Spara med Hemberg https://blogg.avanza.se/hemberg Claes Hemberg bevakar spararnas vardag. Det handlar om fonder, aktier, pensioner, räntor för alla åldrar. Wed, 10 Oct 2018 07:01:41 +0000 sv-SE hourly 1 https://wordpress.org/?v=4.9.10 Här kommer inga nya inlägg https://blogg.avanza.se/hemberg/2018/02/20/har-kommer-inga-nya-inlagg/ https://blogg.avanza.se/hemberg/2018/02/20/har-kommer-inga-nya-inlagg/#comments Tue, 20 Feb 2018 10:44:21 +0000 https://blogg.avanza.se/hemberg/?p=49769 Följ istället Avanzas blogg för att inte missa smarta tips, intressanta intervjuer och det senaste inom sparande.

]]>
https://blogg.avanza.se/hemberg/2018/02/20/har-kommer-inga-nya-inlagg/feed/ 3
Filmer: Tack och hej https://blogg.avanza.se/hemberg/2018/02/19/filmer-tack-och-hej/ https://blogg.avanza.se/hemberg/2018/02/19/filmer-tack-och-hej/#comments Mon, 19 Feb 2018 09:49:33 +0000 https://blogg.avanza.se/hemberg/?p=49753

Claes berättar varför han går vidare.

Johanna tar över och berättar varför det är så spännande.

(Längre klipp) Johanna tar över efter Claes och berättar lite mer omfattade kring varför.

]]>
https://blogg.avanza.se/hemberg/2018/02/19/filmer-tack-och-hej/feed/ 10
Tack & hej för 20 år https://blogg.avanza.se/hemberg/2018/02/19/tack-hej/ https://blogg.avanza.se/hemberg/2018/02/19/tack-hej/#comments Mon, 19 Feb 2018 08:00:20 +0000 https://blogg.avanza.se/hemberg/?p=49645 Jättetack för alla 20 häftiga år i sparvärlden. Nu lämnar jag in mitt passerkort och slutar på Avanza. Idag tar Johanna och Henrik över. Med sina vassa kunskaper och höga ambitioner kommer de vara ett superstöd för alla sparare.

Då februari 1998 kostade en aktieaffär 700 spänn, fonder var svindyra, börsdata kom via text-tv, Bill Clinton var president och Ramqvist var vd i Ericsson. Pensioner var svindyra. PPM hade inte startat. Få prutade på bolånen. Ja, senaste 20 åren har svenskarna verkligen tagit makten i ifrån bankkontoren till sina mobiltelefoner… Det har varit häftigt att få vara med i den folkrörelsen och det stora skiftet. Alla: ”20 år i sparvärlden

Ja, det finns för mig inget viktigare jobb än att tala med vanligt folk om angelägna frågor. Nu har jag pratat sparpengar i 20 år och 1 dag. Det är lagom. Mitt nästa ämne att folkbilda kring får jag återkomma om. Det finns många stora frågor som just nu genomgår stora skiften i samhället. Titta bara på folkhälsa, energi, utbildning, teknik, media, stordata… Exakt vad som blir min nästa hjärtefråga får ta lite tid att värka fram…

Idag tar Johanna och Henrik att ta över. Jag inte tänka mig bättre personer på den här planeten. Inte bara för att jag valt och även coachat dem fram hit, utan för att Johanna är en stjärna på fonder, pensioner och bolån samtidigt som Henrik är supervass på aktier, börs och ekonomi. Bättre kombination kan jag inte tänka mig.

Men först ett stort tack! Ni sparare och jag har i 20 år haft många tuffa, svåra och angelägna diskussioner. Era frågor, tankar och stöd har drivit mig framåt dag och natt…

Tillsammans har vi lyckats att fått fler att välja lågprisfonder, och spara miljarder varje år. Fler undviker dyra konton, vilket ger ytterligare miljarder. Vi har diskuterat farliga och bra aktier. Allt för att låta pengarna växa istället för att rinna iväg.

Idén med tweetet #sägdinränta februari 2012 blev fyra år senare ett lagkrav där bankerna nu måste rapportera snitträntan på sina bolån varje månad. Antalet bolåneprutare har ökat från 11 till 51%. Det sparar oss 10 miljarder varje år!

