Spara med Hemberg https://blogg.avanza.se/hemberg Claes Hemberg bevakar spararnas vardag. Det handlar om fonder, aktier, pensioner, räntor för alla åldrar. Mon, 22 Jan 2018 08:22:17 +0000 sv-SE hourly 1 https://wordpress.org/?v=4.8.5 Skepsis till Gardellköp https://blogg.avanza.se/hemberg/2018/01/22/spararna-skeptiska-till-thyssenkrupp/ https://blogg.avanza.se/hemberg/2018/01/22/spararna-skeptiska-till-thyssenkrupp/#respond Mon, 22 Jan 2018 04:30:20 +0000 https://blogg.avanza.se/hemberg/?p=47797 (Henrik Senestad) Finansmannen Christer Gardell har länge varit en förebild för svenska sparare. Men de följer inte med till Tyskland, trots många år med stora ord. Få svenska sparare har hittat till Gardells senaste tyska köp. Endast 138 har följt Gardells tyska råd.

Svenska folket har i över tio år handlat aktier i utlandet. Mest gillar vi USA. Även Danmark och Norge står högt i rang.

Den tyska marknaden är däremot ganska ny och oprövad. Tyska aktier har visserligen ökat i popularitet det senaste året. Men spararna köper hellre kända konsumentaktier än Gardells ”aktivistaktier”. Bland svenskarnas tyska favoriter märks Zalando, BMW och mest bilmärken med tusentals svenska ägare. Men, bara 138 personer har hittat till Gardells senaste köp Thyssenkrupp.

I genomsnitt är dock inte innehaven så stora ännu. I Zalando har genomsnittsägaren 15 000 kr placerade där och 36 000 kr i BMW. Detta går att jämföra med H&M på 54 000 kr per ägare och 89 000 kr per ägare i Investor. I Thyssenkrupp har spararna 41 000 kr, det tyder på en högre medvetenhet.

Det är märkligt att så få har hakat på Gardell. Thyssenkrupp dessutom haft en riktigt bra kursresa på 12% sedan botten i november, vilket brukar få fart på ägarlistorna.

Christer Gardell med fonden Cevian har tidigare visat sig ha en näsa för bolag som tillfälligt går dåligt och borde inspirera svenska sparare. Bäst exempel senaste åren är Danske bank som gick från nära 70 kr till 250 kr under den tid han ägde aktier i bolaget.

Den typiska Gardellköparen är vanligtvis en rutinerad sparare. Köparen är 41- år och uppåt och har mer sparande än genomsnittet. Detta kan vara en förklaring varför inte fler hoppat på, de tillhör en mer försiktig spargrupp.

Men, sannolikt är det tyskt stål som avskräcker. De som i Sverige handlar stål är visserligen ofta aktiva spekulanter. Tysk stål kanske är att gå över ån. Vi har ju så många olika råvarubolag i Sverige. Svenska sparare minns kanske även bittert hur SSAB kraschade efter både finans och eurokrisen. Stål är också väldigt volatilt. Därmed finns fog för svenska sparare inte köper in sig i fjärran stål. Samtidigt är det ändå slående hur få svenska sparare som äger aktien.

Duktiga placerare skapar sin egen uppfattning om aktierna de köper. Det är väldigt lätt att haka på en ny trend vare sig det handlar om fingeravläsare, kryptovalutor eller cannabisaktier. Det är svårare att skapa sig en egen uppfattning och gå in i en opopulär industri.

Ännu är det för tidigt att säga om svenska sparare eller Gardell har rätt i sin syn på Thyssenkrupp. Men metoden Gardell använder är i längden helt överlägsen om du ska vara aktiv på börsen. För att lyckas kan du inte göra som alla andra, du måste tänka själv. Och, om du inte orkar tänka själv, köp billiga lågprisfonder, de brukar ändå ge mest i längden.

Mitt råd: Du som har 7-8 aktier kan mycket väl komplettera med en Gardell-aktie. Men hans urval är knappast något för nybörjare. Bra nybörjare aktier är ju investmentbolagen. När du väl investerar i aktier gäller det att göra din hemläxa och försöka se vad andra inte ser. Annars är det bättre att hålla sig till fonder.

