Investeraren #11 – Hur kan man tänka vid börsoro?

I veckans avsnitt fokuserar jag på börsoro och historiska krascher för även om jag inte tror att en finansiell härdsmälta står för dörren så är det ändå nyttigt att prata om börsoro och hur man ska tänka när det skakar till på börsen. Faktum är att riktigt stora krascher är rätt unika men risken ska, det till trots, inte förminskas.

Fredagen den 2 februari kom sysselsättningssiffror från USA som var lite starkare än förväntat och där lönetrycket också var lite högre. Det fick marknaden att oroa sig för kommande löneinflation, vilket fick långräntorna att stiga och börserna att falla brett.

En börsnedgång ned till -10% räknas som en vanlig rörelse medan en nedgång över -10% kallas för korrektion och en nedgång på minst -20% senaste året kallas för en Bear Market eller björnmarknad. Hur vanligt är det egentligen att vi ser korrektioner på börsen? Vanligare än man tror och vartannat år i USA sedan 1980 har bjudit på minst en korrektion under året.

I avsnittet pratar jag om hur långa och stora de historiska krascherna varit, alltså hur många dagar de höll i sig och hur stor den procentuella nedgången var. Dessutom tittar vi även på vilka bolag som föll allra mest under finanskrisen.

Sist men inte minst så bjuder jag även på vilka bolag som höjde-, bibehöll-, sänkte eller slopade utdelningen under den senaste krisen.

Samtliga tidigare avsnitt hittar du här!

 

 

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida.

Dela inlägget

Relaterade inlägg

Kommentarer