Spara med Hemberg https://blogg.avanza.se/hemberg Claes Hemberg bevakar spararnas vardag. Det handlar om fonder, aktier, pensioner, räntor för alla åldrar. Fri, 17 Nov 2017 14:30:53 +0000 sv-SE hourly 1 https://wordpress.org/?v=4.8.3 Pengakoll: Teknikresa till Silicon Valley https://blogg.avanza.se/hemberg/2017/11/17/pengakoll-teknikresa-till-silicon-valley/ https://blogg.avanza.se/hemberg/2017/11/17/pengakoll-teknikresa-till-silicon-valley/#respond Fri, 17 Nov 2017 14:30:53 +0000 https://blogg.avanza.se/hemberg/?p=45514

Börsen har hackat långsamt neråt i veckan. Efter en rad positiva rapporter tar många hem vinsterna. Veckan har även handlat om USA och Tech. Genom vår resa i USA har vi besökt bolag som Tesla och EA i Silicon Valley och haft långa diskussioner med chefsekonomer på Wall Street.

Ett gäng sparare, några kollegor, förvaltare från SPP och Franklin Templeton och jag är i USA. Temat för resan är den heta teknikbranschen som för fullt förändrar verkligheten för konsumenter, industri, läkemedel, transporter och it med flera. Läs berättelser och analyser från resan här:

Vi besöker Silicon Valley som är ett viktigt center för teknisk utveckling och innovationskraft. Men alla teknikbolag lyckas inte och det krävs mycket kunskap av den som ska utvärdera och välja vilka det är värt att köpa. Tekniktrenden är på många sätt en ny industriell revolution men konkurrensen är stenhård. Rådet är att vara försiktig med framtidsaktier och att inte köpa för dyrt.

Jonathan Curtis arbetar som förvaltare på Franklin Templeton med kontor i Silicon Valley. Närheten är en fördel för att kunna ligga nära utvecklingen av teknik och nya bolag.

Vi gör ett besök i Teslas fabrikTesla är svenskarnas näst mest ägda USA-aktie och bilproducenten sticker helt klart ut bland mer traditionella bilföretag. Tesla värderas lika högt som Volkswagen med en produktion på 100 000 bilar mot VWs 10 miljoner.

Även giganter som Facebook, Amazon, Netflix och Google, FANG, har ett högt pris och kalkylen blir svår att få ihop om tillväxten går ner.

Vi besöker också spelbolaget Electronic Arts och finanschefen Blake Jorgensen. Bolaget verkar välskött och proffsigt. Världen över använder mer än 600 miljoner personer deras tjänster.

En reflektion är att teknikutvecklingen sker på olika arenor. I Kina blir inblandningen av partiet i Bejing i näthandelsjätten Alibaba ett sätt för staten att kontrollera invånarna med stordata. De kan använda informationen om människors beteende på andra sätt än att bara öka konsumtionen.

Bolagen i tekniksektorn har en modest värdering idag jämfört med den hype vi såg kring millennieskiftet. Bolagen säljer ofta förväntningar om framtida vinster och vi lärde oss en dyr läxa år 2000 och köper inte lika urskiljningslöst denna gång. Ett bra sätt att spara i teknikbolag är teknikfonder som blivit allt mer populärt under senare år.

Förutom att besöka bolag diskuterar vi Trumps handelspolitik och föreslagna skattereform. Det kan bli stökigt och fondsparare som lämnar USA för Europa lär bara bli fler. Fallande bostadspriser och politiska feltramp kan stöka till det för USA:s ekonomi. 

Hemma i Sverige ser vi en aldrig sinande ström av varningar för fall i bostadspriserna. Statistiken visar att prisfallet är ett faktum och det faller föga förvånande mest i storstäderna. Ett nytt amorteringskrav är på gång och väntar på godkännande från regeringen.

Sparande i både aktier och fonder kan passa bättre på ett investeringssparkonto, ISK. När det är läge att flytta från vanlig depå till ISK är inte alltid självklart. Ibland kan det även vara bra att flyttstäda bland gamla val innan vi flyttar.

Vad vill du läsa om nästa vecka? /Claes Hemberg

]]>
https://blogg.avanza.se/hemberg/2017/11/17/pengakoll-teknikresa-till-silicon-valley/feed/ 0
Flyttstäda innan ISK https://blogg.avanza.se/hemberg/2017/11/17/flytt-till-isk-del-2/ https://blogg.avanza.se/hemberg/2017/11/17/flytt-till-isk-del-2/#comments Fri, 17 Nov 2017 04:36:05 +0000 https://blogg.avanza.se/hemberg/?p=45168 (Henrik Senestad) Fler frågor har trillat in angående flytt till ISK-konto. Denna gång från Stina som har ett sammelsurium av olika finansiella produkter. Här behövs en flyttstädning.