Svårt att följa Gardell       Spararna säljer Gardell-Danske             Gardell säljer, spararna köper

Vad tror du om Thyssenkrupp och Gardell?/ henrik senestad

]]>
https://blogg.avanza.se/hemberg/2018/01/22/spararna-skeptiska-till-thyssenkrupp/feed/ 0
Tillväxten på paus https://blogg.avanza.se/hemberg/2018/01/22/tillvaxten-pa-paus/ https://blogg.avanza.se/hemberg/2018/01/22/tillvaxten-pa-paus/#respond Mon, 22 Jan 2018 04:22:41 +0000 https://blogg.avanza.se/hemberg/?p=48102 Tillväxten i västvärlden har senaste årtiondet varit den lägsta i modern tid. Orsaken är att den nyaste tekniken givit service till individen, snarare än affärer till bolagen, som skapar jobb och tillväxt. Till och med IMF hävdar att världsekonomin bromsat senaste månaderna för att folk hänger vid sin mobil. När mobiler och appar fångar upp affärer för företag så kan vi se nästa tillväxtsteg. Det finns redan en rad bolag här. Men de är hittills för få för att lyfta hela den gamla ekonomin.

Under julen läste jag ”The rise and fall of american growth” av Robert J Gordon. En 700 sidors bibel om hur olika faktorer steg för steg bidragit till tillväxten årtionde efter årtionde. Men också en tveksamhet kring nuet.

Teknik har varit en central motor: Stearinljus ersatte vi med valolja och idag elljus, vattentoaletten vann över utedasset, ved och kol i spisen har vi bytt till centralvärme och hästarna blev ersatta av bilar och tåg. Med detta startade 1900-talet.

Lägg till läkemedel, livsmedel och renhållning som samtidigt gjort att vi mår bättre och lever längre. I hemmen har vi även fått tvättmaskiner, dammsugare och elspis som hjälpt kvinnor ut i yrkeslivet och bidragit till tillväxten.

1900-talet har varit en oefterhärmlig tillväxtera, menar författaren Gordon som är skeptisk till att det går att upprepa. Istället talar han om hur dagens nya teknik inte lyckats bli verkliga affärer för dagens bolag. När första datorerna nådde företagen på 70- och 80-talen så innebar de stora effektiviseringar och antalet tjänstemän kunde minskas radikalt. Men dagens nya teknik ger hittills inte samma lyft.

Mobiltelefoner är mest underhållning. Visst ser vi företag som Google, Spotify, Facebook, spelbolagen, Amazon och Apple verkligen blomma ut i mobilvärlden. Men den mer traditionella industrin har inte lyckats på samma sätt. Än så länge.

Kring millennieskiftet strömmade stora pengar in it-bolag. Vi minns smällen år 2000. Men effekterna är djupare än så menar Gordon. De tio åren kring år 2000 växte ekonomin mer än dubbelt bättre än den gjort senaste tio åren. Det hela andas pengar i sjön så här efteråt. Vi kan tala om ett självförtroende och pengar som vi idag lite grann saknar. För trots rekordlåga räntor så skapas inte tillväxt som förr.

Gordon ser en rad andra faktorer som bromsar tillväxten: Att den stora efterkrigsgenerationen född mellan 1945 och 1955 nu på allvar börjar gå i pension, är också något som oroar Gordon. Vi ser det inte bara i investeringar, utan även att äldre företag som borde skiftas till en ny generation företagare istället väljer att lägga ned.

Den nya generationen företagare är nämligen inte lika angelägna. Antalet nya företag har sedan finanskrisen rasat till en historisk bottennivå.

Författaren är skeptisk till framtiden. Han ser inte att de många goda omständigheter som haft gemensam klang årtionde efter årtionde under 1900-talet nu kommer att upprepas.

Mitt råd: När börsen beskrivs som dyr letar allt fler efter bolag med hög utdelning. Det gör att utdelarna blir dyrare. Jag vill komplettera med bolag som använder tekniken för att få företag att växa. Sökbolag Google och sociala Facebook är två sådana förstås. Jämte mobiler, mediebolag och en rad tjänster på mobilerna.