Vi fick igång det gratis enkla ISK-kontot. Och vi fick över 35 000 protester mot höjd sparskatt. Vi har fått stopp på en lång hemsk rad oseriösa rådgivare. Vi har hjälpt myndigheter, utbildningsradion och SVT att folkbilda vidare. Senast förra veckan om börsfall för SVT fakta eller bitcoin.

Höjdpunkten för mig personligen har varit att möta er på Globen 11 år i rad. Att skaka hand med flera tusen fick handen att ömma, men diskussionerna, fakta och ert gensvar var otroligt viktig motor för mig. Vi har också gjort 11 långa sparresor med 100 000-tals deltagare via bloggar, filmer…

Men uppdraget att hjälpa sparare är inte alls klart. Exakt vad nu Johanna och Henrik ska ta tag i, utveckla och sporra kan ni alla varmt se fram mot. Jag kan bara lova er att de har väldigt många tankar på gång.

Under senaste veckan har jag bloggat lite om de 20 åren i sparvärlden:
20 år på Avanza idag
Bästa stunderna med sparare
De viktigaste råden
Smällar och lärdomar
Miljarder att hämta hem
Avanza startade 13 feb 98

Vad vill du att Johanna och Henrik fokuserar på?/claes hemberg

Några frågor jag fått idag:
Varför slutar du just nu? Det finns nu två starka och engagerade personer som är beredda att ta över.
Är du klar med sparfrågor? Jo, efter 20 år jag betat av det. Första aktier, sedan fonder, räntor, pensioner och sist mycket granskning av bolån. Nu vill jag gå vidare med andra folklig frågor.
Varför har jag inte sagt något tidigare? Jag ville jobba in i kaklet och lämna över stafettpinnen i full fart. Idag är dagen. Jag ringde min mamma och berättade igårkväll…
Siktar du på styrelsejobb? Nja, jag har två. Kan ta 1-2 till. Men framför allt vill jag handgripligt bidra till förändring.
När börjar du på nästa uppdrag? Jag har några 5-6 spår. Jag letar efter ett stort skifte som berör många människor. Det får ta några månader att undersöka. Folkbildning är min drivkraft. Jag vill ge kunskap till många. Men, jag har inte bråttom. Jag är en långdistansare… Som siktar på nästa 20 år…

///c

]]>
https://blogg.avanza.se/hemberg/2018/02/19/tack-hej/feed/ 39
20 års frågor och svar https://blogg.avanza.se/hemberg/2018/02/19/20-ars-fragor-och-svar/ https://blogg.avanza.se/hemberg/2018/02/19/20-ars-fragor-och-svar/#comments Mon, 19 Feb 2018 07:59:19 +0000 https://blogg.avanza.se/hemberg/?p=49734 Plötsligt kommer frågor som jag aldrig fått. Vad har varit häftigast, svårast, roligast… Jag tänker efter och plitar… Sista chansen:

Häftigast? Att träffa alla sparare på Globen 11 år i rad. Finare folkbildning finns inte.

Klart? Nej, inte alls. Arbetet har bara börjat. Men jag behöver något nytt att bita tag i…

Viktigast: Framväxten av lågprisfonderna. De har ökat från noll till 70-talet. Svenskarna har sparar så 5 000 kr per svensk per år. Det borde vara mycket mer.

Sparat? Javisst, svenska folket har genom lågprisfonder sparat 5 mdr per år nu. Bolåneprutare kammar hem 10 mdr extra varje år. Och alla ISK-sparare behåller 10 mdr extra hemma….

Jobbigast? Pengar är väldigt jobbigt för många. Jag har föreläst i hårt utsatta områden. SVT-serien Låna för livet var också väldigt svår…

Upprörande? Bolåneuppropet #sägdinränta som jag startade 2012. Vi har ökat antalet prutare är upp från 11 till 52%. Vi betalar fortfarande över 10 000 kr för mycket per hushåll.

Gnäll? När börs-vdar ringt upp och gnällt. Vi har uppenbart haft olika perspektiv.

Överraskad? När 35 000 skrev under ISK-upproret … hade jag väldigt svårt att säga upp mig…

Fulast: Rådgivare som säljer svindyra pensioner till arbetsgivare som omedvetet ruinerar deras anställda från sina pensioner.

Tristast? Att så många sparare förlorat många miljarder i krascher som Fingerprint, bitcoin, Northland, Eniro… Jag skulle varnat högre kan jag banna mig.