Att spara på många olika konton är tyvärr vanligt. Spararen Stina berättar i ett melj att hon har aktier, räntefonder, aktieindexobligationer och aktiefonder spridda på en mängd olika konton. Nu ska hon ha möte med banken och undrar om hon ska flytta till ett ISK-konto. Stina signalerar via sitt mejl att hon vill ha låg risk framför hög avkastning.

 

Min första tanke. Här måste det till en flyttstädning innan hon flyttar till ISK. Här till höger har jag sammanfattat hur den nuvarande portföljen ser ut.

Först ut ur portföljen är aktieindexobligationer. För de är säljarens/satans påfund. Det enda som är säkert med dem är avgiften. Ifall Stina kan sälja de utan höga straffavgifter så borde hon göra det. Annars borde hon vänta tills bindningstiden har gått ut och sedan flytta vad sin blev över. Köp istället blandfonder eller en mix av global- och räntefonder. 40/60 är ett bra riktmärke.

Ut åker även bland- och räntefonder. De kan visst vara bra på sparhorisonter på 1-3 år. Men, när jag granskar vilka blandfonder det rör sig om; SEB Total Potential och Total Försiktig ser jag att de har en relativt hög avgift på 1,33% och 1,49%. Det tycker jag är dyrt. Här bör Stina istället köpa en blandning av bra globalfonder för 0,2-0,4% från aktörer som SPP, Länsförsäkringar, Alecta, DNB och räntefonder som Spiltan Högräntefond. Sistnämnda kostar ungefär hälften av SEB Total Försiktig.

Aktiefonderna ser lovande ut. Dessa tycker jag Stina kan behålla, om de presterar mot den avgiftnivå de håller. Annars byt till lågprisfonder. Stina nämner i sitt mejl bland annat SEB Europa Indexfond. Den tycker jag håller en rimlig avgift på 0,4%. Om något, eftersom Stina har en kort sparhorisont (”vill ha låg risk”) borde hon byta ut en del av sina aktiefonderna mot globalfonder. De rör sig lite mindre upp och ner än vad andra aktiefonder gör.

Mitt råd: Stina borde flytta alla aktier, aktiefonder och globalfonder till ett ISK-konto. Räntefonderna kan ligga kvar i depån. Läs gärna tidigare inlägg varför. Men, innan hon flyttar pengar borde hon flyttstäda. Speciellt aktieindexobligationer ska ALDRIG ingå i en portfölj om du frågar mig.

Riktmärken när alltid är klart: 20-30% räntor och bankkonto, 30-40% globalfonder, 30-50% aktier och aktiefonder (Sverige och Europa).

Enkla portföljer        Alla lågprisfonder

Såg du till att flyttastäda innan du flyttade till ISK? / henrik senestad

 

]]>
https://blogg.avanza.se/hemberg/2017/11/17/flytt-till-isk-del-2/feed/ 2
USA bävar för stigande ränta https://blogg.avanza.se/hemberg/2017/11/17/usa-bavar-for-fed/ https://blogg.avanza.se/hemberg/2017/11/17/usa-bavar-for-fed/#comments Fri, 17 Nov 2017 04:31:32 +0000 https://blogg.avanza.se/hemberg/?p=45488 (TECH/USA) Trumps löften om lägre skatter kan tillfälligt gynna amerikanska börsbolag närmaste året. Men viktigare är att centralbanken, Trump och även bostadspriserna kan utlösa börsfall. Det är min bild efter samtal med en rad ovanligt skeptiska chefsekonomer i New York.

Tillväxtländer som Kina, Indien och en rad mindre länder har starka ekonomier som växer vidare under nästa år. Detta ger USA, Europa och hela världen bra ekonomiska fart även under 2018. Så långt är ekonomerna överens. Det är inte konstigt. Prognoserna för närmaste kvartalen är ganska tydliga och positiva.

”Utsikterna för ekonomi har inte varit så här ljusa på många år. Alla stjärnor står rätt. Det kan inte bli så mycket bättre”, säger en av Nordens största förvaltare Olav Chen, Storebrand, när vi möter honom i New York.

Ändå är han inte direkt skeptisk till börsen utan behåller 84% aktier i sin portfölj. Närmaste året väntar han sig en fortsatt stark ekonomi.

”Konsumenternas förtroende är starkt. Låg arbetslöshet bäddar för högre löner och priser och vi kan äntligen få igång en period med högre räntor, säger Chen.

Förväntningarna Japan och Europa är fortsatt starka. Pengar som lämnat Europa när vår centralbank ECB började trycka pengar våren 2014, kan nu vara på väg tillbaka igen. Nästa år väntas endast 3 av världens 190 länder stå på den ekonomiska bromsen. En av dem är Venezuela. Annars är det mungiporna uppåt. Jämför med finanskrisens dagar då vart annat land bromsade in. Ytterligare en superstark siffra kommer från affärsklimatet i Tyskland, högsta nivån på 48 år.