Hur letar du tillväxt?/claes hemberg

En bok-pdf av sammanfattningen

]]>
https://blogg.avanza.se/hemberg/2018/01/22/tillvaxten-pa-paus/feed/ 0
”Vänta på börsfall -15%” https://blogg.avanza.se/hemberg/2018/01/22/vanta-pa-borsfall-15/ https://blogg.avanza.se/hemberg/2018/01/22/vanta-pa-borsfall-15/#comments Mon, 22 Jan 2018 03:21:18 +0000 https://blogg.avanza.se/hemberg/?p=47984 Börsen har gynnats av många år med låg räntor. Slutet på räntesagan kan ge oss en börssättning på 10-15%. Det väntar sig Dagfin Norum på förvaltningschef på Storebrand SPP, när vi pratas vid.

En dyr börs, många år med starka kurser och låga räntor har gynnat börsen under flera år. Men nu ska allt fler centralbanker börja höja räntan. Det kan skapa en oro.

Räntehöjningarna i USA har amerikanska börsen tålt hittills. Mycket tack vare vallöften som än så länge inte infriats i någon större omfattning. Och vad som händer när sänkta skatter givit sin uppåtsnäpp blir en intressant fråga.

Fram till nu tycks teknikbolagen stora framgång hålla börsen och förhoppningarna under armarna. Även tillväxten i industrin ser ljus ut i år.

I Europa är bilden annorlunda. Vi har levt med rekordlåga räntor under lång tid. Stigande räntor här kan bli en liten chock.

”När europeiska centralbanken ECB slutar köpa obligationer och stramar till, kan det vara något som utlöser en börsoro och en sättning på 10-15%”, även om ECB påpekat att de ska strama till.”

Samtidigt är Dagfin noga med att påpeka att vi inte vet exakt vad som ska få förväntningarna att skaka till. Det är just denna osäkerhet som bidrar till den ofta överdrivna börsreaktionen.

”På kort sikt kan det bli skakigt. Men vår långsiktiga analys om tillväxt och börstillväxt består”.

Börsen är generellt sårbar för negativa överraskningar när börsen känns dyr.
”De bolag som lämnar svaga rapporter kan vänta ojämna aktiekurser. På samma sätt som centralbankerna kan med överraska med olika besked. Kanske kan prisökningarna överraska. Det fruktar jag”.

Dagfin Norum är också kritisk till svenska centralbankens politik. Han menar att vår Riksbank väntat alldeles för länge. Det gör vår ekonomi mer känslig när de nu ska börja höja räntorna. En tidigare start hade gjort svenskarnas mer räntemedvetna.

 

Vad väntar du dig kan tända en börsoro? /claes hemberg

]]>
https://blogg.avanza.se/hemberg/2018/01/22/vanta-pa-borsfall-15/feed/ 2
Fulsäljare kan jagas https://blogg.avanza.se/hemberg/2018/01/22/binara-saljare-kan-jagas/ https://blogg.avanza.se/hemberg/2018/01/22/binara-saljare-kan-jagas/#respond Mon, 22 Jan 2018 02:34:31 +0000 https://blogg.avanza.se/hemberg/?p=48084 Fula finanssäljare av ”binära superprodukter” har sålt snabba förluster till tusentals svenskar senaste åren. Nu är EU på väg att ta dem i örat ordentligt. Det var på tiden. En av säljarna ringde mig senast i veckan och på nätet möter jag dem varje dag.

Säljaren lovar kurser och analysverktyg som ska göra dig till mästare på oljepriset, valutakurser eller varför inte guld och bitcoin.

I telefon lovar säljaren rekordsnabba vinster. Stoppa in en tusenlapp och den kan snart vara 50 000 kronor. Den som ringde mig senast satt i Hongkong.  Andra stora falska vinstlöften möter jag ofta på nätet och de flörtar på svenska. Just att de är på svenska är jag rädd för lockar många oskyldiga. Men mörkertalet är förstås enormt. För vem vill erkänna att den spelat bort 10 000-lappar på något okänt…

Dessa fulsäljare talar något om något underfundigt som ”binära optioner”. För dig om inte nöjer dig med att det låter häftigt så är sanningen snarare lotter. Du har en chans på kanske 30 att vinna. Problemet är att du måste delta i ofta 20 ”lotterier” vilket gör att dina chanser att behålla pengarna snabbt är försumbara.

