsmyndigheten kan stoppa nästa landshövding i Stockholm. Densamme Thomas Bodström är nämligen en av huvudpersonerna i Allra-härvan. Att de med bäst insyn öppet protesterar är ett hårt slag mot regeringen som nu rimligen måste skjuta på utnämningen. Samtidigt förtjänar de 50 pensionshjältarna allt beröm för sitt unika kurage.

Häromdagen framgick att regeringen vill utse den tidigare justitieministern Thomas Bodström till landhövding i Stockholm. Vi var några med insyn i Allra-härvan som reagerade. Men jag har trots allt svårt att bedöma Bodströms eget ansvar i härvan.

När de 54 personer med bäst insyn i landet däremot höjer sin röst i protest, så finns det ingen anledning att tveka. Det är idag orimligt att utse en av huvudpersonerna i Allra-härvan till ett statligt förtroendeuppdrag. Först måste hela härvan utredas och brottsmisstankar klaras ut.

Ett protestbrev från 54 personer på en statlig myndighet är fullständigt unikt. Att statsanställda ser till samhällets bästa och är beredda att höja sin röst mot regeringen och en tidigare minister, förtjänar allt beröm. Det är tack vare personer med sådan stålsatt integritet som samhället fungerar och kan hålla tillbaka olika former av korruption och missbruk. De är mina pensionshjältar.

Brevet till regeringen är tuff i sin kritik. De uppmanar direkt regeringen att inte utse Bodström till förtroendeuppdraget. I protestbrevet betonar de statsanställda att ”Allra har berikat sig med metoder som myndigheten anser är olagliga”. I brevet beskrivs också hur Allra bedragit stora grupper av pensionssparare.

De anställda på pensionsmyndigheten dömer inte ut Bodström som person, men anser att det är uppseendeväckande att regeringen inte tar hänsyn till att det pågår en brottsutredning.

Lägg till att vi talar om en stor brottsutredning, i ett av årets stora publika frågor – våra pensioner, och att över 100 000 personer är drabbade. Här kämpar hela samhället för att bygga en hållbar framtid för miljontals människor. Att det då dyker upp tjuvar och bedragare, kan inte förvåna någon. Men inte ska någon av huvudpersonerna i härvan utses till förtroendeuppdrag i samhällets tjänst, om han inte först frias från alla misstankar.

Och vill de boende i huvudstaden att den högst uppsatta tjänstemannen inte är på jobbet närmaste månaderna, För att han är upptagen i domstolsförhandlingar. Nej, av också ren praktisk hänsyn till uppdraget, borde Bodström tacka nej eller få vänta ut brottsutredningen.

Det är ju samtidigt konstigt att regeringen tycks ha missat hela Allra-härvan? Oavsett förtjänar de 54 proteströsterna på pensionsmyndigheten allt beröm. De har stått upp för miljontals svenska sparare, inte bara i vardagen, utan också när vårt högst beslutande organ; regeringen, inte tycks inse det uppenbara övertrampet.

Kan Bodström ta förtroendeuppdraget innan utredningen är klar?/claes hemberg

]]>
https://blogg.avanza.se/hemberg/2017/09/22/50-pensionshjaltar-kan-stoppa-bodstrom/feed/ 1
Tänkbara barn sänkte bolån https://blogg.avanza.se/hemberg/2017/09/22/tankbara-barn-sankte-bolan/ https://blogg.avanza.se/hemberg/2017/09/22/tankbara-barn-sankte-bolan/#comments Fri, 22 Sep 2017 03:59:16 +0000 https://blogg.avanza.se/hemberg/?p=40899 ”Ni får låna en miljon mindre bolån för varje barn”. Det var Nordeas besked till Britt. Hon blir upprörd, kränkt och arg. Gå till en annan bank, är mitt enkla råd. Ingen människa ska behöva tala om privata livsdrömmar med sin bank. Nordeas tilltag har jag aldrig hört maken till. Tittar vi bara på räntor så är nära alla banker dessutom bättre. 

