Investeraren #15 – Warren Buffetts årsbrev

I veckans avsnitt kikar vi närmare på årets brev till aktieägarna i Warren Buffetts bolag Berkshire Hathaway! Konglomeratet ägs av vår tids mest erkända investerare och därtill över en miljon aktieägare. Det årliga brevet har givits ut sedan 1965 och brukar uppmärksammas av media världen över. Förmodligen även av våra kunder då bolaget är det fjärde mest ägda amerikanska bolaget.

Det bokförda värdet på tillgångarna i bolaget har stigit 1 088 000 % sedan 1965 vilket är imponerande 19,1 % per år. Aktiekursen har stigit 1,8 % mer per år, alltså 20,9 %, under samma period och det gör att avkastningen landar på hela 2 404 748 %. Detta är ett talande exempel för vilken enorm skillnad varje procentenhet gör över långa tidsperioder och ett skolboksexempel för varför man ska se upp med (höga) avgifter. Det breda amerikanska indexet S&P 500 som utgörs av de 500 största börsbolagen i USA har stigit 15 508 % under samma period, alltså 9,9 % per år.

Ibland är börsen turbulent och för de som vill bygga upp ett sparande och en ekonomisk trygghet över tid gör gott i att inte drabbas av panik i oroliga tider. Risken är nämligen då att man köper när det är dyrt och säljer när det är billigt, tvärtom skolboken men fullt förståeligt då börsens svängningar och psykologiska påfrestningar ibland kan vara lite jobbiga. I det årliga brevet kan vi läsa om jobbiga perioder för bolaget, där portföljen sjunkit påtagligt, men detta till trots så har alltså bolaget givit sina aktieägare den imponerande avkastning jag nämnde ovan, det om något skänker hopp i sura börstider.

Historiska nedgångar i Berkshire Hathaway (klicka på bilden för att förstora) Källa: bolagets årsredovisning 2017.

 

Sammanfattningsvis går vi igenom de viktigaste bitarna i brevet såsom varför bolaget anser att det finns få köplägen just nu, hur skattereformen påverkar, varför en mix mellan räntor och aktier är tveksamt på lång sikt enligt Warren och mycket mer.

Samtliga tidigare avsnitt hittar du här!

 

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida.

Dela inlägget

Relaterade inlägg

Kommentarer