”När USAs centralbank, FED, däremot börjar strama åt sedelpressarna och höja räntan kan läget vara helt annorlunda. Då kan både långa räntor och börsen tappa fart. Då kan kontanter vara den bästa sparformen, konstigt nog”, säger Chen.

Men i USA är bilden mer blandad. Förslaget på nya lägre skatter gynnar bara bolagen och de rikaste 1%. ”Bolagen lär köpa egna aktier, köpa bolag och ge extra utdelningar. Detta skulle kunna gynna börsen i USA närmaste året, men det hjälper inte ekonomin. Så börslyckan i USA kan bli kortvarig”, säger Torsten Slok, på Deutsche Bank i New York.

Istället oroas ekonomen över att det ökande gap mellan rika och fattiga fortsätter. Topp 0,1% rikaste amerikanerna har idag lika stor andel av ekonomin som 90% av befolkningen. Trenden startade på 90-talet. Detta är allvarligt och kan skapa farliga spänningar.

Trump verkar däremot bli allt mer handlingsförlamad förklarar Slok, som inte räknar med att presidenten lyckas med ett enda av hans vallöften. Utan att Trump lär förlora ännu mer makt när kongressen och senaten har sina val nästa år. Då blir Trump ännu mer isolerad, politiken uddlös och politiker mer ifrågasatta.

Detta kan i sin tur få investerare att dra öron åt sig och lämna amerikanska börsen, menar Slok. För tappar folk tron på Trump kan de istället välja en annan extrempolitiker, kanske en Bernie Sanders-profil. Detta skulle snabbt skrämma aktieägarna att sälja. Detta kan avgöras redan i mitten av nästa år, då det är omval till kongressen och senaste. ”Med tanke på Trumps låga popularitetstal så väntar jag mig stor turbulens i politiken närmaste åren.”

Fallande bopriser kan också stoppa USAs ekonomi. För på samma sätt som stigande bostadspriser och möjligheten att använda bostaden som bankomat har stöttat ekonomin senaste året, så kan nu stigande räntor slå hårt tillbaka. 

Hela hälften av höstens fallande priser kommer från fallande bostadspriser. Torsten Slok tolkar siffrorna som att konsumenterna inte längre har råd att bo dyrt, utan flyttar ned sig till billigare för att ha råd med sin vardagskonsumtion. Och nu talar centralbanken om att höja räntan ytterligare. Det kan sluta med en bostadssmäll, eftersom fler uppenbarligen redan har det svårt, menar Slok.

Senaste åren har vi sett låga räntor gödsla på stigande börser och stigande bostadspriser. Men detta hjälper inte ekonomin direkt. Centralbankernas metod att sänka räntan och trycka mer pengar har därmed egentligen inte hjälpt ekonomin på riktigt de senaste åren. Det hjälpte naturligtvis under finanskrisen men sedan är dessa effekterna mer diskutabla.

”När Europas centralbank slutar med stödet kan euron stärkas igen och även gynna den Europeiska börserna. Men prisökningarna kan utebli och då kan de inte heller stimulera vid nästa lågkonjunktur. Det blir en farlig spiral.”

Det logiska svaret borde egentligen vara att våra politiker satsar, utvecklar och genomför långsiktiga planer. Sådant kan inspirera samhället. Men politikerna är påfallande kortsiktiga. De siktar in sig på nästa val som ofta är bara två år bort. Några 20-30 årsperspektiv som du behöver för att investera i samhället, tycks inte politikerna ha.

Chefsekonomerna är samstämmiga. Olav Chen och Torsten Slok väntar sig en fortsatt stark ekonomi i USA och Europa nästa år. Men sedan kan bostäder, politik och feltramp stöka till bilden. Kanske hinner inte centralbankerna börja höja räntorna, utan de blir kvar på låga nivåer. Det låter som ett japanscenario.

Europafonder väldigt olika        Bra Europaaktier

Bävar du inför stigande räntor? /claes hemberg

]]>
https://blogg.avanza.se/hemberg/2017/11/17/usa-bavar-for-fed/feed/ 2
Handelskrig Trumps sista utväg https://blogg.avanza.se/hemberg/2017/11/17/handelskrig-trumps-sista-utvag/ https://blogg.avanza.se/hemberg/2017/11/17/handelskrig-trumps-sista-utvag/#comments Fri, 17 Nov 2017 04:16:38 +0000 https://blogg.avanza.se/hemberg/?p=45476

(TECH/USA) En lamslagen Trump slåss nu för sin politiska överlevnad. Hans skatteförslag gynnar inte ekonomin, säger kritikerna jag träffar. Istället kan han starta handelskrig. Allt för att gör något politiskt avtryck alls, säger Libby Cantrill, politisk expert på Pimco.