Britt och hennes man har en välstädad ekonomi, fasta stabila jobb, sålt varsin lägenhet och vill flytta ihop. De har bra bostadsvinster i ryggen och ser i mina ögon ut som riktiga drömbolånare som ska ha en boränta kring 1,3%. Men då säger Nordea nej. De får inte låna upp till 80% utan bara 60…

”Eftersom ni snart kan tänkas få barn så erbjuder vi lån på bara 3 av 5 miljoner kronor”, svarar Nordea.

Britt blir förvånad. ”Banken ska väl inte ha åsikter om jag ska ha barn över huvudtaget.” Britt väntade sig istället att banken skulle uppskatta att de bägge två är händiga och ska köpa ett billigt hus för att sedan renovera det. ”Vi ska bo där hela livet.” Det sänker ju risken för banken.

Jag håller med Britt till 100%. Banken ska se till din betalningsförmåga idag. De ska inte ägna sig åt prognoser för vare sig graviditeter, skilsmässor eller löneökningar. Allt annat är kränkande, anser jag.

Dessvärre har flera av hennes unga väninnor fått samma förödmjukande bemötande från exakt samma bank. Och det visar om något hur föraktfullt banker kan agera. De har jättevinster på bolån just nu. 52 miljarder varje år. Några av dem tycks ha tappat grundläggande hyfs. Britt citerar banken:

”Varje barn ska kosta 1,5 miljoner i utgifter räknar banken och ger 1 miljon mindre i bolån.”

Banken agerar enögt och har i mina ögon missförstått fakta. Barn är inte en kostnad, utan en investering. Barn gör att bolånarna blir än mer stabila lånekunder. De kommer att spara för att köpa barnvagn, större bil och kommer att spara till sina barn. Småbarnsföräldrar är drömkunder. Finare tillväxt finns inte.

Mitt råd till Britt är att inte acceptera ett så illa bemötande. Istället ska hon titta på listan över snitträntor i augusti här till höger. Vi ser att Nordea har sämst ränta i Sverige. Med andra ord finns ingen som helst anledning att ringa dem. Ring de som ligger tre i topp istället. Där är chanserna störst.

Mer: Om bospar     Erik prutade till 1,05%     Prutskola      Galna bankvinster

Hur har du blivit bemött på bolånebanken?/claes hemberg

]]>
https://blogg.avanza.se/hemberg/2017/09/22/tankbara-barn-sankte-bolan/feed/ 4
Lilla sparskolan steg 1-4 https://blogg.avanza.se/hemberg/2017/09/22/lilla-sparskolan-steg-1-4/ https://blogg.avanza.se/hemberg/2017/09/22/lilla-sparskolan-steg-1-4/#comments Fri, 22 Sep 2017 03:55:40 +0000 https://blogg.avanza.se/hemberg/?p=42253 Ge spargrisen turbo… Det handlar om att; hitta sina sparpengar, hitta rätt sparformer och sedan välj låga avgifter och rätt skatt. Det ger snabbt oss mycket mer för samma sparpengar. Därför har jag senaste veckorna skrivit om steg 1-4 i Lilla sparskolan. Nu är det dags för era frågor. Vilken fördjupning vill du se? Här steg för steg.Steg1) Att börja spara
Här finns enkla knep och snart är du igång med en ny vana, som kan ge mycket årtionden framöver.

Steg 2) Spara efter din smak
Dina pengar behöver växa på ett sätt som passar dig. Här en enkel modell.

Steg 3) Välja sparform
Rätt sparform och rätt pris ger dina sparpengar den turbo de så väl behöver.

Steg 4) Välj skatt på ditt sparande
Beroende på kontot du väljer får du olika skatt. Här finns en enkel lathund.

Steg x – ja vad vill du läsa mer om?

/claes hemberg

]]>
https://blogg.avanza.se/hemberg/2017/09/22/lilla-sparskolan-steg-1-4/feed/ 1
”Världens bästa aktier” https://blogg.avanza.se/hemberg/2017/09/22/varldens-basta-aktier/ https://blogg.avanza.se/hemberg/2017/09/22/varldens-basta-aktier/#comments Fri, 22 Sep 2017 01:35:08 +0000 https://blogg.avanza.se/hemberg/?p=42276 (Henrik Senestad) Fler sparare borde hitta fram till värdeaktier för att få högre avkastning på lång sikt. Det säger Marcus Hernhag i en liten grön bok som heter ”Den enkla vägen, Hitta världens bästa aktier”. Skriv en motivering i kommentarfältet och kanske vinn boken.