Nu ser det äntligen ut som att europeiska myndigheten Esma tar tag i frågan och ska förbjuda dem. Det är en fördel att EU agerar. Men det lär ta mycket längre tid än om svenska myndigheter bet ifrån.

Vi får därför inte sänka garden mot fula säljare. Nya EU-lagar kan ta flera år. Det gör att vi kan bli bombarderade och snärjda många gånger om innan lagens långa arm verkligen börjar agera.

Mitt råd: Många fula säljare går redan idag ofta under radarn och kring lagarna. Titta bara på säljbolagen i PPM. Eller aktie-säljare på telefon.

Och låt oss fortsätta samla in fakta och kritik kring säljare och rådgivare. Vi har genom åren hjälpts åt för att bringa klarhet kring en rad säljare…. Allra, Falcon, Lundstedts, Pensionskraft, Söderberg & Partners, Max Mathiessen… Ceberus Izave var den senaste att tvingas lägga ned. Mycket tack vare era fakta och kritik.

Så här möter er jag fula säljare.

Hur möter du fulsäljare?/claes hemberg

]]>
https://blogg.avanza.se/hemberg/2018/01/22/binara-saljare-kan-jagas/feed/ 0
Budgetoro kan ge börsoro https://blogg.avanza.se/hemberg/2018/01/20/budgetoro-vacker-borsoro/ https://blogg.avanza.se/hemberg/2018/01/20/budgetoro-vacker-borsoro/#comments Sat, 20 Jan 2018 08:46:07 +0000 https://blogg.avanza.se/hemberg/?p=48088 Tvärstopp i amerikanska budgetförhandlingarna kan ge oss börsoro närmaste veckorna och månaderna. Det visar erfarenheterna från 2011. Då dök börsen 10 procent och behövde flera kvartal för att repa sig. Förhoppningsvis är politikerna snabbare denna gång och redan under helgen hitta en lösning.Att amerikanska politiker inte kommer överens om budgeten är inte ovanligt, men sker det överraskande eller att svaret drar ut på tiden, så kan det smitta av sig till både ekonomin och börsen.

Å andar sidan borde politikerna denna gång minnas 2011 och den börsoro och kritik det väckte. Kanske kan därför agerar snabbare och redan under helgen hitta ett svar. Så vi slipper börsoro redan på måndag och veckor av osäkerhet.

Nu är 10%-iga nedgången 2011 inget allvarlig börsras. Men det visar hur känslig börsen kan vara när den vaknar upp till otydliga politiker och ovissa lösningar.

Att budgetbråk kan få börseffekter förstärks denna gång av vi länge levt med en perfekt medvind i ekonomin. Därför kan en liten förändring stöka till utsikterna och ge oss snabbt tveksamma investerare.

Först och främst borde USAs ekonomi och börs påverkas. Men eftersom vi talar om den stora motorn i världens ekonomi så kan det även smitta av sig på Sverige och Europa. Det såg vi tydligt 2011. Budgetfrossan då gav inte någon sämre ekonomi, men det sänkte börsen under en tid framöver.

Mitt råd: Var beredd på mer ojämn börs närmaste tiden. Vi ska vänta oss en snar politisklösning. Allt annat vore konstigt. Men under tiden kan börsen bli mer hoppig än vanligt. Särskilt påverkas USA-fonder och svenska bolag med mycket försäljning i USA som Husqvarna, Skanska och Volvo. Även senaste tidens raketer bland teknikaktier som Amazon och Apple kan få sig en sur måndag…