Trump har hittills inte åstadkommit någonting, säger de ekonomiska experter jag träffar här i New York. Hans löften om nya broar och vägar har inte blivit något alls. Obamacare är kvar. Handelsavtalen är kvar… Detta börjar nu pressa Trump allt mer.

Nu bäddar hans rekordlåga popularitet för att hans parti, republikanerna, kommer att förlora platser i deras bägge kamrar nästa år. ”Det ger Trump än mindre kraft att genomföra politik alls. Därför har han nu väldigt bråttom”, säger Cantrill.

Trump som själv talat om sitt eget skatteförslag som ”a tremendous beautiful taxcut”, en oerhört vacker skattesänkning – får mothugg av de ekonomer jag träffar. Trumps förslag gör att storbolagen tjänar mer, men på fattiga amerikaners bekostnad. Effekten blir också mycket kortvarig. Därför är det stor sannolikhet att presidenten inte får igenom sina förslag genom USAs två kamrar; kongressen och senaten.

Handelskrig kan bli Trumps sista utväg, för att få lite uppmärksamhet. Att han inte gjort det tidigare beror på att han efter ett handelskrig kommer att vara paria i partiet. ”Alla vet att ett handelskrig skulle vara dåligt för USAs ekonomi. Startar han handelskrig vill ingen samarbeta med honom”, säger Cantrill.

Det avtal som Trump lär skjuta in sig på är Nafta – det nordamerikanska avtalet. Men att avtalet skulle vara dåligt för USA är rent nonsens menar, Cantrill. Handelskrig med Kina vågar han inte säger experterna här.

”Trump är mest ointresserad av politik, men inte av handel. Om han vill lämna avtalen så kan han göra det. Som ett markering”, säger Cantrill.

Lägg till att amerikanska staten mitt i allt detta kan hamn i nästa budgetkris, där politikerna måste komma överens om att höja taket. Det kan dra ut på tiden. Men utgången är mer viss. Här vet politikerna att de inte har något val.

Mitt råd: Svenskarnas flytt från USA- till Europafonder lär öka närmaste månaderna. Dels för att rörelsen redan är igång och för att Europa gör mest rätt och Trump är mest stökig.

Du som sparar många år eller till pension behöver inte reagera på vad som händer i amerikansk politik närmaste åren. Men ska du använda en pott sparpengar redan i vår, så är det hög tid att flytta dem ifrån börsen till räntor istället.

Hur sparar du i USA?/claes hemberg

]]>
https://blogg.avanza.se/hemberg/2017/11/17/handelskrig-trumps-sista-utvag/feed/ 1
Tech säljer framtida tillväxt https://blogg.avanza.se/hemberg/2017/11/17/tech-saljer-framtida-tillvaxt/ https://blogg.avanza.se/hemberg/2017/11/17/tech-saljer-framtida-tillvaxt/#respond Fri, 17 Nov 2017 03:14:02 +0000 https://blogg.avanza.se/hemberg/?p=45360 (TECH/USA) Tesla är mer värt än de gamla jättarna Ford och GM. Samtidigt bygger de bara en smula av jättarnas bilkapacitet. Det är ett bra exempel på konsten att sälja framtiden redan idag. Här är många techbolag rasande effektiva, som framtidssäljare. Inte konstigt att fler får bubbelvarning. Men sedan finns det också de som har närmast solida monopol…

Vi talar ofta om rätt pris på ett bolag. Då talar vi om dagspriset. Men det är mest intressant bara i det korta perspektivet. Eftersom vi ska spara, ofta många år och decennier, borde framtiden vara mer intressant än antalet sålde bilar och vinsten förra veckan. Framtiden är dessvärre mest en gissning.

Affärstidningen Fortune tillhör de som försökt att värdera framtiden. De har tittat på marknaden och bolagets kapacitet. Då framträder Tesla som ett av USA:s mest löftesrika bolag. Tidningen ger bolaget priset för att marknaden är explosiv och att Tesla har mutat in sin nisch på ett starkt sätt.

På toppen av listan finns även Facebook. Det är i mina ögon mer begripligt. De hade en knackig start, men har idag verkligen mutat in ett område i den sociala världen och är numera riktigt duktiga på att tjäna pengar också.

Fyra på denna topplista är filmbolaget Netflix. Det är en av svenskarnas aktiefavoriter i USA. De höjde vinsten 30% i fjol. De utmanar med nya idéer. De har en nisch. Men konkurrensen? I mina ögon skulle någon annan jätte; Apple, Google eller varför inte Facebook köra film-spåret och ta hem storkovan. Nej, Netflix är inte tillräckligt unika i min bok.

Google är 12a på listan. Tidningen hyllar bolagets öppenhet kring forskning och nya produkter. Dessutom är bolagets annonser en sedelpress av sällan skådat slag. Satsningen på artificiell intelligens räknar analytikerna kommer att ge stora vinster. Men det handlar återigen om framtiden.