Berörd? Det djupa engagemanget hos alla på svenska myndigheter som finansinspektionen, konsument-, skatte- och konkurrensverket och pensionsmyndigheten.

Pinsamt? Alla svenskarnas kontanter, som dräller på konton utan ränta. En bra räntefond är det minsta de kunde göra. Men bankerna bryr sig inte om råd längre.

Besviken? Svenska politiker som låter gamla pensionspengar ligger och möglar bort i brist på flytträtt De tycks inte förstå vilken knipa många svenskar sitter i, i relationen till banken och pensionsbolagen. Konsumenträtten behöver återuppfödas.

Stoltast: Förslaget till det skattesmarta ISK-konto la jag fram 2008 till dåvarande ministern. Redan 2012 blev det verklighet.

Utmanande? Svenskarna har rekordmycket på bankkonto. Det kommer att kosta dem många miljarder.

Bortglömt? Barnsparande är urviktigt. De är ju nästa generation. Våra räddare. Att lära barn och vuxna att prata barnpengar och appen Penglabbet.

 

Mest blockklick? Enkla fondportföljerna har fått flest klick på bloggen genom åren. Det är riktigt roligt, för de är just billiga och breda.

Svårast? Folkaktieportföljen på bloggen. Avkastningen har gått bra, men att hitta en portfölj som passade många visade sig var omöjligt.

Galnast; Sparresorna 11 gånger, som faktiskt fick 100 000 sparare att lära sig mer om ekonomin runt om i världen.

Knepigast? Att förklara det farliga ordet teckningsrätt. Över en miljon svenskar behövde lära sig ordet efter finanskrisen. Upp 75% av aktieägarna missade ordet och stora värden gick till spillo.

 

Roligast: Namnet Zero på landets första gratisfond pluppade först gången upp i mitt huvud…

Konkurrensen? Jo, jag var ensam sparekonom i många år. Nu finns ett tiotal. Ju fler desto bättre.

Förändrat? Allt. Jag har fått se många skiften på vägen. Sparformer, sociala medier, avgifter, allt är nytt. En arbetsdag då och nu är på två olika planeter.

Sakna? Spararna. Att ha direktkontakt med så många vetgiriga människor har varit en avgörande motor för mig personligen.

20 år är en lång tid? Nej, inte alls. Jag har sprungit långdistans i 39 år.

Vad har jag missat? ///claes hemberg

]]>
https://blogg.avanza.se/hemberg/2018/02/19/20-ars-fragor-och-svar/feed/ 1
Tredje varningen i småbolag https://blogg.avanza.se/hemberg/2018/02/19/smabolagen-stannar-av/ https://blogg.avanza.se/hemberg/2018/02/19/smabolagen-stannar-av/#respond Mon, 19 Feb 2018 04:54:26 +0000 https://blogg.avanza.se/hemberg/?p=49131 (Henrik Senestad) Hela 40 bolag har bett om nya pengar från sina ägare årets första veckor. Det är en alarmerande signal. Det är tre gånger fler än i fjol. Lägg till att intresset från spararna är lågt. Jag ser 3 illavarslande varningar för småbolag och nya bolag på väg till börsen.

Titta gärna på aktierasen i Eniro och Anoto. De är bägge ned 99% senaste åren. Här har vi något att lära.

Senaste åren har småbolagen gått som raketer på börsen. Antalet nya bolag har också stormat in. Under åren 2014-2016 gick småbolagen i snitt hela +76%, när börsen i övrigt ”bara” steg 26%.

Men nu kan raketbränslet vara slut tycks det. Senaste året har vi sett en första varningssignal: de småbolagen går längre gått bättre än hela börsen. En andra allvarlig varningssignal har vi sett redan i höstas. Då märkte vi att nya börsbolag inte alls vara lika starka längre.

Nu kommer orostecken nr 3: Spararna som köpt är inte beredd att lasta in nya pengar för att rädda sin små och ofta kärvande bolag.

För 40-talet småbolag har redan i år bett sina aktieägare om nya pengar (en emission) så lyckas bara varannan att få småägarna stöd.