Denna gång ger han sig i kast med en särskild typ av aktieinvesteringar – Värdeaktier. Kortfattat går det ut på att hitta högkvalitativa bolag till ett rimligt pris.

I boken går Hernhag igenom teorier från bland annat The Intelligent Investor och Benjamin Graham, Peter Lynch och hans bok One Up on Wall Street samt Joel Greenblatt och The Little Book that Beats The Market. Till det kompletterar Hernhag med citat från ett antal kapitalförvaltare som fokuserat på värdeinvesteringar såsom Skagen och Odin fonder.

Boken innehåller väldigt många bra tips och teorier hur man som investerare ska tänka och konkreta checklistor. Ibland kan det bli en aning tjatigt och rörigt då han repeterar listor och teorier, men i det hela taget är det en bra introduktion till tänket kring värdeinvestering, eller rättare sagt kanske investering med defensiva förtecken.

I boken får läsaren även en kort introduktion till olika nyckeltal som kan vara värda att hålla koll på och använda när man letar efter aktier att köpa.

Det är en bok för de som redan idag handlar med aktier, så ingenting för nybörjaren. Bäst är nog boken för dig som börjat handla med aktier, kanske gått på en och annan nit, och behöver lite inspiration hur du kan gå vidare med dina investeringar på ett mer strukturerat sätt.

I slutet på boken ger Hernhag en enkel checklista på Hernhags kvalitetskrav för en köpvärd aktie (något förenklat):

  1. Minst en megatrend eller annan långsiktig utveckling som gynnar bolaget
  2. Stigande vinster sett på minst fem helst tio år (tillägg från mig: att ett bolag går med vinst är en bra början)
  3. Stabil utdelning och helst en stigande trend sett över fem till tio år eller längre
  4. Avkastning på eget kapital ska i genomsnitt vara över 10 procent
  5. En direktavkastning på ungefär 3-6- procent för investeringar i värdebolag. För tillväxtbolag 1-4 procent

Hernhag har tidigare skrivit böcker om utdelningsaktier och om aktieinvesteringar som vi har recenserat på bloggen.
Varför ska du vinna boken? Ge gärna ditt aktie-motto? /Henrik Senestad

]]>
https://blogg.avanza.se/hemberg/2017/09/22/varldens-basta-aktier/feed/ 8
Sparrobotar bra och sämre https://blogg.avanza.se/hemberg/2017/09/22/sparrobotar-bra-och-samre/ https://blogg.avanza.se/hemberg/2017/09/22/sparrobotar-bra-och-samre/#comments Fri, 22 Sep 2017 01:00:00 +0000 https://blogg.avanza.se/hemberg/?p=41248 Fondrobotar och sparrobotar vill ge oss mer pengar för våra stålar. Hittills har jag hittat 12 robotar i fem olika kategorier. De kan öppna nya ögon och väcka till nya goda vanor. Dessvärre kan de även fälla krokben. Ett bra exempel är fondroboten Lysa. Ett varnande exempel är fondappen Tieless. Värstingen är kanske Youple.

Nya fintechbolag har ofta rappa namn som Dreams, Lysa, Nowo, Opti och Tieless. Korta namn är viktigt när de ska synas som app i skenet på våra telefoner. De är också snabba och raka i tonläge och pedagogik. Allt det här kan revolutionera den ofta trista och tråkiga bankvärlden. Men de når inte alltid hela vägen.

Alla fond-, pensions- och sparrobotarna har ofta goda idéer. Vi kan spara när vi konsumerar. Vi kan få koll, utan att räkna. Och vi kan få fondråd. Det låter vettigt, men en sparapp måste ge mer än ränta, en pensionsapp får inte vara dyr och trygga fondråd får inte överraska. Då blir de hippa apparna inte mer än dagsländor.