På plats 13 hittar vi Amazon. De får platsen tack vare vd:n Jeff Bezos, som sakta men säkert lyckats sluka bransch efter bransch. Han blir något av digitaliseringens egen kunglighet. Här väntar sig analytikerna en fortsatt räd in i nya branscher.

23a är Electronic arts. Spelmakaren bakom storsäljare som Fifa, Sims och Starwars. Senaste fyra åren är börsvärdet upp några 700%. Tricket har varit att lägga alla vinster på nya spel, stora speltävlingar och ett öppet virtuellt labb. Det gillar analytikerna.

En aktie som vi kanske saknar. Apple. Det bolag som verkligen öppnat digitaliseringens portar på vid gavel senaste tio åren har gjort en makalös resa. Men framgent ser det inte lika spännande ut. Nästa våg av Apple har vi inte sett. Istället lever de mest på en tio år gammal uppfinning: tangentfri mobil.

Mitt råd: Var försiktig med framtidsaktier. Det är lätt att en vd talar om en ljus framtid och att hen lovar att hen ska göra sitt bästa. Som en missionär. Men det räcker inte, hur karismatisk hen än är.

Teknikfonder in i värmen        Techaktierna ofta dyra          Mer om tech

Vilken är din framtidsaktie? /claes hemberg

]]>
https://blogg.avanza.se/hemberg/2017/11/17/tech-saljer-framtida-tillvaxt/feed/ 0
Tech kan bli för stort https://blogg.avanza.se/hemberg/2017/11/16/tech/ https://blogg.avanza.se/hemberg/2017/11/16/tech/#comments Thu, 16 Nov 2017 05:15:52 +0000 https://blogg.avanza.se/hemberg/?p=44962 (TECH/USA) 20 år efter it-bubblan sprudlar amerikanska techbolag som aldrig förr. Ändå är de inte särskilt dyra. Det borde göra oss närmast misstänksamma. Vi har senaste dagarna besökt en rad heta och kanske även överkokta bolag, träffat analytiker och diskuterat den enorma kraft och ibland dyra prislapp som teknikbolagen uppvisar.

Silicon Valley är bara några mil långt. Men det är nu inte längre bara några små ungdomsdrömmar som växer i ”the valley”. Utan här ryms en stor del av alla världens absoluta teknikjättar. Utanför bussfönstret passerar vi både huvudkontoren för Google, Apple, Facebook, Linkedin…

Vi har bolag inom spel, infrastruktur, bilar och diskuterat allt från betalningar till näthandel och it-service.

En sak slår mig mer än allt annat. Det handlar om stordrift. Inom den snabbfotade teknikvärlden har det blivit tydligare än jag hittills sett. Den största kundbas, har störst datorkapacitet, störst kund-data-bearbetning och därmed störst vinster. Det är kanske en gammal sanning, men inom teknikbolagen blir det så väldigt tydligt.

Näthandelsjätten Amazon har redan skrämt slag på en rad branscher. De köper upp och levererar nu hem vardagens varor till merparten av amerikanska hem. Här har andra mindre aktörer snart svårt att konkurrera. Ändå är näthandeln bara 1/10 av all konsumtion idag.

Speljätten Elektronic Arts har idag 600 miljoner användare. De mäter varje spelares kapacitet och matchar dem på bästa sätt mot varandra, så att ”alla” blir mer nöjda och spelar längre och framför allt lägger mer pengar på spel. Här har snart andra mindre konkurrenter svårt att konkurrera.

Datahalljätten Equinix samlar de stora bolagens mest hemliga datakod i särskilda bunkerhallar. Vi besökte en och jag slås av hur även de byggt solida monopol där nya aktörer svårligen kan knacka på och göra sig hörda.

Teknikbolag efter teknikbolag bygger som egna globala furstendömen inom sin nisch. De är samtidigt påtagligt noga med att skydda sig från intrång, på samma sätt som de själva en gång skakat om och raserat sin egen bransch för att bygga sin egen guldsits. De som ”disruptat” (utmanat) vill själva inte bli ”disruptade”.

Lägg till att jättarna växer vidare. Konsumenterna vill handla mer på nätet. Spelarna blir bara fler. Kraven på våra internet bara växer.

Nu har jättarna blivit så gigantiska och skapat så starka monopol att politikerna börjar ifrågasätta dem på allvar. Inte bara ur ett konsument-perspektiv. Även konkurrensen är i farozonen och kanske etter värre. Samhällets insyn och möjlighet att se till medborgarnas bästa är på väg att kringskäras.