Orsaken till bolagens problem kan vara problem, dyrare utveckling eller misslyckade affärer. Ofta är det en blandning av dessa motgångar. Att de är fler än förra året kan bero just på att vi har många nya bolag på börsen. Men att de tjorvar är inte bra. Ska bolagen till börsen så måste de också ha kassor och planer som gör att de tål överraskningar…

Det är inte fel i sig att bolag ber sin aktieägare om pengar. Men vi ska ändå ta det som en varningslampa. Bolag som inte klarar sig utan flöden från sin ägare är sällan långlivade. Därför undviker jag alla bolag som ens är i närheten av ”emission”.

Och fler sparare börjar nu dra öronen åt sig. Hela vartannat bolag som i år bett om pengar har inte fått fullt intresse (fulltecknad emission). Kort sagt håller intresset på att kylas ned.

Bolagen som nu ber om pengar överlever ofta ändå för stunden. För allt fler småbolag som ber om pengar ha säkrat köksdörren med hjälp av en garant. Det är ofta en rik person eller flera som ställer upp med pengar, i fall att småägarna inte är intresserade. Med andra ord har garanterna fått rycka ut varannan gång hittills i år.

Garanterna är däremot inte gratis. Ofta får de en särskild rabatt. Och när de ryker inte tar de också steg för steg över makten i bolaget. Den som ställer upp när det krisar får nämligen ofta aktierna exktra billigt.

Sitter du nu i ett krisbolag så måste du välja: 1) skeppa in mer pengar eller inte. 2) om inte så sälj i alla fall rätterna. Kom ihåg att sälja dina teckningsrätter som du fått på kontot om du sitter i ett småkrisande bolag som ber in mer pengar. Om de nu går att sälja. För rätterna kan ha ett värde som är 20-30-40% av dina aktiers forna värde. Lite grann beroende på hur allvarlig krisen är. Låt inte detta värde rinna dig ur händerna.

Mitt råd i småbolag och krisande småbolag: Var försiktig med småbolag. Särskilt om de börjar be om pengar. Lägg märke till att du själv måste gå in på ditt konto och kontrollera om ditt lilla bolag ber om pengar. Du får inget brev hem i lådan eller sms.

Hur agerar du i småbolagsoron?/henrik senestad

 

]]>
https://blogg.avanza.se/hemberg/2018/02/19/smabolagen-stannar-av/feed/ 0
Aktiva fondportföljen +61% https://blogg.avanza.se/hemberg/2018/02/19/fondportfoljen-59/ https://blogg.avanza.se/hemberg/2018/02/19/fondportfoljen-59/#comments Mon, 19 Feb 2018 04:45:20 +0000 https://blogg.avanza.se/hemberg/?p=49341 Min aktiva fondportfölj har senaste fyra åren givit 61%. Den har följt svenska börsen ganska nära, men mycket jämnare. Det gillar jag som ett alternativ att spara i. Men några fonder byter jag bort.I min aktiva fondportfölj väljer jag fonder som är lite utanför de gängse valen. Allt för att få en fondportfölj vars helhet växer, men är lite jämnare än en Sverigefond. Du som vill ha ett enkelt fondval; bara två eller kanske tre fonder så har jag satt ihop de enkla billiga fondportföljerna.

Som bas i aktiva fondportföljen har jag två globalfonder som står för 4 av 10 fondkronor. Det ger stabilitet. Här talar vi ju om mest USA och Europa.

Till det har jag nio fonder med smalare fokus. Som störst motvikt har jag en frontierfond. Men bara för 1/10 kronor. Här talar vi om små tillväxtländer som Peru, Pakistan och Vietnam. De rör sig häftigt var för sig, men tillsammans är de betydligt jämnare.

Sedan har jag två småbolagsfonder. Både USA och Europa. Småbolag ger ju ofta mer för den som är långsiktig. Men de får bara 7% var att smaka på.

En branschfond får också plats. Däremot är den bred. En teknikfond, något som vänder sig mot en rad andra underbranscher, så den är inte lika känsliga för egna cykler, utan snarare för generella börscykeln.

Asienfonden gillar jag. Här talar vi om stora länder som Indien, Kina och Indonesien. Det fokuset gillar jag bättre än breda tillväxtfonder som innehåller Ryssland och Brasilien. De två senaste är så råvarufokuserade. Därför flyttar jag tillväxtpotten till Asien istället.

Indonesienfonden har gått som tåget. Vi talar om ett av de länder som växer snabbast, men samtidigt är yngst och kanske minst upptäckt. Vill du minska fallhöjden så kan det vara säljdags. Men för mig som sparar länge så sitter jag kvar.