Vad väntar du dig av budgetfrossan?/claes hemberg

]]>
https://blogg.avanza.se/hemberg/2018/01/20/budgetoro-vacker-borsoro/feed/ 4
Pengakoll: Breddat sparande, snitträntor och bitcoins https://blogg.avanza.se/hemberg/2018/01/19/pengakoll-sparande-bitcoins-och-investmentbolag/ https://blogg.avanza.se/hemberg/2018/01/19/pengakoll-sparande-bitcoins-och-investmentbolag/#comments Fri, 19 Jan 2018 11:00:10 +0000 https://blogg.avanza.se/hemberg/?p=48070 Några veckor in på det nya året är ett utmärkt tillfälle att börja prata sparande igen. Jag har breddat mitt, vi går igenom löneväxling och presenterar nya snitträntor för bolån. Investmentbolag har blivit de nya folkaktierna. Omdebatterade bitcoin har senaste månaden tappat halva värdet. Detta och mycket mer har vi diskuterat i veckan:

Börsen är fortsatt glad trots några överraskande vinstvarningar. Analytiker väntar sig starka siffror från börsbolagen framöver. Jag har passat på att bredda mitt sparande. I samma anda diskuterar vi högrisksparare och det nya barnbidraget. ETF-handeln har även förändras efter nyår, vi går igenom hur svenskarna breddat sitt sparande även där.

Januari är bra månad att prata om pension. Vi går igenom hur du kan pensionsspara utan kollektivavtal och går igenom löneväxling, som kan vara smart.

Inom boende kom snitträntorna för december. Största nyheten där är väl att Nordea småsänker listräntor. Även nya siffror från bopriserna kom under veckan. Det är ingen bopanik, men väl en oro. Om det fortsätter ner i februari finns det risk för påverkan på både börs och ekonomin i stort.

Bitcoin fortsatte nedåt och över 11 000 personer är nu på minus i bitcoin. Oljan däremot går mot 70 dollar fatet. Vi avråder från investeringar i bägge.

Andra spännande trender är att folkaktier dumpas och investmentbolag gillas, elbrist bromsar Afrika och att chaufförer kanske förbjuds i framtiden.

Vad vill du läsa om nästa vecka? / henrik senestad

]]>
https://blogg.avanza.se/hemberg/2018/01/19/pengakoll-sparande-bitcoins-och-investmentbolag/feed/ 4
Först högre barnbidraget https://blogg.avanza.se/hemberg/2018/01/19/forst-hogre-barnbidraget/ https://blogg.avanza.se/hemberg/2018/01/19/forst-hogre-barnbidraget/#comments Fri, 19 Jan 2018 02:49:46 +0000 https://blogg.avanza.se/hemberg/?p=47881 1 250 kr blir det nya barnbidraget. Det var länge sedan barnen fick mer. +200 kr kanske inte låter som värt att diskutera. Det är mindre än 1% en vanlig lön. Men kan för barn kan det bli första steget till en egen lägenhet. Hur ska vi barnen använda pengarna? Vi kan förstås konsumera direkt, vi kan också spara lite eller spara merparten. Så här tänker jag.

Nya 200 kr ger oss faktiskt stora möjligheter. För vi har aldrig haft dem tidigare. Men det är ju bara 200 kr, tänker någon. Jo, men eftersom barnen har gott om tid så kan en 200-lapp varje månad bli mer än 100 000 kr till 20-årsdagen. 

Eftersom det inte är pengar som barnet haft tidigare, så kan vi nu välja mer medvetet. Och inte låta pengarna försvinna in i den stora vardagskvarnen.

4 av 10 barn har inget eget sparande alls. För dem skulle 200 kr kunna bli en ekonomisk revolution. Samma 200 kr är under 1% påslag på snittsvenskens lön. Några påsar ostkrokar, bara… Så för den vuxne lär 200-lappen inte förändra så mycket. Men för barnet kan det lätt bli vägen in i vuxenlivet och till en egen lägenhet.

Välj nu innan du hunnit vänja dig vid de nya pengarna:

  1. Konsumera – det är kanske kul direkt, men vi talar om 1% mer för snittföräldern.
  2. Konsumera & spara, spara hälften och ditt barn har över 50 000 kr till 20-årsdagen
  3. Spara – hela 200-lappen och ditt barn har över 100 000 kr till 20-årsdagen

ENKÄT Hur gör du med pengarna?