Tekniktrenden är på många sätt en ny industriell revolution, där gamla branscher tvingas till förändring. Det syns inom allt från konsumentvaror till tung industri, gruvor och transporter. Omdaningen gör att maktbalansen har rubbats. Närmaste åren kommer olika stater öppet och mer i enrum se till att teknikjättarna inte kör över samhällets gemensamma intressen. Detta kan påverka bolagens tillväxt, men sannolikt inte på något allvarligt sätt. För den globala konkurrensen är tuff och USA vill hellre se starka amerikanska bolag än att utländska bolag tar över regentlängden i teknikvärlden.

Mitt råd: Jo, jag sparar i teknikbolagen, mest via globalfonder. Och jag vet att cirka 15% av samlade börsvärdet är just teknik. Den som sparar 20% i teknik har däremot en kraftig övertro på branschen. Att spara mer i tech kräver mycket av spararen. För börsfall kan fresta på extra här och även om branschen växer, så kan nya lagar, aktörer och tekniker snabbt förändra spelplanen. Det är ju därför snitt-teknik-bolaget ”bara” kostar PE 18, trots att de växer som få. Eftersom det finns såpass mycket osäkerhet kring dem.

Teknikfonder in i värmen        Techaktierna ofta dyra          Mer om tech

Hur sparar du i tech?/claes hemberg

]]>
https://blogg.avanza.se/hemberg/2017/11/16/tech/feed/ 2
Tech-järnridån delar världen https://blogg.avanza.se/hemberg/2017/11/16/tech-jarnridan-delar-varlden/ https://blogg.avanza.se/hemberg/2017/11/16/tech-jarnridan-delar-varlden/#respond Thu, 16 Nov 2017 02:11:27 +0000 https://blogg.avanza.se/hemberg/?p=45299 (TECH/USA) Techbolagen i väst och öst kan te sig lika, men agerar på väldigt olika arenor, på två väldigt olika sätt. En tech-järnridå kring Kina, stoppar rak konkurrens. Ridån har skapat delvis två helt olika techvärldar, som kanske aldrig möts.

Tech ger konsumentens frihet, hör vi mest i väst. Men den bilden stämmer inte alls lika bra i Kina. Något som kan färga av sig på kinesiska affärspartner och länder. De kanske väljer den kinesiska tolkningen av tech istället.

Skillnaderna blir tydliga när vi jämför amerikanska Amazon med kinesiska tech. Amazon står för 40% av näthandeln i USA. Samma siffra visar näthandeln Alibaba i Kina. Bägge talen är imponerande.

Amazon dominerar näthandeln i västvärlden på samma sätt som Alibaba är den stora vinnaren i Kina. Och de två möts inte på riktigt, eftersom det inte verkar i samma tech-värld.

I väst bidrar ny teknik till att konsumenten får större frihet och insyn. Effekterna är förgörande för gamla affärsmodeller. Shoppinggallerior, branscher slås sönder och stora klädkedjor som H&M slåss i motvind. Amazon köper, växer och köper. Myndigheterna är oroade över deras dominans och debatterar både köpstopp och högre skatter.

I Kina ser bilden annorlunda ut. Näthandeln har vuxit fram i samma takt som konsumtionen. Kineserna har delvis hoppat över generationen shoppinggallerior som fenomen. De hann aldrig sluka medparten av handeln som vi sett i exempelvis USA. Istället har 100-tals miljoner kineser gått raka vägen ut på nätet. En annan stor skillnad är att politiska inblandningen.

Vi vet att partiet i Bejing med hjälp av techbolagen har fått mätinstrument och verktyg som vilken annan diktatur skulle drömma om. De kan mäta åsikter, tankar och politisk oro i sms, sociala medier, mejl och även genom konsumtionen. Något som de mer än gärna exporterar till sina partnerländer i omvärlden och vi får en värld delad i väst-tech och öst-tech. Med två helt olika tolkningar av friheten och ansvaret i tech-tidevarvet.

Kinas begränsad techvärld handlar inte bara om yttrandefrihet. Köpmönster på nätet kan snabbt avslöja en persons oskattade inkomster och även ge myndigheterna en hint om olagliga inkomster.

Att bolag som Alibaba accepterar denna nära relation till partiet kan vi tycka är märkligt. Men vad har de för val? Upplägget är förstås delvis ömsesidigt. Bolaget får fördelar om de sköter sig. Och med stöd från staten kan de växa sig stora inom Kina och på sikt även växa utomlands. Men då måste det bli med uppköp. Att växa som okänt namn i ett främmande land tar för mycket tid. Här har vi också ett flera uppköp i utlandet. Tencent har köpt in sig exempelvis i det sociala mediebolaget Snap. Hellre kan jag tänka att de kinesiska techjättarna enklare växer med de Kinesiska intressfären. Att vi får se Alibaba växa starkt i Vietnam, Pakistan, Mellanöstern och Afrika…

När jag frågar techförvaltaren Anders Tandberg Johansson, på DNB tech har de en tydlig åsikt om Alibaba.