Sist och minst har jag Sverige. Egentligen behövs det inte eftersom jag sparar i svenska aktier, men för dig som är intresserad har jag ändå valt en aktivt förvaltad långkörare hos Didner & Gerge och dessutom Zero. Men storbolagen i Zero har uppbar motvind. Därför är den också en säljkandidat.

Mitt råd: Aktiva fondportföljen är för dig som vill spara minst 5 år. Vill du spara kortare tid, säg 3 år så skulle jag välja bort Indonesien, frontier- och småbolagsfonderna. De är för känsliga. Dessa pengar skulle jag i dagsläget lägga i Spiltan räntefond, om jag nu sparade säg 2-3 år.

Hur väljer du fonder?/claes hemberg

 

]]>
https://blogg.avanza.se/hemberg/2018/02/19/fondportfoljen-59/feed/ 1
Allra ringer igen. Nej, tack! https://blogg.avanza.se/hemberg/2018/02/19/allra-ringer-igen-nej-tack/ https://blogg.avanza.se/hemberg/2018/02/19/allra-ringer-igen-nej-tack/#respond Mon, 19 Feb 2018 02:41:58 +0000 https://blogg.avanza.se/hemberg/?p=49521 Allra är i farten igen. De ringer upp spararen Mikael. Han anar ugglor i mossen och mejlar mig med säljaren i andra örat. Tacka nej och lägg på luren. Köp aldrig det som spontan-säljare föreslår. Har du ett behov så ta det på större allvar, jämför själv och välj det bästa. Allra är ju inte heller kända för att tänka på kunden i först hand.

Skandalbolaget Allra känner vi till från PPM-stopp, häktade chefer och domstolsförhandlingar. Pensionsbiten finns inte kvar, men nu försöker de tjäna pengar på försäkringar av olika slag.

Mikael blir uppringd. Han har nyss fyllt 50 år och det kan vara just den åldernojja som då dyker upp, som Allra siktar in sig på.

”Jag blev erbjuden deras specialistvårdsförsäkring. Om man skulle få en allvarlig sjukdom, som täcker kostnader för upp till 10 miljoner.”

Avgiften 235 kronor i månaden kanske låter som hela fyndet. Men 3000 kr per år är dyra pengar. Jämför vi motsvarande försäkringar så kan du säkert pruta 75%. Försäkringsgivaren i det här fallet är AmTrust Limited. En fullständigt okänd aktör på våra breddgrader och väldigt talande i min bok.

Livförsäkringar finns av många slag. Just Allra är ju inte kända för att tänka på kunden i första hand. Så jag skulle lägga på luren.

Mitt råd: Funderar du på att teckna en försäkring för sjukdom eller annat så utgå ifrån dig själv och ditt behov. Sök igenom marknaden och jämför. Svara aldrig ja på en telefonsäljaren. Den som säljer försäkringar per telefon bidrar sällan med fakta utan skrämmer livet ur arma vanliga människor. Allt för att tjäna pengar.

Lägg till att vi i Sverige har fri sjukvård. Det är synd att betala 3 000 kr per år för fri sjukvård. Tänker jag.

Fika med Allras vd         Pristak mot PPMs fulsäljare        Så luras PPM-säljare

Hur reagerar du på telefonsäljare?/claes hemberg

 

]]>
https://blogg.avanza.se/hemberg/2018/02/19/allra-ringer-igen-nej-tack/feed/ 0
20 år: Hela 2/3 kramar bankkontot https://blogg.avanza.se/hemberg/2018/02/18/20-ar-hela-23-kramar-bankkontot/ https://blogg.avanza.se/hemberg/2018/02/18/20-ar-hela-23-kramar-bankkontot/#comments Sun, 18 Feb 2018 04:38:21 +0000 https://blogg.avanza.se/hemberg/?p=49571 Bankkonto och amortera är de sparformer som svenskarna ökat på mest senast 20 åren. Räntefonder lockar inte alls lika mycket. Att lågprisfonder bara nått 1 av 6 överraskar inte. De är ju så nya i matchen. 

Alla: ”20 år i sparvärlden

Framför allt gillas bankkonto och att amortera av de medelålders, Det säger svenskarna själva i en färska sifointervjuer.