Så här sparar jag mitt barns 200-lapp:

a) Öppna ISK-konto (ger lägre skatt och kontot är gratis och olåst)
b) Månadsspara i billig globalfond (under 0,4% i avgift)

Överkurs
c) Månadsspara halv beloppet i en billig Sverigefond (under 0,4% i avgift)

Effekten är häftig och kan ge barnet en behövlig del av insatsen till första lägenheten. Ja, så stora blir pengarna. B-alternativet väntas till 20-årsdagen ge barnet 80 000 kr.
C-alternativet väntas ge barnet till 20-årsdagen: 100 000 kr.

Räcker till egen lägenhet        Tv 4: Sparar till barnen

ISK-kontot till barnen            MER: Barnens pengar

Hur sparar du till barnen?/Claes Hemberg

ps. skriv motivering och bästa svaret vinner min bok ”Spara med barnen”

/claes hemberg

]]>
https://blogg.avanza.se/hemberg/2018/01/19/forst-hogre-barnbidraget/feed/ 4
Är du högrisksparare? https://blogg.avanza.se/hemberg/2018/01/18/ar-du-hogrisksparare/ https://blogg.avanza.se/hemberg/2018/01/18/ar-du-hogrisksparare/#comments Thu, 18 Jan 2018 16:38:23 +0000 https://blogg.avanza.se/hemberg/?p=48016 Svenskarna visar allt större självförtroende på börsen. Några sparare går över den tunna linjen till att bli spekulanter. De köper mer småbolagsaktier, teknikaktier, förutom mer spekulativa papper och branscher. Men se upp! Allt fler börsproffs jag pratar med talar om att börsen är dyr. Det kan ge högrisk-valen oanad fallhöjd. Proffsen gör nu tvärt om och väljer lågrisk.

När börsen stigit starkt under många år i rad är det lätt att vi sparare slår oss på bröstet och sparar allt häftigare. När vi i själva verket kanske borde tänka tvärt om och bli mer ödmjuka och mer försiktiga. Särskilt som vi vet att räntorna kommer att ticka upp. Det gör högriskvalen extra känsliga.

Här några tecken på att en grupp svenska högrisksparare kanske sparar allt för häftigt just nu:

*För tre år sedan började vi handla nynoterade aktier som aldrig förr. Det har gått bra första året. Men redan år två så har ofta nynoterade bolag tappat. Som vi också skrivit om här på bloggen. Lärdomen: Sälj noterade första året.

*För två år sedan började vi handla småbolag på ett mer aktivt sätt. Vi ökade handeln från 10 000 affärer per dag till idag 40 000 affärer per dag. Det är hästspark. För bara fem år sedan var samma handel nere på 3 000 affärer per dag. Än så länge har affärerna utvecklats väl, men vi vet att småbolag lätt blir en fälla den dagen börsen viker. Lärdom: Lägg bara små pengar i små bolag. Spara i flera så tål du börsras mycket bättre.

*Senaste åren har svenskarna också lockats till teknikaktier på ett nytt sätt. Förebilderna är Apple och Amazon. Svenskarna har köpt i både USA, Sverige och Tyskland. Aktierna har hetat Fingerprint, Zalando, Tobii, Starbreeze mfl. De breda teknikaktierna som Google och Facebook lär tåla börsnedgångar tack vare sin bredd. Men de enbenta tenikaktierna som vilar på en uppfinning eller en nisch kan plötsligt få det väldigt tufft. Lärdom: Spara mest i breda teknikaktier. Komplettera gärna med en teknikfond. Innan du köper smalare teknikaktier.

*Rallypapper – bitcoin, cannabisaktier, hävstång mfl lockar köpare. När börsens vanliga ramar inte räcker till längre så söker sig investerare utanför den vanliga landsvägen. Här hittar sparare val som svåra att jämföra med något vi har erfarenhet av. Det gör att fallhöjden kan vara närmast obegränsat. På bara en månad föll exempelvis bitcoin mer än hälften.

Är du själv en högrisksparare?
– Anser du att dina val varit smartare än andra och du är beredd att töja på risknivån ytterligare?
– Har du mesta delen av ditt sparande just i högriskpapper?
– Har du talat med vänner och grannar om dina lyckosamma köp?
– Har du aldrig sparat i en riktig aktieportfölj med 7-8 aktier eller en bas med breda billiga fonder?