”Alibaba har vi ägt men inte längre. Andra kinesiska jättar som Tencent och andra har sina tydliga konkurrenter i USA. Vi väljer hellre Västvärldens mer öppna bolag. Vi har pengar i Lenovo. Deras enkla raka datorer tycker vi ger en billig aktie.

/claes hemberg

]]>
https://blogg.avanza.se/hemberg/2017/11/16/tech-jarnridan-delar-varlden/feed/ 0
Speljätten med 600 miljoner användare https://blogg.avanza.se/hemberg/2017/11/15/speljatten-ea-passerar-600m/ https://blogg.avanza.se/hemberg/2017/11/15/speljatten-ea-passerar-600m/#comments Wed, 15 Nov 2017 07:40:49 +0000 https://blogg.avanza.se/hemberg/?p=45434 (TECH/USA) Spelbolaget Electronic Arts har häftiga 600 miljoner användare. Spelandet bara växer och nya digitala grepp gör att spelar lägger mer tid och mer pengar på sitt intresse. Och just den ordningen tid och sedan pengar är viktig. Vi träffar finanschefen Blake Jorgensen på vår spararresa.

Spelindustrin känner vi i Sverige till genom svenska bolag som Dice, Starbreeze och Paradox. I världen heter jättarna däremot Activision Blizzard och Electronic Arts (EA). Den senare träffade vi idag på deras huvudkontor här i Silicon Valley.

EA talar däremot inte så mycket om att sälja spel, utan fokuserar långt mer på att coacha och vägleda sina användare till att bli bättre spelare. Då blir nämligen spelarna mer lojala och lönsamma. Verktyget heter stordata:

De följer varje spelare i detalj för att coacha dem framåt. De matchar exempelvis varje spelare mot andra som är ungefär lika duktiga. Det gör att du spelar längre. De tipsar också om vad dina vänner spelar.

Electronic Arts tjänar också riktigt bra. När distributionen blivit så enkel så är utmaningen inte längre lågt pris, utan lojalitet. Senaste åren har EA lärt kunderna lämna köp av enskilda spel till att de idag är prenumeranter och spelar vilka spel de vill i EAs hela utbud.

Det gör att varje spelare samma förmiddag kan gå från sportspel, taktik och stridsspel. Användarna lär sig mer, träffar nya vänner och lägger också mer pengar på sitt spelande. Detta har redan ökat spelarnas intresse till de dubbla. De spelar nu dubbelt så länge. Spelarna lägger också ned dubbelt så mycket mer pengar.

Nästa intäktsvåg stavas tillbehör som bilar och vapen för 1-10 dollar styck. Udda tillbehör är dyrare och kan ge ytterligare fördelar.

Och mycket pengar behövs. Senaste versionen av Star Wars som släpps nu på torsdagen har kostat över en miljard kronor att utveckla. Lägg till att sälja spel kräver inoljade kanaler och att drifta spel kräver enorm datorkapacitet. Även två tillväxtmotorer; turneringar och mobilspel är viktiga faktorer.

Här blir stordriften så tydlig. Spelbolaget med störst muskler har uppenbarligen största chanser att lyckas mest.

Turneringarna är sedan ett sätt att göra spelen mer sociala och omtalade. När fler diskuterar, fler övar och fler köper olika extraverktyg mm. Tävlingarna är allt mellan både lokala och internationella. Men själva tävlingen tjänar de inte särskilt mycket pengar på. Istället är det just alla som nyfiket följer och själva prövar som ger de stora intäkterna för spelbolaget.

En annan förändring är att spelarna går från att köpa spel och har dem i bokhyllan till att ladda ned dem. På de senare har bolaget förstås bättre lönsamhet. Idag är 3 av 4 sålda spel redan nedladdade.

Den internationella expansionen är ytterligare en växel. På EA har utrullningen utomlands ökat snabbt senaste åren. 400 miljoner spelar nu i västvärlden. Genom att samarbeta med kinesiska Tencent har de även kommit in i Kina.
Vi har lyckats lära kineserna att spela fotboll. Fifa. Åtminstone på mobilen. Nu har vi 200 miljoner användare där.

Men intjäningen i Kina är lägre. Tencent tar den stora merparten av förtjänsten. Ändå är Kina-satsningen väldigt lönsam. Närmaste åren vill de lära kineserna andra spel ur portföljen.

Nu har Electronic Arts 50 miljarder kronor intjänade i utlandet som också ligger kvar i utlandet. De kan de använda för uppköp, men det finns inte så mycket att köpa. Sänker de skatten till 12% så kan vi tänka oss att ta hem pengarna, men inte om det blir 20% skatt.

För tio år sedan köpte de den svenska spelstudion Dice i Stockholm. De har utvecklat nya Star wars-spelet som lanseras på fredag.