Vi har sett siffrorna. De är upp 300 mdr kring år 2000 till idag närmare 2 000 mdr. För när vi sett börsoro, galopperande oljepris, finanskris … så väljer allt fler jämna sparformer.

Sparkontot: Det är framför allt äldre som minskat ned på sparkontot. land de över 56 år har hela 30% minskat sitt sparande på sparkontot. De sm sparar mer på sparkontot är i gengälld medelålders.

Det handlar nog inte om börsoro sig, utan att vi idag är så mycket mer uppkopplade mot börsoron. Mobiltelefoner gör att vi får alla data så mycket rakare, snabbare och starkare. Det är svårare att tolka, tänka efter och välja.

Allt fler jag möter vittnar om att de vill agera. Många tycks känna som att välja om fonder eller aktier eller räntor är eftersträvans värt. Men så är det inte alls. Sitter du i bra fonder eller aktier så rid vidare. Du som däremot sitter i dyra eller bara dåliga fonder ska direkt byte. Men det har ju ingenting med konjunkturen att skaffa. Så titta dig snarare i spegeln än att stirra i mobilen…

Hur väljer du med lång sikt, före kort?/claes hemberg

]]>
https://blogg.avanza.se/hemberg/2018/02/18/20-ar-hela-23-kramar-bankkontot/feed/ 3
Fler kvinnor in i debatten tack https://blogg.avanza.se/hemberg/2018/02/17/fler-kvinnor-in-i-debatten-tack/ https://blogg.avanza.se/hemberg/2018/02/17/fler-kvinnor-in-i-debatten-tack/#comments Sat, 17 Feb 2018 16:45:38 +0000 https://blogg.avanza.se/hemberg/?p=49698 Senaste åren har en rad kvinnor tagit steget fram i den ekonomiska debatten. Äntligen. Men tyvärr möts de ofta av trakasserier, avundsjuka och gubbtroll, skriver dagens Svd. Här har vi alla och särskilt män ett ansvar att säga ifrån när vi möter troll i hissar, köer och vid fikaapparaten. Vi behöver ju fler kvinnor i fler ledande befattningar. Sverige behöver det.

Att diskutera vår ekonomi, börs, fonder, pensioner och aktier handlar om att diskutera framtiden. Vilken utsikter vill vi ha? Det är ju det som gör diskussioner spännande och inte minst viktiga.

Därför har alla nya unga smarta kvinnor som givit röst i debatten senaste åren verkligen lyft, breddat och förbättrat diskussionen om vår utsikter och vägval. Att 82% av de svenska kvinnorna arbetar ger idag hela landet ett enormt försprång. Det är inte längre bara några ”få men tråkiga gubbar” som pratar ekonomi, är börsvd:ar och leder landet.

Men uppbarligen är det en näthord med gubbar som har svårt att erkänna kvinnornas alla viktiga framsteg. För många av de smarta och framgångsrika kvinnorna fullkomligen jagas av trötta gubbtroll på efterkälken. Det parodiska är att dessa gubbtroll inte ens förstår att deras framtid är beroende av framgångsrika kvinnor.

Trollen är 20-99 år, och 99,9% män, med ett språkbruk, värderingar och perspektiv som jag absolut inte vill återge. Jag kan bara konfirmera den allvarliga och hemska bilden i SvD. Samma bild har jag fått från unga och även äldre väninnor, som leder bolag är synliga och deltar i debatten.

Till alla gubbtroll måste vi bara säga ”stopp sluta”. Vi måste gripa in när vi hör antydningar till gubbtroll i hissen eller i matkön. För visst hör vi alla dem både här och där. Då är det vi med öron och övertygelse som måste protestera.

Särskilt viktigt är det vi män tar ställning. Gubbtrollen ska inte tro att de är minsta stöd. Det finns inget särskilt gubbspråk som okej i omklädningsrum, trappen eller väntrum. Tvärt om behöver vi Sverige våra kvinnor mer än någonsin.

För alla smarta viktiga kvinnornas skull, för samhället Sveriges skull och för våra jobb och framtid behöver vi ett öppet samtal där alla smarta åsikter kommer fram.

Själv blockerar jag gubbtrollens övertrapp i sociala medier. Ja, de når även mig. Även här på bloggens kommentarer raderar vi löpande. Ja, gubbtrollen dyker upp här och där. Och har några käpphästar jag använder: 1) Fråga tillbaka: Hur tar du ställning i trakasserierna. 2) Låt inte trollen byta samtalsämne 3) Låt dem inte peka ut andra som ansvariga utan återgå till 1).