Mitt råd: det lätt gjort att höja sin ”risk” när allting blåser åt rätt håll. Då är det inte dags att gasa mer, utan snarare ta ett hårdare tag om ratten och bestämma själv över dina val. Så att inte börsen, utan du själv, bestämmer din plan för framtiden. Här hur jag breddar mitt sparande.

Hur håller du dig borta från de stora fällorna?/claes hemberg

]]>
https://blogg.avanza.se/hemberg/2018/01/18/ar-du-hogrisksparare/feed/ 2
Breddar mitt sparande https://blogg.avanza.se/hemberg/2018/01/18/jag-breddar-sparandet/ https://blogg.avanza.se/hemberg/2018/01/18/jag-breddar-sparandet/#comments Thu, 18 Jan 2018 11:30:23 +0000 https://blogg.avanza.se/hemberg/?p=48026 Nu breddar jag återigen portföljen. Jag säljer lite Avanza-aktier för att spara i fler aktier, fonder och amortera lite. För att leva som jag lär, men också inspirera fler att självkritiskt titta på kontot och även blicka framåt. Så får vi jämnare tillväxt på pengarna.

När börsen rusat häftigt under många år så är det vettigt att städa på kontot. Stabila aktier och fonder ger lugn. Rallyaktier är kul, men antagligen sover vi bättre om natten, om vi sparar bredare. Därför tittar jag själv var 2-3 år genom kontot mer på allvar. Här vad jag kom fram till vid 2017 års städning:

Utgångspunkten är att börsen stigit kraftigt under många år och det vore inte konstigt om vi får en börssättning på 10-15% i år. Då vill jag ha lite mindre aktieandel och även spara bredare. Enkät: Har du breddat ditt sparande senaste tiden?

FONDER

I fonder har jag haft mest lågprisfonder. Basen är SPP Sverige, SPP topp 100, Avanza Zero och Spiltan globala investmentbolag. Det senaste tillägget är just investmentbolagen när jag sålde USA-fonder. Här alla lågprisfonder

Jag har också några aktivt förvaltade fonder på kontot. I vår närhet sparar jag i Didner & Gerge Sverige och Lannebo småbolag Europa. Särskilt väntar jag mig bättre tillväxt på nya marknader som i DNB Tech, Carnegie Asien och Evli Frontier. Det senaste tillägget är Handelsbanken USA småbolag. Här sålde jag Indien och breda tillväxtfonder som gått som tåget. Här några förslag på den enkla fondbalansen.

Räntor undviker jag att spara i. Då amorterar jag hellre på bolånet. Eftersom jag ägt bostaden länge har jag mycket små bolån, men min princip är ändå hellre att amortera än att spara i räntor, särskilt när räntor ger så lite. Så kan jag öka på bolånet igen om jag ser ett köptillfälle på börsen.

AKTIER

I aktievärlden har jag 20-tal aktier. Här på bloggen har jag nämnt några som Trelleborg, Nibe, Volvo, Autoliv, Novo Nordisk, Google…  Aktier jag kan tänka passar vanliga nyfikna aktiesparare. Här annars riktiga nybörjaraktier.

Jag har också några mer medelstora aktier på kontot Svedol, Storytel, Cellavision, Thule, Paradox… men de är förstås mer känsliga för tillfälliga överraskningar och kräver mer intresse för att spara i. Därför är det inget jag rekommenderar till vanligt folk. Jag nämner de bara för att visa på att jag har ett bredare intresse.

En av dessa medelstora aktier som jag själv sparat i länge stavas Avanza. Efter många år som anställd på tillväxtbolaget Avanza så har den aktien fått en väldigt stor andel av hela mitt sparande. Jag har sålt av flera gånger längs de 20 åren jag jobbat här. Det kan tyckas märkligt när aktien stiger, men jag vill ju spara i annat utanför jobb-aktien. Det är återigen en fråga om att hitta en bredare stablitet i helheten. Nu före årsskiftet sålde jag senast.