Spara-robotar:
Nowo – inspirerande och ger en vettig blandfond för pengarna att växa i. Betyg 3/5
Dreams – rolig på gränsen till löjlig och pengarna landar på ett räntelöst konto. Betyg 2/5

Fond-robotar:
Lysa – riktiga råd, riktig förvaltning men inte så särskilt folklig. Betyg 4 av 5
Robosave 
– folklig, enkel och trygg, kanske lite dyr. Betyg 4 av 5
Opti – ger bra råd och du kan välja. Placeringshjälp saknas. Betyg 3/5
Tieless – ger råd om börshandlade fonder. Fungerar, men deras ränteråd är farligt. Betyg 2/5

Aktie-robot
Sigmastocks -Inspiration för dig som vill provspara, men en prisfälla för nybörjaren med litet sparkapital.

Pensions-robotar:
Pensionera – dyr och trubbig men det finns genvägar. Betyg 1 av 5
Kollektiva fonder – 
enkel men onödig. Kollektivas fonder slår inte PPM-soffan. Betyg 2 av 5.
Pensionskraft – 
Hårdföra säljare och tveksamma produkter.  Detta vid senaste recensionen 2015, ny recension på gång.

Bolåne-robot
Youple – här väntas unga låna till bristningsgränsen. Ett farligt val. Betyg 1 av 5.

På ett liknande sätt måste vi granska, testa och provköra alla nya fondappar, sparappar och fintechbolag. För alla är inte bra. Tieless gillar jag, med en stor nypa salt. Den har för många barnsjukdomar, än så länge och kan lätt få dåligt rykte som är svårt att tvätta bort. Detta fungerar dåligt när det gäller finansiella tjänster. Här ska ju folk stoppa in sina surt förvärvade pengar. Då måste appen funka direkt. Här finns inte den långa startsträckan och möjligheterna att testa sig fram. Å andra sidan hade appen fungerat kunde den ha etsat kvar kunder i många årtionden.

Vilka vill du att vi granskar?/Claes Hemberg

]]>
https://blogg.avanza.se/hemberg/2017/09/22/sparrobotar-bra-och-samre/feed/ 4
”Räntan stiger bara långsamt” https://blogg.avanza.se/hemberg/2017/09/21/rantan-stiger-bara-langsamt/ https://blogg.avanza.se/hemberg/2017/09/21/rantan-stiger-bara-langsamt/#comments Thu, 21 Sep 2017 06:29:29 +0000 https://blogg.avanza.se/hemberg/?p=42239

Den låga räntan biter sig kvar. Det konstaterar, USAs centralbankschef Yellen på onsdagskvällen. Det kan få bolånare och börssparare att jubla, lika mycket som de många räntetunga pensionsspararna sörjer. Alla tre behöver sina grepp: 1) sparare behöver bredd, 2) bolånare behöver kraschförsäkring och 3) pensioner behöver mer tillväxt.Det är nu tio år sedan finanskrisen slog till och fortfarande idag lever vi med extrema räntor. Och de låga räntorna lär stanna ett bra tag till. Det var Yellens beska besked på onsdagskvällen. Därmed spelar det väldigt liten roll vad vår egen Riksbank säger. De sitter i knät på USAs och Europas låga räntor.

Den som sparar i aktiefonder och aktier gillar beskedet. För då kommer inte pengar lämna börsen i första taget närmaste året. Låga räntor blir som en permanent alltid uppblåst krockkudde. Det kan förstås inte fungera hur länge som helst, men några år vore inte konstigt. Se upp för räntedopade branscher, tänker jag, som fastigheter och pengaslukande unga bolag…

Värre är det för bolånarna. Låga räntor gör att de kan leva kvar i räntebubblan, låna för mycket och får svårt att klara minsta lilla räntehöjning. Naturligtvis har inte majoriteten problem, men det räcker med att 2-3% av alla bolånare inte har råd, tvingas sälja och vi får en rejäl prispress på bomarknaden. Skaffa kraschförsäkring.

Pensionssparare är egentligen de som gör mig mest oroad. Vi har idag rekordmånga 2,2 miljoner pensionärer. Dessa har stora pengar i räntor. Pengar som inte växer längre. De behöver se sig om och kräva mer tillväxt på pengarna. Många pensionärer ska ju leva 25-30 år utan vanligt arbete. Då måste pengarna få arbeta. Enkelt uttryckt: Pengar du ska använda närmaste 1 året: bankkonto, 5åren, räntetripplen och 5år+ globalfonder. Här några fördjupningar; TV 55+spara,   Spara 55+ och Spara 65+  Faran i traditionell försäkring.