Och kanske ska vi ge trollen en andra chans. Ändrar sig personen och suddar bort sina gubbtroll-kommentarer så är jag också beredd att häva blockeringen igen…

Hur agerar du mot troll?
När tog du senast ett steg tillbaka för att släppa fram en kvinna?

/claes hemberg

]]>
https://blogg.avanza.se/hemberg/2018/02/17/fler-kvinnor-in-i-debatten-tack/feed/ 2
Buffett: ”Köp lågprisfond” https://blogg.avanza.se/hemberg/2018/02/17/warren-buffett-kronika/ https://blogg.avanza.se/hemberg/2018/02/17/warren-buffett-kronika/#respond Sat, 17 Feb 2018 07:14:34 +0000 https://blogg.avanza.se/hemberg/?p=38078 Legenden Warren Buffett har varit dubbelt bättre än börsen årtionde efter årtionde. Tre nycklar har gjort det möjligt. Vägval som vi vanliga sparare också kan härma. Hans råd till sin fru är lätt att kopiera: ”När jag inte längre finns lägg pengarna i en billig fond”.

Oraklet i Omaha kör som världens rikaste människa ändå själv sina 7 minuter till jobbet med egen bil och läser sedan enligt egen utsago 6 timmar om dagen. Bara i de två meningarna finns två viktiga svar på hans framgång.

Trots enorma framgångar har Buffett fortsatt sitt vanliga liv, i sitt hus, sin vanliga väg till jobbet i samma kontor, i Omaha, mitt i USAs ”ingenmansland”. Eller vi kan läsa det som: Håll i kostnaderna.

Buffet är en tävlingsmänniskan som hela tiden vill veta mer. Jag minns vårt besök i Shanghai kring 2008. Då hade han redan köpt in sig i BYD – elbilsbolaget. Som numera tillhör en av elbilsstjärnorna i Kina. Eller som vi kan läsa Buffett; ”Vet mest och det kan gå bäst”.

Han historia inspirerar då han började redan som barn och knackade dörr för att sälja tuggummi och läsk. Det var så han lärde sig ekonomi. Eller som Buffett skulle kunna säga; Köp billigt och sälj dyrt.

De tre faktorer som Buffett själv ofta lyfter fram när han köpte aktier till sitt börsnoteradebolag Berkshire Hathaway var:

1) Köp bolag med vallgrav. Bolagen ska ha en unik fördel som ingen lätt kan härma. Han köpte bland andra Apple och Coca Cola.
2) Köp bolag som växer. 
Warren köpte inga it-bolag ut it-bubblan. ”Jag förstod mig inte på dem…” förklarde han och fick dräpande rätt, när kurserna dök 2/3. Han köpte istället energibolag med utgångspunkten att energi alltid behövs.
3) Köp och behåll. Det vill säga handla inte fram och tillbaka, utan äg, ta ut vinst och investera dessa i nya bolag. Så köte han sin textilfabrik Berkshire. Den tjänade pengar som han kunde investera vidare.

Mest erkänd kanske han ändå är för sin bolagsstämma med sitt bolag Berkshire. På stora arenan i Omaha: En gång varje år under 5-6 timmar svarar han på sina aktieägares alla frågor om bolag, branscher, ekonomi, dollar och räntor. Allt under mycket sakliga men också underhållande former.

Det går inte att prata om Buffett utan att nämna hans kompanjon colorful Charlie Munger.  Det var han som enligt Buffett själv fick honom att byta fot.

”När jag träffade Munger gick jag från att jaga ”Billiga bolag till billigt pris”, till att istället välja ”Bra bolag till billigt pris”.

Buffett är också genuin optimist. Han ser bland annat en stor potential i alla kvinnor. ”Om vi lyckats bygga den här världen med bara hälften av befolkningen (männen) så är jag väldigt bullish inför framtiden.”

En sak är säker Buffetts arv lever vidare. Bolaget Berkshire har under många år redan utsett den nye kaptenen för skutan. Så Berkshire lär vi alltid kunna följa.

Hur härmar du Buffett?/claes hemberg

]]>
https://blogg.avanza.se/hemberg/2018/02/17/warren-buffett-kronika/feed/ 0