Den här gången breddar ömsom ökar jag i Trelleborg, Kinnevik, Investor och Autoliv. Och så amorterade jag, eftersom vi mycket väl kan få en sättning på 10-15% i år. Och då vill jag ha lite torrt krut… Av mina nya val är det hittills Kinnevik som givit mest. Men jag räknar inte veckor eller månader i mitt sparande. Jag räknar i 2-3-årscykler.

Så breddar och breddar jag mitt sparande. Både vad gäller fonder och aktier. Det blir en form av nyttig självkritik. Det blir också en plan för framtiden. Många år framöver.

Hur breddar du ditt sparande?/claes hemberg

]]>
https://blogg.avanza.se/hemberg/2018/01/18/jag-breddar-sparandet/feed/ 7
Folkaktier dumpas. Investmentbolag gillas. https://blogg.avanza.se/hemberg/2018/01/18/investor-popularaste-nyborjaraktien/ https://blogg.avanza.se/hemberg/2018/01/18/investor-popularaste-nyborjaraktien/#comments Thu, 18 Jan 2018 04:39:18 +0000 https://blogg.avanza.se/hemberg/?p=47627 (Henrik Senestad) När folkjättarna Ericsson och Telia har motvind så väljer spararna framför allt Investor och Kinnevik. Alla 11 största investmentbolagen har fått fler ägare senast åren. Bland mer aktiva sparare har ägandet ökat hela 227% de senaste två åren, visar Avanzasiffror. 

Investor och Industrivärden är en populär gåva till barn. Aktierna gillas även av pensionärer. Christina Stenbecks Kinnevik lockar oftare unga kvinnor.

Investor är nu klart populärast med 196 000 ägare. Kinnevik är god tvåa på 102 000, visar Euroclear. Alla elva börsnoterade investmentbolag har senaste två åren fått fler ägare. Lilla Traction ökar procentuellt mest. Även Latour har ökat kraftigt. Industrivärden och Lundberg har bara dubblat i antalet ägare, visar Avanzasiffror.

Det stora intresset för investmentbolag beror antagligen på deras starka värdeökningar. De har slagit börsen nära tre gånger senaste fem åren.

De elva investmentbolagen på Stockholmsbörsen har ökat i värde starka 165% senaste fem åren. När börsen samtidigt bara givit 43%. En del av uppgången förklaras av sjunkande rabatter (pris i förhållande till värde), exempelvis Investor har gått från 30% till 20% i rabatt. När fler och fler får upp ögonen för bolagen, sjunker rabatterna, det kanske inte är så konstigt, men väl värt att hålla koll på.

När svenska folket fortsätter sälja Ericsson och Telia köps istället investmentbolag. I snitt är antalet ägare i de tio största investmentbolagen upp 230% de senaste två åren, det är 5x fler än för andra jämförbara storbolagsaktier.

De tio största investmentbolagen är idag värda hela 660 miljarder. Det är 3x större än Ericsson eller 4x större än Telia. Förenklat är ett investmentbolag en aktiefond som vanligtvis förvaltas av en ägarfamilj.

Den största procentuella ökningen i antalet ägare har lilla investmentbolaget Traction. Bland de mer kända bolagen sticker Latour ut med över 3x fler aktieägare idag än för två år sedan. Under tiden har Industrivärden och Lundbergs har dubblat. Melker Schörling har också dubblat, innan budet i november. Gemensamt för de båda bolagen är att utdelningen är väldigt låg, vilket borde vara förklaringen till att de fått minst antalet nya ägare.

Samtliga bolag uppvisar en positiv trend. Sämst är Ratos med bara plus 24%.

Mitt råd: Att spara i investmentbolag är en bra ingång till att börja spara direkt i aktier. Men se upp för att de populäraste aktierna kan se priserna springa iväg och bli överdrivet dyra. Titta alltid så det förekommer en rabatt innan du köper och försök att följa den över tid. Ifall du vill lära dig mer, läs på om de underliggande innehaven och kanske köp någon aktie i bolag som du gillar lite extra.

Bästa aktierna för nybörjare           Europeiska nybörjaraktier           Aktier för nybörjare del 1

Har du ökat upp i investmentbolag den senaste tiden? / henrik senestad

]]>
https://blogg.avanza.se/hemberg/2018/01/18/investor-popularaste-nyborjaraktien/feed/ 5