 —

Ekonomins egen gaspedal, räntan, fungerar inte som förr. Västvärldens ekonomier växer inte lika robust. Det gör i sin tur att centralbankerna har svårt att höja sina räntor så snabbt som de skulle vilja. Det innebär att samhället är mer känsligt vid nästa lågkonjunktur. För då har vi inte räntekortet för att stimulera igen.

Yellen återkommer till ett mått som gör henne skeptisk. Produktiviteten. Vi måste jobba smartare för att förbättra ekonomin. Med samma kraft och pengar behöver vi hela tiden producera lite mer. Det är så mogna ekonomier växer. Här märks allt för små förbättringar. Det gör att hon talar om låga räntor många år framöver.

USAs ekonomi går riktigt bra, de avstannar nu sina stimulanser i ett ytterligare steg. De avsluta sina stödköp av obligationer och avser fortsätta höja räntan. Beskedet var överraskande tydligt och fick såväl börser som dollarn att reagera. Spontant kan färre stödköp pressa börsen. Men den låga räntan under många år fungerar ändå som mer gas. Börserna halka till lite under 30 minuter sedan slutade de ändå uppåt. Dollarn steg 10 öre till 8.02 kr.

Det viktigaste beskedet var ändå diskussionen kring räntan, samhällets egen gaspedal. Räntan ska upp, stimulanserna trappas ner. Men det går långsamt. Och om vi får en ny ekonomisk chock så kommer det bli ovanligt besvärligt… Vi kan skydda oss genom att 1) para, 2) hålla bolånen på mattan och 3) låta pensionerna växa ordentligt.

Hur tänker du pengar i lågräntevärlden?/claes hemberg

]]>
https://blogg.avanza.se/hemberg/2017/09/21/rantan-stiger-bara-langsamt/feed/ 1
Ett läskig samtal från banken https://blogg.avanza.se/hemberg/2017/09/21/ett-laskigt-samtal-fran-banken/ https://blogg.avanza.se/hemberg/2017/09/21/ett-laskigt-samtal-fran-banken/#comments Thu, 21 Sep 2017 02:08:38 +0000 https://blogg.avanza.se/hemberg/?p=42129

(Henrik Senestad) Faller bopriserna kraftigt så lär tusentals svenskar bli uppringda av bolånebanken. En vän blev uppringd 1992. Banken vill ha in 100 000 kr på några dagar. Han hade tur och fick bo kvar. De flesta andra hade tyvärr inte alls lika mycket tur. Är du beredd?

En vän till mig berättade en historia i helgen. Lite av en thriller. Vi kan börja med att introducera berättelsens huvudkaraktär. Han heter Daniel. Daniel är idag i 50-årsåldern, men historien ska handla om när Daniel var strax över 20. Då, hade Daniel precis börjat på sitt första jobb hos en aktiemäklare.

Detta var i början av 90-talet, före millenniumskiftet dvs. Med framtiden framför sig köpte Daniel en lägenhet och tog ett bolån. 500 000 kr kostade lägenheten, en förmögenhet på den tiden. Veckorna gick och från den ena dagen till den andra ställde finansbolaget Nyckeln i betalningarna, räntan rusade och fastighetspriserna började gå ner. Det vi kallar 90-talskrisen var ett faktum.

Någon månad efter ringde banken till Daniel. De presenterade sig artigt och sa de ringde från Banken. Daniels säkerhet på bolånet hade gått ner i värde och Daniel ombads att skaffa fram en ny säkerhet motsvarande 100 000 kr, och det inom en vecka.

Daniel som inte hade föräldrar som kunde belåna deras hus eller andra sparade medel gick till sin chef. Chefen som var mer stadd i kassan än Daniel och ville ha kvar honom på jobbet lånade ut pengarna så Daniel kunde bo kvar. Andra hade inte lika tur och gick ur 90-talskrisen med skulder för livet.