Mitt råd: Mötet med Electronic Arts finanschef verkligen sjunger kvar. Till musik av John Williams flög bilder förbi på skärmarna. Och Jorgensens förmåga att fånga, beskriva och förklara var i den högre skolan. Är bolaget lika välskött så är jag som ”intespelare” beredd att köpa några aktier att spara i. Ja, spelbolag eller underhållning är något människor alltid kommer att söka. Och då är EA en vad jag kan se både seriös, långsiktig, kunnig och ambitiös aktör… i den högre skolan.

Mötet med Tencent        Bästa teknikfonderna        Techaktierna kostar på

Sparar du i spelbolag?/claes hemberg

]]>
https://blogg.avanza.se/hemberg/2017/11/15/speljatten-ea-passerar-600m/feed/ 5
Arvid ska spara i bara 2 år https://blogg.avanza.se/hemberg/2017/11/15/arvid-ska-spara-i-bara-2-ar/ https://blogg.avanza.se/hemberg/2017/11/15/arvid-ska-spara-i-bara-2-ar/#comments Wed, 15 Nov 2017 05:07:37 +0000 https://blogg.avanza.se/hemberg/?p=45177 Arvid månadssparar 500 kr i en billig Sverigefond för att om två år göra en riktig långresa till Kenya. Det har börjar riktigt bra, säger han. Är det rätt fond, frågar han. Jag är tveksam. Och kom ihåg att ha rätt konto också.Arvid berättar hur han i valet mellan olika fonder fastnade för en billig Sverigefond. Billig låter ju bra och Sverige är ju någonting vi känner väl till.

Bra att han kommit igång, tänker jag. Men när jag också hör att resan ska gå av stapeln redan om två år så blir jag mer skeptisk till fondvalet. På så kort tid hinner svenska börsen rör sig för mycket både upp och i värsta fall även ned. Det blir en för stor chansning att stoppa resepengarna i.

Vanligtvis växer en Sverigefond på riktigt bra. Hittills i år talar vi om plus 12%. Men i snitt brukar ett helår ge 8-9%. Kruxet är att den ibland faller 10 ibland 20% över bara någon månad. Senaste två årtiondena har börsen två gånger mer än halverats. Hur ska Arvids sparpengar tåla det?

Vi ska alltid tänka: Välj en fond som passar just din spartid. Då får vi tillväxt på pengarna, samtidigt som de är hyfsat stabila utifrån när vi ska använda dem. Och alla pengar som vi sparar längre än 1 år passar på ISK-konto. Där får vi lägre skatt.

Fondvalet: välj en fond som passar din spartid. Här den enkla modellen:

1-2 år Spiltan räntefond ger i snitt 2-3 procent per år.

2-3 år Swedbank access mix blandfond ger i snitt 4-5 procent per år

3-4 år Länsförsäkringar globalfond index ger i snitt 4-7 procent per år.

5+ år SPP Sverigefond ger i snitt 7-9% procent per år.

Ska du spara i exakt 2 år, så blir det på gränsen mellan räntefond och blandfond. Du kan spara hälften i varje.

Ja, du kan mixa dem, så att du har flera fonder samtidigt. Så kan du alltid vara trygg med en del av ditt sparande. På samma sätt som en del alltid måste få växa fler år innan du räknar med att ta ut den.

Sedan påverkas fondvalet också av vem du är. Har du ett fast jobb och kan skjuta fram resan och jobba vidare några månader extra ifall att du har otur med tillväxten, så är det ett alternativ. Men det är ju ett val.

Balansen ger pengar        Enkla fondportportföljen        Spara på ISK-kontot

Hur sparar du 2, 3 och över 5 år? /claes hemberg

]]>
https://blogg.avanza.se/hemberg/2017/11/15/arvid-ska-spara-i-bara-2-ar/feed/ 6
Att spara i tech https://blogg.avanza.se/hemberg/2017/11/15/att-spara-i-tech/ https://blogg.avanza.se/hemberg/2017/11/15/att-spara-i-tech/#respond Wed, 15 Nov 2017 03:44:27 +0000 https://blogg.avanza.se/hemberg/?p=45294

(TECH/USA) Svenska sparare hittar allt oftare till teknikbolagen. De flesta säger att de sparar direkt i aktierna. Det rör sig om nära 100 000 svenskar. Men sanningen är att många fler sparar på andra sätt: En av fem säger att de sparare via fonder. Det stämmer. Och, har ökat dramatiskt senast åren. Men flest sparar via breda fonder. Vi gör det exempelvis genom PPM-soffan och våra globalfonder. De innehåller hela 1/6 teknikbolag. Hur och varför sparar du i tech?

Teknikfonder in i värmen        Techaktierna ofta dyra

]]>
https://blogg.avanza.se/hemberg/2017/11/15/att-spara-i-tech/feed/ 0