Detta är en sann berättelse som vi förhoppningsvis slipper uppleva igen. Har ni egna erfarenheter från bomarknaden under början av 90-talet? Och, skulle ni klara av att få ett samtal från banken där de idag kanske skulle kräva in 250 000 kr istället?

Läs mer och få tips hur du kan ta ner risken: Amortera en kraschförsäkring

Tål du ett plötsligt prisfall. Så att du slipper telefonsamtalet från banken?/Henrik Senestad

]]>
https://blogg.avanza.se/hemberg/2017/09/21/ett-laskigt-samtal-fran-banken/feed/ 7
E-kronan blir en köppeng https://blogg.avanza.se/hemberg/2017/09/21/e-kronan-tar-form/ https://blogg.avanza.se/hemberg/2017/09/21/e-kronan-tar-form/#comments Thu, 21 Sep 2017 01:42:07 +0000 https://blogg.avanza.se/hemberg/?p=42222 E-kronan ska bli en folklig krona. Den ger visserligen inte någon ränta, för den ska inte bli en sparkrona, utan mer av en köpe-krona, ett betalmedel som kan konkurrera med Swisch. Behövs den? Ja, som säkerhet och för att öka tillgängligheten. Och för äldre som tvekar över bankernans kort och swisch så kan staten inge extra trygghet. Här första rapporten om E-kronan.

Att starta en e-krona kommer att ta många år. Låt mig gissa tidigaste 3-4 år. Det är både teknik och säkerhet samt regler som måste komma på plats. Samtidigt är det bråttom, för det är nu som digitala pengar verkligen exploderar. Det är lite ”nu eller aldrig” för Riksbanken.

E-kronan är däremot som gjord för vanligt folk. Tänkt att passa i affären och när vi skickar pengar mellan varnadra. Lite som dagens swish. E-kronan är inte tänkt till stora affärer mellan företag och stater.

En e-krona skulle äntligen sätta press på kortföretag och även banker. Det gillar jag. De är ju hemskt dyra och tar idag ofta 3-4 procent av priset vi betalar i affären. Det skulle också kanske förenkla för äldre som idag tvekar över digitala pengar. Men kommer staten med en e-krona så lär många fler tänka att de ska pröva den.

E-kronan ska ha samma växelkurs som vanliga kronor. Skillnaden är att den inte kräver bankomater eller banker över huvudtaget, utan Riksbanken gör sig mer oberoende.

Däremot ger E-kronan ingen ränta. Åtminstone inte i startläget. För Riksbanken vill verkligen fokusera på att underlätta betalningar.

Riksbanken blir själva källan till kronan. Därifrån bestäms flödet. Sedan kan konton finnas vart som helst i vårt ekonomiska ekosystem. Här filmen om e-kronan.

Riksbanken öppnar även för anonym handel med e-kronan. Allt för att göra affärerna smidigare. Men de är noga med att det bara gäller småbelopp så att inte e-kronan blir en hemvist för mindre seriösa aktörer.

Nu ger sig Riksbanken ut på turné för att prata och disktuera med de som har kunskap, erfarenheter och tankar kring den mer digitala tid vi har framför oss. Datumet för nästa rapport eller tidplanen för e-kronan är inte satt. Men den känns minst sagt het.

Vilka e-krona-frågor har du?/claes hemberg

]]>
https://blogg.avanza.se/hemberg/2017/09/21/e-kronan-tar-form/feed/ 2
27 823 protester mot sparskatten https://blogg.avanza.se/hemberg/2017/09/21/27-823-protester-mot-sparskatten/ https://blogg.avanza.se/hemberg/2017/09/21/27-823-protester-mot-sparskatten/#comments Thu, 21 Sep 2017 00:43:20 +0000 https://blogg.avanza.se/hemberg/?p=42270 Förslaget om höjd sparskatt fortsätter att strömma in. Nu är vi närmare 28 000 personer. Det är fler än boende i Alingsås. Just nu passerade vi 100 protester från min hemstad. Här mer om uppropet och ISK-fakta /claes

]]>
https://blogg.avanza.se/hemberg/2017/09/21/27-823-protester-mot-sparskatten/feed/ 1